x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicolau, demisie cu efect intarziat

Nicolau, demisie cu efect intarziat

07 Feb 2005   •   00:00

EVENIMENT
Presedintele TVR a anuntat ca si-a depus demisia la Parlament. Ea intra in vigoare cand presedintele Basescu va promulga o noua lege pentru Televiziunea Publica. Criticat vehement de seful statului, presedintele TVR ramane pe pozitie inca mult timp. Valentin Nicolau, presedintele-director general al televiziunii publice, si-a anuntat demisia, ieri, in cadrul unei conferinte de presa. "La condei nu voi renunta. Puterea cuvantului nu poate fi reprimata nici de cel mai prezidentiabil formol."
MIHAELA SUCIU

CREZ. Valentin Nicolau: "Puterea cuvantului nu poate fi reprimata nici de cel mai prezidentiabil formol"
Potrivit cererii inaintate de Nicolau catre presedintii celor doua Camere, eliberarea din functie va avea loc in momentul in care presedintele Romaniei, Traian Basescu, va promulga noua lege privind organizarea si functionarea SRTV. Valentin Nicolau a amendat actuala Lege 41/1999 ca nefiind una de tip european. Primele doua nereguli vizeaza modul in care este ales Consiliul de Administratie si faptul ca un singur om ocupa simultan functia de presedinte si de director general al Televiziunii Romane.

VOR URMA SI ALTII. Nicolau a spus ca demisia sa va fi un castig pentru cei care nu vor sa-l stie acolo, dar in principal pentru SRTV, deoarece va provoca votarea unei legi care sa degreveze institutia de imixtiunea unor politicieni nemultumiti. In realizarea acestui scop a cerut ajutorul presei si al societatii civile. "Atacul la TVR este doar un inceput. Dupa mine vor urma si altii la rand. Ii rog pe colegii din presa sa dea o mana de ajutor ca TVR sa castige prima batalie cu politicienii!"

Nicolau a precizat ca existenta asa-zisului "fir rosu" amintit aceste zile il face sa rada, pentru ca este inexistent. El a precizat ca nu exista un fir direct intre TVR si Cotroceni, mai mult decat exista intre TVR si alti abonati. Televiziunea Romana, ca si alte institutii, este definita drept "institutie de interes national". Ca atare, se subscrie Legii serviciului de telecomunicatii speciale (Legea 92/1999), potrivit careia STS este obligat sa instaleze retele speciale.

PUTEREA CUVANTULUI. Ca un raspuns la recentele conflicte deschise pe care le-a avut cu presedintele Traian Basescu, Nicolau a declarat: "La condei nu voi renunta. Puterea cuvantului nu poate fi reprimata nici de cel mai prezidentiabil formol".

Scandalul dintre Nicolau si Basescu a pornit de la o stire care anunta ca incercarea presedintelui de a inlocui conducerea TVR a esuat. TVR a preluat informatia si a acuzat Presedintia de imixtiuni in politica editoriala a televiziunii. Imediat, Traian Basescu a luat atitudine si i-a urat lui Nicolau sa ramana la conducere pana cand "va ajunge in formol". Se pare insa ca domnului Nicolau nu prea ii place formolul. Ieri, si-a dat demisia.

Fragmente din scrisoarea deschisa

In 9 iulie 2002, mi-am inceput mandatul de presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune, raspunzand unei provocari care mi se parea fascinanta. Pana la acel moment, reusisem sa creez in business-ul privat una dintre cele mai frumoase povesti de succes, Editura Nemira. Insa nimic nu se compara cu provocarea de a prelua conducerea celei mai mari institutii media a Romaniei, blocata in tranzitie, si de a o transforma intr-o televiziune publica de model european. (.....) Mi s-a parut penibil sa invoc public, la randu-mi, "greaua mostenire" si de aceea, fara "galagie", m-am pus pe treaba. Mi-am definit un plan, o strategie. Planul avea in vedere cateva capitole importante. Pe cateva dintre acestea le voi enumera pe scurt:

1. Refacerea infrastructurii si a tehnicii de televiziune. La acel moment cladirile cadeau pe noi, nu se mai construise nimic nou de 36 de ani, iar buna parte din dotarea tehnica era in functiune din anii ’70-’80. In cazul unui cutremur de intensitate mare actualul turn are toate sansele sa lase mai multe sute de familii indoliate.

2. Reorganizarea muncii. Schema de personal era supraincarcata, aproape 4.000 de angajati si cu un management supradimensionat. Toate restructurarile facute pana in acel moment operasera, in special, cu concedieri de salariati pe motive subiective si, uneori, chiar pe baza unor liste negre de persoane indezirabile. Salariile angajatilor si, mai ales, cele ale personalului de specialitate erau mult sub retributia celor care lucreaza in medii similare.

3. Schimbarea sistemului de finantare Dependenta fata de banii de la bugetul statului era in sine o forma de exercitare a unei presiuni politice, in contextul in care incasarile din taxa de abonament erau in permanenta scadere.

4. Refacerea imaginii televiziunii publice TVR a fost tot timpul subiect de presa pe diverse teme: fraude, imixtiuni politice, cenzura, programe inadecvate, scandaluri intre patronat si sindicat etc. La toate acestea se adauga imaginea vetusta a multora dintre programe.

5. Redarea demnitatii jurnalistilor si celorlalte categorii de salariati din TVR. La acea data, a fi "teverist" era mai degraba un termen peiorativ. In interiorul institutiei se perpetua o stare conflictuala, o atmosfera incarcata si ostila. Dincolo de placerea de a face meseria de televiziune, pe oameni nu prea-i mai lega si nici motiva nimic.

6. Determinarea unei schimbari de mentalitate. Domina mentalitatea de "lucrator la stat". Regaseai chiar reminiscentele televiziunii de stat, cand autocenzura era o forma de supravietuire. Impotrivirea la schimbare era regula, iar sintagma "nu se poate" o auzeam peste tot.

7. Intrarea in legalitate si construirea unor seturi de reguli, norme si regulamente, care sa intareasca aspectul institutional si sa elimine decizia subiectiva. Altfel spus, crearea regulilor de joc pe care sa le respecte toti, fara a mai conta cine este la un moment dat sef. Exista in TVR o componenta importanta a "bunului plac" a unora dintre persoanele aflate la conducere.

8. Strategie noua de programe. Buna parte dintre programe aveau acea amprenta de vechi TVR: decoruri saracacioase, prezentatori neinspirati, de multe ori dandu-ti senzatia unui formalism ca si cum s-a dorit doar bifarea subiectului. Achizitiile de filme se faceau aproape exclusiv prin intermediari, pierzandu-se toate contractele cu mari producatori si distribuitori de filme.

9. Schimbarea cadrului legislativ privind articolele de lege care creau premisa ca activitatea TVR sa poata fi influentata politic. Aveam in vedere aspecte care tineau de modul in care se alege Consiliul de Administratie si, cel mai important, posibilitatea de a tine TVR in fraul politic, an de an, prin acordarea sau neacordarea votului in Parlament a Raportului anual de activitate. Nemultumirea politica a Parlamentului, exprimata printr-un vot negativ, atrage de la sine demiterea Consiliului de Administratie.

(...) Toate obiectivele pe care mi le-am propus, cu exceptia unuia, mi le-am atins sau sunt pe cale sa se realizeze.

(...) Nu mai am decat o tinta de atins: schimbarea legii de organizare si functionare a SRTv, lege veche din 1994, cu una moderna, care sa respecte modelul european privind activitatea televiziunii publice si, in special, eliberarea de orice conditionari politice. O data atins si acest ultim obiectiv, proiectul meu e implinit. Nu va fi finalizat in totalitate, dar procesul transformarii va fi unul ireversibil.

(....) Cu cat legea cea noua va fi mai repede votata in Parlament, cu atat mai curand ma voi intoarce la propriiile mele preocupari.

(...) Pentru mine TVR nu a fost si nici nu este o functie, un scaun de sef. E marea provocare careia am vrut sa-i raspund. Si voi reusi. Am insa nevoie de ajutorul presei, al societatii civile si al acelor politicieni care nu vad in TVR doar un instrument cu care pot manipula si cu care se pot infatisa lumii altfel decat sunt. Pana in acest moment TVR a pierdut toate bataliile cu politicienii. Acum avem sansa ca impreuna sa castigam prima victorie.
×
Subiecte în articol: eveniment nicolau