x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nica a spus instantei ca e foarte obosit

Nica a spus instantei ca e foarte obosit

14 Iul 2004   •   00:00

Petru Nica si cei doi complici ai lui, Gabriel Velescu si Aurelian Paven, au fost arestati ieri pentru 29 de zile, de catre un judecator al Tribunalului Bucuresti.

MIRUA PASA, ION ALEXANDRU

Instanta a admis astfel cererea facuta de procurori, considerand ca tinerii acuzati de comiterea celui mai mare furt din istoria moderna a Romaniei, prezinta un ridicat pericol pentru ordinea publica si pe deasupra, s-au si sustras de la urmarirea penala timp de o saptamana. Avocatii celor trei cerusera instantei o masura mai blanda, respectiv interdictia de a parasi localitatea. Cel mai important motiv invocat de aparatori a fost faptul ca mediatizarea excesiva a cazului este cea care a transformat un simplu furt intr-o infractiune de proportii. Instanta a respins insa, ca inadmisibile, cererile avocatilor. Petru Nica si complicii lui au fost adusi in fata judecatorului la ora 14:45, cu doar cinci ore inainte de expirarea ordonantei de retinere. Incadrati de mascatii de la SPIR, ei au fost audiati pe rand. Velescu si Paven au refuzat insa sa faca vreo declaratie in fata instantei. De altfel, Velescu este singurul dintre cei trei care nu a recunoscut pana acum implicarea sa in comiterea furtului. Petru Nica a sustinut ca isi mentine declaratiile date in fata procurorilor, prin care recunoaste ca este autorul furtului si a spus instantei ca este prea obosit dupa audierile de ieri noapte ca sa mai poata relua povestea. Nici pana acum ei nu au spus insa unde se afla cele 40 de miliarde de lei, negasite de anchetatori. Prezenta pe holurile tribunalului, sotia lui Petru Nica, insarcinata in luna a opta, nu s-a mai repezit asupra reprezentantilor presei, asa cum facuse cu o seara inainte, ci a preferat sa planga si sa astepte sa-si vada sotul pentru cateva secunde.

33 IULIE - ZIUA RECOMPENSEI. Alaturi de conducerea Parchetului Tribunalului Bucuresti si de cea a Politiei Capitalei, noul ministru al Administratiei si Internelor, Marian Saniuta, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca rezolvarea cazului furtului secolului "a adus in fata noastra profesionalismul colegilor din Politie, dar si slabiciunile propriului nostru sistem. Trebuie sa recunoastem ca este un caz extrem de complex". Intr-o emisiune televizata, patronul firmei CPI International Security a afirmat ca va da o recompensa in valoare de 300.000 de dolari oricarei persoane care va ajuta la prinderea hotilor si la recuperarea banilor. Iata, politia i-a prins pe jefuitori si a recuperat jumatate din bani. De recompensa insa anchetatorii aduc vorba asa, la misto. Spre exemplu, intr-unul dintre birourile de la Politia Capitalei, un om al legii a notat pe fila de calendar ziua de "33 iulie 2004" - data la care politistii vor primi recompensa. Si ministrul Marian Saniuta a precizat ca are convingerea ca "este normal ca Politia Romana sa-si faca datoria, este normal si firesc ca politistii romani sa dea dovada experientei profesionale, este normal si firesc sa asigure linistea si siguranta cetatenilor".

Pe urmele banilor disparuti

Desi chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, a declarat luni seara ca din intreaga suma de 88,4 miliarde de lei si 33.396 UDS lipseste o parte infima, realitatea arata cu totul altfel. Anchetatorii au numarat doar 48,7 miliarde de lei. In nici una din gentile recuperate de la Snagov nu s-a gasit valuta si nici bancnote de un milion de lei. Se pare ca, in afara celor 12.000 de dolari achitati in contul avansului pentru cumpararea vilei de la Snagov, din suma in valuta mai lipsesc alte 30.000 de dolari si 500 de euro. Potrivit surselor, pista plauzibila luata in calcul pentru gasirea restului de bani este aceea a concubinei lui Velescu.

Aceasta a fost audiata in cursul dupa-amiezii de ieri, la Politia Capitalei. Pana la ora inchiderii editiei, politistii aveau pregatita pe numele ei o ordonanta de retinere pentru 24 de ore. In ceea ce-i priveste pe Velescu, Paven si Nica, acestia au fost deja arestati si risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare.
×
Subiecte în articol: eveniment