Din cauza apei,
satenii din localitatile izolate din Timis nu au putut sa ajunga la
slujbele de Inviere.
Pentru cei cazati in scoli, gradinite,
camine culturale, dupa ce au ramas fara casa, Pastile de anul
acesta a avut cel mai amar gust.
|
"VENITI DE LUATI LUMINA!". Biserica din Foeni a scapat de ape. In Noaptea Invierii "s-a inundat" de oameni
|
Biserica de la Foeni a scapat neinundata. E o
biserica mica, dar abia s-a umplut in noaptea de Inviere. Barcile nu mai circula dupa ce se lasa intunericul si satenii au ramas nemangaiati pe la casele lor. N-au putut sa mearga sa ia lumina. Cei care au avut mai mult curaj si-au pus pantalonii de cauciuc, i-au legat in brau si au mers prin apa care acoperea ulitele, ca sa asculte slujba in cinstea Invierii Domnului. Altii, care stateau mai aproape de biserica, si-au tras doar cate o pereche mai inalta de cizme de cauciuc sau si-au legat pungi pe deasupra pantofilor.
NICI UN ZAMBET. Parintele a tinut slujba impreuna cu preotul de la biserica sarba din sat, aflata intr-o zona unde nu se poate ajunge decat cu barca. Satenii au luat lumina, au inconjurat de trei ori biserica, asa cum e obiceiul si au ascultat cuvantul Evangheliei. Militarii aflati la datorie in sat s-au asezat si ei in genunchi si s-au rugat alaturi de sateni. N-am vazut nici un zambet, la Foeni, in noaptea de Inviere.
Luminitele de ceara care vesteau invierea lui Iisus au palpait deasupra apelor, pentru cateva ore. Iar peste ele, din ochi mai tineri sau mai batrani, mai duri sau mai blanzi, au picurat lacrimile nenorocirii care a lovit atatia oameni, chiar de sfanta sarbatoare.
|
ALATURI DE SATENI.
Militarii aflati la datorie
s-au rugat in genunchi la slujba
|
LA GRADINITA. La sfarsitul slujbei, fiecare si-a luat oul si felia de cozonac si a ciocnit. Cei mai fericiti au putut sa duca lumina la ei acasa. Ceilalti, au mers cu lumanarile aprinse la gradinita si le-au asezat langa salteaua care le tine de doua saptamani loc de pat. N-au dus lipsa de bunatati. Acestea au venit din toata tara si au mangaiat, macar putin, durerea acestor oameni, care n-au mai apucat sa-si spuna "Hristos a inviat!" intre peretii pe care i-au ridicat din munca lor.
"Azi am fost pe strada la mine. Au plecat toate casele. Nu mai e nici una in picioare. Abia am putut sa ma uit la casa mea. Nu mai am ce salva din ea. Se duce. Asa ne-a fost dat, tocmai de Sarbatori!...", spune Eva Padurean, una dintre sinistrate.
LA SCOALA. Oamenii de la Ionel, ramasi fara
case, si-au petrecut Pastile la scoala din Pustinis. Pana se va termina vacanta elevilor, asta e casa lor. Dupa aceea, nu se stie unde vor putea fi dusi. "Am ajuns ca cersetorii. Sa asteptam sa ne dea o felie de cozonac si un ou rosu. Am dormit si in cimitir, ca sa-mi salvez animalele, ca sa am cu ce sa traiesc de acum incolo", spune una dintre satence. In jur, copiii ciocnesc oua rosii si rad. Cand esti mic, necazurile par si ele mai mici. "A trecut ieri sotul meu cu barca. L-am trimis la Ionel sa ia mancarea pe care o cumparasem pentru Pasti. Totul plutea in bucatarie. N-a mai ramas nimic. Si era casa noua. Abia terminata. Dar cand a inceput sa vina apa, mi-am luat copiii si am fugit. M-am uitat inapoi o singura data,
s-o mai vad, si dupa aia nu m-am mai gandit la ea", spune, printre lacrimi, Victoria Podina. "Am patru copii, dar sunt singura de Pasti. Nu ma gandesc decat la ei. I-am dus in Ardeal, la un frate. Unde sa-i tin aici? Sotul e plecat in strainatate. A vrut sa vina, cand a auzit ce s-a intamplat. Pentru ce sa vina? Casa nu mai e. Nu mai avem ce salva", spune Elena Libotean.
"Eu nu vreau sa ma mai gandesc. Ma duc sa caut sa lucrez pe degeaba la cineva. Sa ma lase macar porumb pentru porci sa curat. Numai sa fac ceva si sa uit de necaz. N-am putut sa pun in gura cozonac, anul asta", se vaita un batran, cazat la scoala din Pustinis.
|
|
TANDEM. Parintele din Foeni a tinut slujba impreuna cu preotul de la
biserica sarba
|
VESTIRE. Toaca
a adunat oamenii la slujba
|
BILANT
|
Un numar de 17 copii si sase adulti sunt evacuati din localitatea Opatita la rude si prieteni;
Sculia - 37 de imobile avariate; 167 de persoane evacuate definitiv din aceste locuinte, la rude;
Gataia - 381 de imobile inundate si 56 distruse;
Manastirea - 33 de locuitori evacuati la rude si prieteni din localitate;
Sangeorge - 39 de prsoane evacuate la rude si prieteni si caminul cultural (129 de imobile inundate);
Comuna Denta - 9 imobile distruse, 14 imobile inundate;
Comuna Foeni - Cruceni - 64 imobile distruse; 102 inundate; 158 de persoane evacuate la rudele din alte localitati;
Foeni - 124 de imobile distruse; 241 inundate; 614 persoane evacuate la rude din alte localitati, la liceul din Peciu Nou;
Ivanda (comuna Giulvaz) - 140 de persoane evacuate;
Crai Nou (comuna Giulvaz) - 37 de persoane evacuate;
Sustra (comuna Topolovatu Mare) - 44 de persoane evacuate. Stau la caminul cultural;
Comuna Uivar - Localitatea Iohanisfeld - izolata de ape si inundata 90%; 228 de imobile inundate; 76 de imobile distruse (din totalul de 255); din 800 de persoane, 750 evacuate;
Otelec - 80% inundata; 290 de imobile inundate, 150 distruse, din totalul de 351 de imobile, 650 de locuitori evacuati, din 800.
|