x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Negocierile au esuat iar

Negocierile au esuat iar

de Eugenia Mihalcea    |    Aniela Nine    |    25 Noi 2005   •   00:00
Negocierile au esuat iar

Dialogul surzilor la Ministerul Educatiei: profesorii au insistat pe majorarea salariilor cu 18%, guvernantii au afirmat ca nu au de unde sa dea mai mult de 8%. Negocierile dintre cele doua parti au esuat iar greva continua.

Reprezentantii Guvernului au continuat ieri negocierile cu liderii federatiilor sindicale din invatamant, cu prilejul unei intalniri care s-a desfasurat ieri la sediul ministerului de resort, incepand cu ora 16:00. Asta, deoarece vicepremierul Gheorghe Pogea a plecat din tara.

FARA REZULTAT. Intalnirea nu a tinut decat 20 de minute, dupa care sidicalistii au plecat nemultumiti de oferta - aceeasi de miercuri seara - facuta de guvernanti. "Guvernul nu trateaza cu dispret nevoile din invatamantul romanesc, nici macar cele de natura salariala, dar trebuie sa fim solidari pentru a accede, la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana", a motivat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu faptul ca Guvernul nu poate oferi mai mult de 8% majorari salariale pentru profesori. Asta, in conditiile in care cei 8% propusi de Guvern sunt cresteri salariale care includ si indexarea de la inceputul anului, bani pe care ii va primi orice bugetar din sistem, dupa cum a precizat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. In conditiile in care rata preconizata a inflatiei pentru anul 2006 este de 5%, profesorii vor avea majorari salariale abia de la 1 septembrie 2006, si acestea de maxim 3%. Ministrul Barbu, insa sustine ca in oferta guvernamentala este vorba de 630.000 lei vechi, in medie, bani pe care fiecare cadru didactic ii va primi in plus la salariu pe luna, incepand de la 1 ianuarie 2006, reprezentand majorarea de 8%. "Ma adresez cadrelor didactice, spunandu-le ca in conditiile propuse, aceasta salarizare este una superioara celei la care se pot astepta bugetarii din Romania", a adaugat Barbu.

Cat priveste plata profesorilor pentru zilele in care au fost in greva, ministrul Muncii a declarat ca dascalii nu-si vor primi salariile, asa cum solicita protestatarii, pentru ca "legea spune ca acestia beneficiaza de toate drepturile, in perioada de greva, mai putin cele care se refera la salarii". Acesti bani pot fi acordati doar daca exista un fond de greva al sindicatelor.

RECUPERARE. In ceea ce priveste materia pierduta din cauza grevei, aceasta poate fi recuperata, chiar daca protestul profesorilor mai continua, a fost de parere noul ministru al Educatiei, Mihail Hardau. Acesta a declarat ca anul scolar nu va fi inghetat, pentru ca exista o flexibilitate in realizarea materiei. Din datele Ministerului Educati-ei, la acest moment se afla in greva aproximativ jumatate din cadrele didactice, iar sase sunt in greva foamei.

Liderii sindicali din Educatie au cerut miercuri seara majorarea procentului prevazut pentru cresterea salariilor profesorilor, ca o conditie pentru incetarea grevei din invatamant.

CONFLICT DE INTERESE
Apartenenta angajatilor serviciului Juridic din cadrul ministerului la una dintre federatiile sindicale aflate in greva i-ar fi pus intr-un conflict de interese.

Asa a explicat ieri Ministerul Educatiei si Cercetarii decizia apelarii la o casa de avocatura in conflictul cu sindicatele. Ministerul face publica si valoarea contractului: 2.300 de euro. Legislatia nu i-ar fi obligat sa divulge costul. "Dupa incheierea contractului, am obtinut acordul casei de avocatura de a comunica public valoarea contractului", se precizeaza in comunicat. Onorariul afecteaza in mica masura capitolul cheltuieli, comparativ cu consecintele prelungirii grevei generale, considera reprezentantii Educatiei.

In privinta numelui selectat in comunicat se precizeaza: "casa de avocatura aleasa are specialisti recunoscuti in dreptul muncii, avand experienta in reprezentarea in instanta a unor institutii ale statului roman (ex: AVAS - in cazul Noble Ventures)."

GORJ: CONCEDIU MEDICAL
Pentru a nu pierde toti banii pe timpul grevei, unele cadre didactice din Gorj au gasit o modalitate de a primi o parte din salariu si pe timpul acesteia. Profesorii si-au procurat certificate medicale, prin care pot beneficia de concedii medicale. Gheorghe Calniceanu, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Gorj, a precizat ca stie de o asemenea situatie care ii revolta pe ceilalti dascali grevisti: "Am primit cateva semnale de astfel de cazuri si de la municipiu si din judet, iar in urmatoarele zile vom vedea exact despre ce este vorba si ce cazuri sunt si unde". In cazul in care cadrele didactice vor obtine ceea ce solicita Guvernului, de astfel de beneficii vor avea parte toti profesorii, inclusiv cei care nu au facut greva sau sunt in concedii medicale. Aproape 1.600 de profesori au renuntat la actiunea de protest, in timp ce peste 3.400 continua sa nu intre la cursuri. Inspectoratul Scolar Judetean Gorj a comunicat ca din cele 783 de scoli din judet, in 587 este greva generala, iar in alte 105 este greva partiala. (Gabriela Mladin)

HARGHITA: DIN NOU IN GREVA
In Harghita, unele dintre cadrele didactice care in ultima saptamana se intorsesera la catedra au reintrat ieri in greva, liderii sindicalistilor sustinand ca numarul acestora va creste in fiecare zi, pana la solutionarea revendicarilor. Potrivit liderului FSLI Harghita, Kocs Ilona, cei peste 3.000 de membri de sindicat din judet continua greva generala declansata la nivel national in urma cu aproximativ trei saptamani. "Revolta oamenilor este din ce in ce mai mare, pentru ca s-au saturat de atatea minciuni", a declarat Kocs Ilona. Aceasta a precizat ca din semnalele pe care le are, cadrele didactice din judet care pe parcursul zilelor de greva se intorsesera la catedre au reintrat in greva, numarul acestora fiind in crestere in fiecare zi. Si cei peste o suta de sindicalisti de la Federatia "Spiru Haret" Harghita continua greva.
PROTEST LA "POLUL FRIGULUI"
In opt din cele noua scoli din judetul Covasna in care in urma cu cateva zile fusesera reluate cursurile s-a intrat din nou in greva, ieri, iar in Bistrita-Nasaud numarul grevistilor din scoli a crescut cu doua procente fata de ziua precedenta. Din cele noua scoli din zona Intorsura Buzaului unde fusesera reluate cursurile, doar in Scoala Generala din comuna Dobarlau s-au mai tinut ore, ieri. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Covasna, au fost reluate cursurile la Scoala Generala din Brates, din zona orasului Covasna. In afara de cele doua institutii de invatamant, in toate scolile si gradinitele din judetul Covasna continua greva generala.

CONDITIILE PROFESORILOR
Cresterile salariale dorite de sindicalisti sunt de 18% per total pe intregul an 2006, in doua transe: de la 1 ianuarie 2006 cu 10% fata de 31 decembrie 2005, iar de la 1 septembrie 2006 cu de 8%, dar fata de 31 august 2006. Majorarile trebuie acordate intregului personal din invatamant, personal didactic, didactic auxiliar, precum si nedidactic. Pe perioada grevei, profesorii vor sa nu le fie retinuti banii din salarii, in schimb ei asumandu-si "responsabilitatea de recuperare a materiei in conditii optime".

REDUCERI PENTRU STUDENTI
Tarifele platite de studentii din invatamăntul de stat sau particular acreditat, la cursuri de zi, pentru calatoriile la clasa a doua cu trenurile tip accelerat, rapid si intercity vor fi reduse la jumatate, incepănd cu sarbatorile din acest an. Masura a fost aprobata in sedinta de ieri a Guvernului, printr-o hotarăre. Facilitatea va fi valabila pentru 24 de calatorii simple, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea cu 50% a costurilor de transport pe calea ferata pentru trenurile rapid si intercity a fost una dintre solicitarile organizatiilor studentesti, acceptata de Guvern in cursul negocierilor purtate in urma cu doua saptamăni. Studentii au renuntat la greva la 12 noiembrie.
×
Subiecte în articol: special greva