x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nişte muschetari pe nume Compact

Nişte muschetari pe nume Compact

de Loreta Popa    |    14 Dec 2007   •   00:00
Nişte muschetari pe nume Compact

Intr-o lume in care greutăţile vieţii işi puneau amprenta pe sufletele romănilor, muzica era singura evadare din cotidian. Iar Compact şi "Fata din vis" au colorat visurile multora dintre noi...


A venit vremea ca una dintre cele mai indrăgite formaţii rock din Romănia, care a luat fiinţă in 1977 la clubul Universităţii din Cluj, COMPACT, să aibă o Ediţie de Colecţie plus un CD de colecţie. Veţi intreba de ce? Noi vom răspunde simplu: pentru că MERITa. Vă propunem un exerciţiu simplu. Ascultaţi orice melodie vreţi din repertoriul formaţiei şi veţi descoperi că versurile vă vor veni in minte instantaneu. Pentru tinerii de astăzi, o trupă rock poate părea ceva desuet, dar adolescenţii de ieri le pot promite că nu au ce pierde dacă ascultă muzica acestui grup numit Compact.


Un grup format din oameni calzi, oameni a căror veselie iţi pătrunde pănă in străfunduri şi te copleşeşte, pentru că, in ciuda loviturilor pe care le-au primit de la viaţă, ei continuă să răspăndească lumină, căldură, muzică şi bună dispoziţie. La inceput, repertoriul trupei a fost unul internaţional, apoi s-a decis asumarea unei identităţi, ceea ce presupunea melodii proprii. Aşa s-au născut "Fata din vis", "Căntec pentru prieteni", "Cărare peste timp", "O altă zi", "O noapte şi o zi", "Un alt inceput", "Singur in noapte" sau "Eşti totul pentru mine".


PRIETENI... Compact, o trupă formată din muzicieni extraordinari, care in anii ’80 aveau un vis aproape imposibil, ieşirea din ţară, şi-a căştigat notorietatea in partea de est a Europei. Fiecare căntec imprimat a avut povestea sa, dar şi succesul său aparte la public. Chiar dacă trupa a suferit o scindare la un moment dat, membrii ei au mers mai departe. Destinul a vrut ca doi dintre ei să cănte pe malul celălalt al Styxului, Teo Peter şi Emil Laghia, dar Visul lor e dus mai departe de Paul Ciuci, Leluţ Vasilescu, Adrian "Coco" Tinca şi Dan Stetco. "Compact continuă, evident!", spune liderul trupei, Paul Ciuci. "Rămănem deocamdată in formula de patru. Vom continua atăt căt ne vor ţine puterile." Precum muschetarii lui Dumas, cei patru sunt hotărăţi ca drumul lor să nu se oprească aici, aşa că se găndesc ca in primăvara anului viitor să scoată un disc nou, urmat de un concert la Bucureşti care se va numi "Compact după 30 de ani". Iată de ce secretele de culise, amintirile membrilor trupei, poveştile unor căntece, părerile colegilor de breaslă sunt reunite intr-o Ediţie de Colecţie "Compact", alături de un CD de colecţie, şi vor apărea luni, 17 decembrie.


O MARE PRIETENIE
"Am petrecut sute de zile impreună in turneele care ne ţineau luni intregi pe malul mării, am impărţit scena, nopţile, glumele, grijile, dar mai mult decăt atăt, o mare prietenie care rezistă pănă azi. Soarta nu a fost intotdeauna de partea lor. Un accident stupid l-a luat pe Teo, motorul inepuizabil al mergerii lor inainte, al umorului şi al optimismului, şi o intămplare abjectă l-a pierdut şi pe Emil, prezenţa muzicală eficientă şi tăcută"
Mugurel Vrabete - Holograf


Mică istorie

Formaţia Compact a luat fiinţă in 1977 in Cluj-Napoca, avăndu-i ca membri pe Marius "Bubu" Luca - chitară, voce; Cornel Moldovan - chitară, voce; Ladislau Balasz - tobe; Constantin Cămărăşan - chitară; Teo Peter - bas. In decembrie 1977 participă la Galele "Săptămăna" din Bucureşti. In 1979, Luca, Moldovan şi Balasz părăsesc trupa, fiind inlocuiţi de Radu Marpozan - tobe, Guzu Pap - chitară, Nelu Jecan - voce şi Marian Corjan - voce. In 1980 căştigă Marele Premiu la Festivalul "Perpetuum Vox Transilvaniae", iar in anul următor li se alătură Paul Ciuci. Inregistrează "Formaţii rock romăneşti 6" in anul 1982 şi, tot in acel an, obţin Marele Premiu al Festivalului Rock de la Costineşti. In 1985 apare primul LP semnat Compact, "Fata din vis", iar albumul "Căntec pentru prieteni" a fost lansat la inceputul lui 1988. In 1989 apar in recital la Festivalul Căntecului de la Berlin. 2004 - cel mai greu an Compact, două pierderi ireparabile, Teo Peter şi Emil Laghia.

Â

×
Subiecte în articol: special compact