x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Negustorimea contra chirurgului camatar

Negustorimea contra chirurgului camatar

09 Sep 2004   •   00:00

De cateva zile, in sanul comunitatii siriene din Timisoara mocneste zavistia. Motivul - un conational in halat alb, cu apucaturi de mare bancher, isi scoate in strada datornicii. Cazul a intrat in atentia politiei.

TIBERIU KISS

Totul a inceput la data de 1 septembrie a.c., cand dr. Kamal Al Barri, chirurg la Spitalul Clinicile Noi din Timisoara, s-a prezentat la usa lui Haitham Hamati, impreuna cu un executor judecatoresc si o echipa de politisti. Chiar daca medicul era inarmat cu o sentinta judecatoreasca, evacuarea fratilor Hamati din imobilul de pe Calea Lipovei s-a soldat cu un esec, intrucat, asa cum rezulta si din procesul-verbal intocmit de executorul judecatoresc, "situatia a degenerat in violenta". Mai exact, in prezenta reprezentantilor legii, dr. Kamal Al Barri a fost acuzat, in gura mare, de camatarie si de practicarea unor dobanzi inrobitoare si exagerate. Evident, medicul a negat totul, sustinand ca niciodata nu a avut astfel de preocupari financiar-bancare.

INCEPUTUL SFARSITULUI. In plangerea penala inaintata Parchetului de pe langa Tribunalul Timis impotriva dr. Kamal Al Barri, Haitham Hamati spune ca, pentru plata unor datorii urgente, a apelat la "serviciile" medicului chirurg de la Clinicile Noi. "Acesta a fost de acord sa-mi dea sume de bani cu dobanda, insa nu a dorit sa incheiem un contract de imprumut, cerandu-mi sa-i transmit, prin contract de vanzare-cumparare, dreptul de proprietate asupra bunurilor detinute de mine sau cele doua societati urmand ca, dupa restituirea imprumutului, sa-mi retransmita proprietatea imobilelor", se arata in documentul care a ajuns pe masa magistratilor. In aceste conditii, Haitham Hamati spune ca a imprumutat de la dr. Kamal Al Barri, in mai multe transe, suma totala de 280.000 dolari.

SCADENTE. Prima transa de bani a intrat in buzunarul lui Haitham Hamati in anul 1999. Pentru suma de 25.000 $, sirianul a garantat medicului Al Barri cu imobilul din Calea Lipovei nr. 78, prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare. Interesant este ca, dupa ce "a cumparat" casa, Kamal Al Barri l-a lasat pe Haitham Hamati sa locuiasca acolo mai bine de patru ani, fara nici un fel de sicane. Ceea ce inseamna ca documentul incheiat intre cele doua parti nu a fost chiar un contract comercial, ci mai degraba o simulatie, menita sa acopere o activitate neortodoxa de creditare. Mai mult, din contractul de vanzare-cumparare se mai desprinde un lucru ciudat - pretul mic al tranzactiei! In 1999, casa a fost cumparata cu 100 milioane lei, aproximativ 7.000 marci germane, in conditiile in care, cu doi ani inainte, acelasi imobil fusese achizitionat de Haitham Hamati cu 120.000 DM.

VALUL TRANSELOR. Tot in 1999, Haitham Hamati a mai imprumutat de la dr. Kamal Al Barri suma de 75.000 $. Pentru garantarea imprumutului, sirianul a incheiat un nou contract de vanzare-cumparare, de aceasta data pentru imobilul din Bdul Eroilor nr. 10-12 din Timisoara. Doi ani mai tarziu, Haitham Hamati apeleaza din nou la banii chirurgului, imprumutand o alta transa de 30.000 $. Si pentru aceasta intelegere, cei doi au incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru un imobil din Piata Balcescu nr. 5 din Timisoara. La presiunea lui Kamal Al Barri, care dorea garantii si... pentru dobanda, Haitham Hamati a cedat drepturile de proprietate in favoarea medicului chirurg pentru alte doua apartamente cu o camera, situate pe Strada Petofi Sandor si Bucovina, dar si pentru doua terenuri, in suprafata totala de 8.000 mp, in localitatea Chisoda - Timis.

SUVEICA MEDICALA. In anul 2002, Haitham Hamati se atinge pentru ultima data de banii dr. Kamal Al Barri, alegandu-se cu suma de 150.000 $. De aceasta data, fara dobanda, dar cu obligatia de achita un avans si ratele pentru achizitionarea unui spatiu comercial, iar din inchirierea suprafetei de 600 mp sa-i plateasca medicului "imprumuturile si dobanda". Pentru garantarea tranzactiei, cei doi au incheiat un antecontract de vanzare-cumparare. Ulterior, medicul s-a razgandit si i-a cerut debitorului sa faca o procura pe numele socrului sau. Uzand de acest document, socrul lui Kamal Al Barri a achitat direct la Consiliul Local Timisoara diferenta de rate pentru spatiul comercial. Dupa numai cateva zile, in numele firmei lui Haitham Hamati, pentru care avea imputernicire, batranul a vandut imobilul ginerului sau, Kamal Al Barri.

CU SACII IN CARUTA. Haitham Hamati sustine ca, in momentul in care medicul chirurg s-a vazut stapan pe acest ultim imobil, care are o valoare de piata de peste un milion de euro, acesta a cerut o dobanda de 5% pe luna, ceea ce inseamna 60% pe an in USD. "Ulterior, a pretins ca, pe langa suma de 400.000 dolari, pe care i-am achitat-o in perioada 1999-2004, sa-i mai achit inca un milion de dolari, intrucat, in caz contrar, el va ramane cu toate bunurile mele", arata in plangerea sa penala inaintata Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, Haitham Hamati.

Cert e ca, si la ora actuala, situatia dintre cele doua familii de sirieni este mai mult decat tensionata. Paradoxal, Haitham Hamati a fost de acord sa-i plateasca lui Kamal Al Barri si "diferenta" de un milion de dolari, dar medicul a refuzat. Oarecum, reactia chirurgului Al Barri a fost de asteptat, atata timp cat valoarea imobilelor si terenurilor, pe care le-a "cumparat" de la Haitham Hamati, se ridica la aproximativ 2,5 milioane euro. Asta ca sa nu mai vorbim de diferenta de 120.000 $, rezultati de pe urma activitatilor de... vanzare-cumparare!!!

ACUZATIE

"Dr. Al Barri a inceput aceste activitati cu suma de 7.000 $, pe care i-a obtinut de la un student grec, caruia i-a confiscat pana si combina muzicala. A nenorocit o gramada de lume. El si socrul sau platesc impozite pe o gramada de imobile si terenuri. Se vede asta in actele Primariei. De ce nu vorbeste Politia cu Peter David, Ioan Laszlo (Lusu) si Csirco Istvan (Pisti). Pe astia i-a lasat cu ochii in soare! Unui arab de-al nostru, Ibrahim al Ahmad, i-a luat tot in Timisoara. Pana si casa parinteasca din Homms-Siria..." - Declaratie anonima de la un sirian

APARARE

"Am hotarari ale Justitiei, iar Justitia trebuie aplicata. Executorul a fost impiedicat sa puna in aplicare o decizie a unui judecator. Asta este cel mai grav. Ce au zis ei cu activitatea bancara clandestina nu este adevarat. Daca am avere, asta-i foarte bine. E meritul meu. Totul este la vedere. Pot dovedi cu acte pentru tot. Eu va inteleg ca trebuie sa scrieti la ziar ceva incendiar, dar sa stiti ca nu este adevarat nimic din ceea ce se spune. Intrebati-i pe colegii mei. Sunt un om cinstit" - Kamal Al Barri, Sirianul acuzat de camatarie

OMUL LEGII

"Intr-adevar, situatia din randul comunitatii siriene este tensionata. Am luat toate masurile care se impun pentru evitarea unei stari conflictuale, care ar putea degenera. Am cerut tuturor serviciilor sa ne trimita informari, pentru a putea documenta cat mai bine activitatea acestui medic. Ne-am sesizat si la plangerea penala a partii vatamate si nu vom ezita sa actionam in consecinta. Infractiunile pentru care se fac verificari sunt cele de inselaciune si santaj" - Chestor Dorel Andras, sef IPJ Timis

FOTO

AVERE. Camataria i-a adus doctorului Kamal casa din Calea Lipovei (1) si pe cea din Strada Vulturilor (2). Executarea silita (3), de la inceputul lunii septembrie, s-a lasat cu scandal
×