x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ASF nu mai e tare în parcare. Primarul Nicușor Dan îi lasă pe bogații de la Autoritatea de Supraveghere Financiară fără parcare gratuită

ASF nu mai e tare în parcare. Primarul Nicușor Dan îi lasă pe bogații de la Autoritatea de Supraveghere Financiară fără parcare gratuită

de Adrian Stoica    |    15 Feb 2024   •   08:20
ASF nu mai e tare în parcare. Primarul Nicușor Dan îi lasă pe bogații de la Autoritatea de Supraveghere Financiară fără parcare gratuită

Revoluția parcărilor din centrul Bucureștiului, declanșată anul trecut de primarul general Nicușor Dan, a ajuns acum și la ușa Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Angajații cel mai bine plătiți din România au rămas peste noapte fără locuri de parcare gratuite. Nici măcar cele destinate șefilor instituției nu mai sunt gratuite și ceea ce îi lovește și mai tare este faptul că parcarea nu mai este exclusivă și a fost transformată în una publică, în care se aplică sistemul primul venit, primul parcat.

Zilele acestea, angajații ASF care vin cu mașinile la serviciu au avut o surpriză neplăcută. Ei s-au văzut obligați să plătească 5 lei/oră pentru un loc în parcarea din jurul instituției. Sediul ASF este situat în centrul Bucureștiului, pe cheiul Dâmboviței, într-o zonă foarte circulată la orice oră din zi. A găsit un loc de parcare aici, chiar și într-o parcare cu plată, este un adevărat noroc. În aceste condiții, avantajul unei parcări dedicate într-una dintre cele mai tranzitate zone ale Capitalei este evident. 

Publice și 5 lei/oră

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a decis că parcările din fața și din spatele sediului ASF sunt publice, drept pentru care oricine va putea parca aici, în schimbul unei taxe de 5 lei pe oră. Cu tupeu, cei de la ASF instalaseră la parcarea din spatele sediului chiar și o barieră pentru a bloca accesul eventualilor musafiri nepoftiți, deși vorbim despre domeniul public. Nimic nu era lăsat la voia întâmplării, mai ales că la parcarea din spatele sediului erau trase mașinile șefiilor. Nici în parcarea din față nu putea trage oricine, pentru că ochii vigilenți ai paznicilor erau mereu la post. Orice intrus era imediat expediat din parcare, pe motiv că ea era rezervată angajaților și invitațiilor ASF. Nu de puține ori locurile erau blocate cu „călăreți” pentru a indica și mai clar că locul de parcare este rezervat pentru cineva important.

Membrii Consiliului de conducere al ASF au mașini ecologice, așa că ele erau oricum scutite de plata taxei de parcare, dar rămâne problema locului de parcare, care nu va mai fi garantat ca până acum. Cele mai multe mașini ale instituției sunt Dacii Duster.

S-au extins și la vecin

Pe lângă parcările din fața și din spatele sediului ASF, angajații instituției mai puseseră stăpânire, tot gratuit, și pe o parcare de lângă sediul lor. Vecină cu sediul ASF a fost BRD Pensii, dar această firmă s-a mutat, așa că parcarea a rămas goală. Momentul nu a fost ratat, iar angajații instituției au pus stăpânire pe ea gratuit. 

Peste 12 milioane de lei, investiți în centrul Capitalei

Compania Municipală de Parking București a investit în ultimul an 12,3 milioane de lei pentru modernizarea serviciului public de parcare. Pe lângă sistematizarea străzilor și amenajarea a noi locuri de parcare, a fost îmbunătățit și serviciul de control. Cei mai mulți șoferi plătesc astăzi online, printr-un simplu SMS, iar Compania de Parking a introdus în vara anului trecut două mașini care controlează automat dacă șoferii au plătit parcarea, ele având o capacitate de verificare de până la 2.000 de mașini pe zi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×