x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Neciu e liber! Justiţia doarme in continuare

Neciu e liber! Justiţia doarme in continuare

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    04 Dec 2007   •   00:00
Neciu e liber! Justiţia doarme in continuare

Victor Neciu a fost trimis in judecată pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, conducerea unui autovehicul cu număr fals de inmatriculare, părăsirea locului accidentului, profanare de morminte, furt, repararea fără autorizaţie.

Victor Neciu a fost trimis in judecată pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, conducerea unui autovehicul cu număr fals de inmatriculare, părăsirea locului accidentului, profanare de morminte, furt, repararea fără autorizaţie.


In dimineaţa zilei de 4 decembrie 2006, Neciu a ataşat unui autotractor o semiremorcă, ambele neinmatriculate, şi le-a pus numere false. Grăbit, el s-a suit la volanul maşinii insoţit de Valentin, fiul său, şi de Vasile Crăciunescu, pentru a ajunge in satul Şindriliţa din Ilfov, de unde urmau să incarce nişte tablă. Deja comisese două infracţiuni: conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de inmatriculare. Plecat din Strada Pecinişca din Bucureşti, Neciu s-a indreptat spre şoseaua de centură.


TIC-TAC.
In noaptea de 3 spre 4 decembrie, Aurică Matei se afla la serviciu. Lucra pe post de paznic la o balastieră amplasată pe Răul Dămboviţa. Nici nu s-a crăpat bine de ziuă că Aurică şi-a luat "prinzătorul" şi a pornit să caute sticleţi deasupra ciulinilor din jurul balastierei. A prins doi sticleţi. Pe unul i l-a dat lui nea Marinică, colegul de tură, pentru că acestuia ii murise canarul şi ii promisese nepoatei că-i va aduce altă pasăre. De la muncă Aurică s-a indreptat către capătul liniei de maxi-taxi 154.


ACCIDENTUL. In jurul orei 8:48, pe şoseaua de centură, Neciu, la volanul autotractorului, se deplasa dinspre oraşul Popeşti-Leordeni inspre Glina. Aici l-a accidentat pe Aurică, care se pare că traversa şoseaua in pas grăbit. Cănd a trecut de axul drumului, el s-a intors pentru a-şi ridica de pe carosabil geanta, care tocmai ii căzuse de pe umăr. Atunci a fost lovit frontal. In urma impactului a fost proiectat in faţă căţiva metri, rămănănd ghemuit lăngă parapetul de beton al şoselei. Fiul lui Neciu, Valentin, a sunat de pe telefonul mobil la "112", comunicănd că "la Glina, pe centură, am lovit pe un om". Cănd operatoarea i-a solicitat numărul de telefon, acesta i-a răspuns că il vor duce ei la spital pe cel accidentat. Aurică a fost urcat in cabină pe uşa din dreapta şi intins pe patul din spatele scaunelor. Neciu şi-a continuat drumul pe şoseaua de centură şi in dreptul Răului Dămboviţa a virat stănga pe Splaiul Unirii, pentru a ajunge la podul din zona Vitan- Bărzeşti. Aici le-a cerut fiului său şi lui Crăciunescu să se ducă in Şindriliţa cu un taxi. Cei doi au coborăt. Din rechizitoriu rezultă că: "In acel moment, Matei Aurică incă se mai afla in viaţă".


DECESUL!? De acolo Neciu şi-a continuat drumul, la intersecţia cu Şoseaua Olteniţei. Alarmat de faptul că Aurică nu mai gemea, a verificat, prin palparea gătului, dacă acesta mai are puls. Rezultatul a fost negativ. "In acest fel a realizat că decedase. Inculpatul s-a hotărăt să ascundă cadavrul, pentru a nu se efectua cercetările prevăzute de lege cu privire la modul in care s-a produs accidentul", se precizează in rechizitoriu. Neciu nu este cadru medical.

Şoferul vinovat susţine că şi-a continuat drumul la volanul autotractorului, ajungănd la un moment dat lăngă o pădurice din comuna Cornetu, pe malul Răului Argeş. Din rechizitoriu rezultă că: "La marginea drumului, inculpatul a abandonat cadavrul lui Matei Aurică, pe care a pus nişte obiecte de imbrăcăminte găsite in apropiere. Din acel loc a revenit la locuinţa sa din Strada Pecinişca".


TRASEUL. Neciu susţine că traseul parcurs din locul in care a constatat că Aurică decedase pănă la locul in care a abandonat cadavrul acestuia a fost următorul: Şoseaua Berceni, prin faţa Spitalului "Bagdasar Arseni", Piaţa Sudului, Şoseaua Olteniţei, Str. Ion Iriceanu, Şoseaua Berceni, şoseaua de centură, DN Bucureşti - Giurgiu, podul peste Răul Argeş. S-a indreptat apoi către Portul 1 Decembrie şi de acolo a plecat spre Cornetu.


RAPORTUL MEDICO-LEGAL. Din raportul medico-legal reiese că moartea lui Aurică Matei s-a datorat hemoragiei şi dilacerării meningo-cerebrale, consecutivă unui traumatism cranio-cerebral cu fractură de boltă şi bază craniană in cadrul unui politraumatism, precum şi că leziunile s-au putut produce prin mecanismul de lovire-proiectare-cădere in condiţiile unui accident rutier şi sunt in legătură de cauzalitate directă şi necondiţionată cu decesul.

Stabilirea vinovatului s-a făcut doar pe baza declaraţiilor martorilor şi inculpatului, a proceselor-verbale de cercetare la faţa locului, a planşelor foto şi a schiţei, deoarece Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Bucureşti nu a putut efectua o expertiză din cauza lipsei de probe. Aurică este scos singurul vinovat de producerea accidentului.


FURTUL. După ce l-a accidentat pe Aurică, Neciu i-a luat şi telefonul mobil. Ajuns acasă, i l-a făcut "cadou" soţiei. Telefonul a ajuns intr-un final la fiica acestora. El susţinea că a cumpărat telefonul din tărg, de la Rahova. "In urma extinderii anchetei penale s-a stabilit că telefonul victimei a fost insuşit de Neciu, profitănd de imposibilitatea victimei de a se apăra in timp ce victima se afla in cabină", a declarat Cristina Goliş, purtătorul de cuvănt al IJP Ilfov. Din probele aflate la dosar nu s-a putut stabili cu certitudine momentul insuşirii telefonului. Neciu a susţinut că atunci cănd a reparat cabina autotractorului, la aproximativ două săptămăni de la accident, a găsit in interiorul acesteia un mobil.


Eroare judiciară

"GREŞEALÃ...". Neciu a fost pus in libertate prin "bunăvoinţa" udecătoarei Antoaneta Costache
Neciu a fost pus in libertate la data de 19 februarie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a constatat un viciu de procedură al judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. Motivul a fost că judecătoarea Antoaneta Costache, de la Tribunalul Bucureşti, a uitat să semneze prelungirea mandatului de arestare. In consecinţă mandatul a expirat in acea zi, şi Neciu, cercetat in stare de libertate. Neciu nu va mai putea fi reţinut decăt pentru alte fapte. Fostul avocat al familiei Matei, Emil Bărbulescu, ne-a declarat: "Acest lucru este o eroare judiciară. Procedura putea fi acoperită pe loc, dar judecătorii lasă de dorit. Ori nu au putut, ori nu au vrut, ori nu au citit dosarul. In 90% din cazuri, judecătorii se plăng că nu au timp să citească dosarele. Dacă au vorbit doar cu avocatul lui Neciu, nu inţeleg de ce nu am fost şi eu citat, ca avocat al familiei victimei". In schimb, apărătorul lui Neciu susţine că clientul său nu e vinovat de omor deosebit de grav sau furt: "A fost un accident urmat de fuga de la locul accidentului".


● Viaţa intre familie şi tribunal după un an de la nenorocire ● Inmormăntat după 54 de zile ● Twin Peaks de Leordeni ● Anchete paralele ● Lupta pentru dreptate continuă ● Prin ochiul martorului ● Poliţişti ilfoveni de dat afară! ● Piatra de pe inimă ● Celălalt Neciu


×
Subiecte în articol: ediţie specială neciu aurică şoseaua auric