x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Noul album Direcţia 5, "Ambiental Cosmic"

Noul album Direcţia 5, "Ambiental Cosmic"

de Alex Revenco    |    04 Iul 2008   •   00:00
Noul album Direcţia 5, "Ambiental Cosmic"

PRIMĂ AUDIŢIE ● Jurnalul Naţional oferă cititorilor încă un concept
După succesul avut cu "Ambiental", care a adus formaţiei Direcţia 5 Discul de Aur, Marian Ionescu & Co. au înregistrat "Ambiental Cosmic". Acest material discografic, ce conţine două piese interpretate în duet de Irina Iordăchescu şi Cristi Enache, este un nou concept realizat de Jurnalul Naţional.



PRIMĂ AUDIŢIE ● Jurnalul Naţional oferă cititorilor încă un concept
După succesul avut cu "Ambiental", care a adus formaţiei Direcţia 5 Discul de Aur, Marian Ionescu & Co. au înregistrat "Ambiental Cosmic". Acest material discografic, ce conţine două piese interpretate în duet de Irina Iordăchescu şi Cristi Enache, este un nou concept realizat de Jurnalul Naţional.

Stînd de vorbă cu Marian Ionescu, liderul grupului, am aflat mai multe amănunte referitoare la noul disc, cum a fost conceput, împreună cu ce muzicieni, cînd va putea fi prezentat în concert etc. Pînă atunci, cititorii Jurnalului Naţional îl pot achiziţiona astăzi, în premieră, împreună cu ziarul nostru. Potrivit lui Ionescu, "Ambiental Cosmic" este foarte diferit de primul disc... se bazează mai mult pe dinamica muzicii, iar sunetele au fost asociate cu spaţiul cosmic. În continuare, Marian spune: "Muzica am scris-o eu şi am înregistrat-o în formula Marius Keşeri – tobe, uneori clasice alteori electronice, Nicu Damalan – chitarist, Cristi Enache – voce la cele două piese în duet cu Irina Iordăchescu şi eu am cîntat la bas şi părţile de pian şi de instrumente electronice.
Am mai avut un muzician, Flavius Todeosiu la saxofon, am colaborat cu Petrică Andrei la pian şi cam atît. A contat opinia fiecăruia şi e normal să fie aşa cînd avem un astfel de disc, pentru că reperele aproape dispar, nefiind vorba de cîntece «clasice», cu strofă şi refren; coordonatele se modifică şi atunci ai nevoie de părerea şi de sfatul fiecăruia din grup".

SUNET ELECTRONIC. Foarte elaborată, muzica noului disc pare greu de reprodus pe scenă, dar Marian este de altă părere: "Este uşor de reprodus live pentru că sunetele naturale sînt mai puţine şi pentru că se lucrează mult cu echipamente electronice, nici nu se urmăreşte apariţia sunetelor naturale... asta dă o frumuseţe specială acestui gen de compoziţii... Cînd sîntem în turneu, uneori, în concertele noastre interpretăm şi piese instrumentale, de pe «Ambiental». Dar de pe acest album nu am cîntat nimic, pentru că e o premieră şi încă n-am adaptat materialul cîntărilor live. Dar pe 24 octombrie Direcţia 5 are un concert la Sala Palatului şi acolo ne-am propus să cîntăm două cîntece de pe noul disc". Consacrat la bas, Marian Ionescu are bucuria revenirii la instrumentele cu clape: "Adevărul este că acest instrument electronic, claviatura, te îndeamnă să faci acest gen de muzică; îţi dă o mare libertate de exprimare muzicală şi mai multă complexitate; îţi adaugă ceva personalităţii artistice, poate nu ţi-o recreează, dar precis ţi-o redefineşte. Este o etapă necesară unui artist la un moment dat, e o evadare spre imaginaţie. Nu avem nevoie doar de lucruri concrete, în viaţa asta, cum ar fi casa, maşina, serviciul, hainele sau ceasul, putem trăi şi din visare... iar acest gen de muzică îţi dezvoltă imaginaţia..."

NOUĂ LUNI. Despre înregistrarea discului, aflăm că "A durat ceva timp, am început în septembrie 2007 şi l-am terminat la jumătatea lunii aprilie în 2008; munca de concepţie a durat mai mult ca la un disc «obişnuit»... e frumos să lucrezi la acest gen de muzică pentru că te îndeamnă tot timpul să ai curaj, totuşi trebuie să te mişti pe nişte culoare accesibile şi oamenilor obişnuiţi, care nu sînt muzicieni profesionişti. E marea provocare a artistului, de a vorbi pe limba oamenilor şi de a menţine pretenţiile de muzician la un nivel ridicat... Am înregistrat discul o parte în studioul nostru şi o altă parte într-un studio închiriat, cu un coleg de-al nostru, Cosmin, la mixaj. Am ţinut foarte mult la calitatea sunetului, înregistrat digital, mai puţin chitara, care e pe analog, în rest toate instrumentele sînt digitale şi sunetele electronice. Muzica de acest gen constituie şi momente de respiro, dar e şi un fel de demonstraţie că sîntem preocupati şi de alte genuri muzicale, că putem depăşi frontierele pop".  

ANII ’70-’80. În afară de acest disc, Direcţia 5 mai lucrează şi la un alt album: "După «Ambiental Cosmic», pe 24 octombrie vom lansa un disc pe care l-am imprimat şi la care mai avem noi de dat nişte răspunsuri. Acum sîntem atenţi la texte, mai mult ca altădată, la ce avem de spus oamenilor. Bineînţeles, sîntem atenţi şi la muzică; deocamdată am înregistrat în trio, Marius, Nicu şi cu mine, iar înregistrările au fost în real time, cu alte cuvinte cîntat o dată şi atunci înregistrat, fără multe canale suprapuse. Am vrea ca la discul următor să ne apropiem de muzica anilor ’70-’80, cînd artiştii nu aveau echipamente atît de performante, dar obţineau mai multă emoţie, muzica era mai flexibilă, era mai multă libertate."

Cristi Enache

S-a născut la 26.03.1976, la Bucureşti, este solistul vocal. A urcat pe scenă pentru prima dată în 1993, la Sibiu, împreună cu formaţia "de liceu" cu care cînta la acea vreme. Este un microbist convins şi suporter necondiţionat al naţionalei de fotbal a României. A început colaborarea cu Direcţia 5 în iunie 1998 şi consideră că şi-a împlinit "visul" pe care l-a avut de cînd a ascultat prima oară acest grup. Profesional se simte împlinit, pentru că e componentul unei  trupe cu longevitate în topul preferinţelor publicului.

Marian Ionescu

S-a născut la 25.10.1962, la Bucureşti, este fondatorul grupului Direcţia 5 şi  compozitor, cîntă la chitară bas şi la claviaturi. Înainte a mai colaborat cu formaţiile Timpuri Noi şi Grupul B 22. Este colecţionar de instrumente muzicale, avînd un număr impresionant de chitare bas, claviaturi şi chitare acustice. Deţine studioul de înregistrări Artist Direcţia 5, unde formaţia a "tras" toate albumele din 1998 pînă în prezent. Carmin Ionescu, fiul său, îi calcă pe urme şi cîntă tot la chitară bas, în trupa pop-rock Replik.

Nicu Damalan

S-a născut la 19.09.1967, la Bucureşti, este chitaristul formaţiei. A practicat cu succes diferite discipline sportive: ciclism, motociclism, atletism, ping-pong, hochei. Are ca hobby "acvaristica", mai precis peştii Discus, care
şi-au adjudecat titlul de "regii acvariilor". Preferinţele lui muzicale se îndreaptă spre hard & heavy – AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin, Judas Priest, Metallica şi rock and roll – Elvis Presley, dar ascultă cu plăcere şi Beatles, Frank Sinatra, Nat King Cole sau chiar... Ludwig Van Beethoven!

Marius Keşeri

S-a născut la 7.03.1965, la Bucureşti. Este toboşarul formaţiei şi înainte a mai cîntat în formaţiile Voltaj, Quartz, Vali Sterian şi Compania de Sunet. A practicat baschet de performanţă la Dinamo Bucureşti şi în urmă cu doi ani a fost, pentru o seară, manechin, cînd a participat la prezentarea colecţiei primăvară-vară "W Man’s World by Vakko". E convins că "Direcţia 5 ne acaparează tot timpul şi ne este imposibil să facem altceva". În muzică are trei idoli mari şi laţi: Beatles, Jimi Hendrix, AC/DC.

De la început

Direcţia 5 s-a înfiinţat în 1991, în componenţa Cătălin Onoiu (clape), Florin Ionescu (tobe, voce), Răzvan Mirică (chitară, voce), Vlaicu Giurgea (chitară), Dragoş Bădoi (voce), Marian Ionescu (bas, pian) şi după mai puţin de un an apare primul album "La Vulturul De Mare Cu Peştele În Ghiare". În iunie 1992, Direcţia 5 este invitată la Orfeul de Aur, în Bulgaria, iar în octombrie prezintă două piese noi la Festivalul de la Bregentz (Austria), unde obţine premiul al II-lea, fiind difuzat şi pe MTV. În locul lui Dragoş Bădoi vine ca solist Toni Şeicărescu, iar în martie 1993 apare "Seducţie", piesa-titlu fiind difuzată pe MTV, MCM şi TVE. În 1994 începe colaborarea cu Radio Contact şi Tilt & Partners, iar noul album, "Pantofi De Lac", este distribuit în România, Belgia şi Luxemburg. Materialul cunoaşte un succes deosebit în clasamentele belgiene, single-ul "In Di Anka" ajungînd în Top 10.

Eurovision? Nu!

Deşi calificaţi în finala selecţiei naţionale Eurovision în primăvara lui 2005, Direcţia 5 se retrage din concurs cu cîteva zile înaintea finalei. Decizia a fost motivată astfel: "Agenda trupei nu permitea prezenţa în ultimul act al luptei pentru Kiev, iar participarea la Eurovision nu reprezintă o prioritate pentru formaţie". În mai 2005 apare "O Zi De Primăvară", album cu 11 melodii compuse de Marian Ionescu.
"Noile piese depăşesc celelalte balade Direcţia 5, avem un sound nou, un alt mod de a cînta şi de a privi muzica, mult mai curajos. Cu noul disc vom explora muzica într-un alt fel, nu comercial, dar cu siguranţă de foarte bună calitate." Anul următor, grupul lansează un album instrumental "Ambiental" şi unul înregistrat în concert "Satisfacţie – Live", ce apare şi sub formă de DVD. În 2007, Marian Ionescu & Co. realizează un nou album, "Impresii personale", promovat printr-un turneu naţional.

×
Subiecte în articol: special direcţia muzica albu disc ambiental