x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nu e pasare ca porcul

Nu e pasare ca porcul

de Victor Ciutacu    |    02 Iun 2006   •   00:00
Nu e pasare ca porcul

Una dintre perdelele guvernamentale de fum folosite in plina criza a gripei aviare, pentru a masca incompetenta decidentilor, a fost pasarea raspunderii de la unul la altul. Numai ca Guvernul Tariceanu nu e-n stare nici macar sa orchestreze o diversiune ca lumea.

Unul dintre exemplele recente este aruncarea pe piata a informatiei potrivit careia directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) ar fi oferit firmei fiului sau, Omnivet, contractul de achizitie a substantelor de depistare a gripei aviare.

ACUZATIILE. In acelasi context, s-a anuntat ca ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) au finalizat un dosar deschis impotriva directorului Stefan Nicolae de la IDSA, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu impotriva intereselor publice. Lui Stefan Nicolae i se imputa oficial ca a incheiat trei contracte (si mai multe acte aditionale) cu firma SC Omnivet Impex SRL, la care fiul sau, Bogdan Ionut Nicolae, este administrator si detine 95% din partile sociale. Anchetatorii sustin ca directorul IDSA si-a incalcat atributiile de serviciu si prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, iar vechicularea acestor informatii in plina criza a gripei aviare a isterizat opinia publica, lui Nicolae solicitandu-i-se demisia.

NEMA DORINTA. Vestea buna pentru anchetatori este ca IDSA chiar a cumparat kituri de la Omnivet Impex. Daca a facut-o cu sau fara respectarea legislatiei, e sarcina anchetatorilor s-o demonstreze (inclusiv ca bugetul statului ar fi fost prejudiciat cu suma de 2,4 miliarde de lei prin aceste operatiuni comerciale) si a judecatorilor s-o consfinteasca. Inevitabil, exista si o veste proasta: kiturile vandute catre IDSA de Omnivet (Cedi Test), firma care are exclusivitate in Romania pentru acest produs, sunt menite depistarii… pestei porcine. Daca si-ar fi dorit, intr-adevar, sa afle in ce masura este (sau nu) implicata firma Omnivet in afaceri pe tema gripei aviare, autoritatile si anchetatorii ar fi putut solicita oficial, de la Institutul pentru controlul produselor biologice si medicamentelor de uz veterinar, subordonat Autoritatii Sanitar Veterinare (ANSVA), lista companiilor care au inregistrat sau au obtinut avizul de oportunitate in vedera comercializarii de kituri ELISA Ac sau Ag pentru gripa aviara (A 150), precum si a firmelor distribuitoare ce au obtinut autorizatia de comercializare de teste rapide pentru gripa aviara (A150). Existenta avizului de oportunitate si a autorizatiei de comercializare este, conform legislatiei in vigoare, absolut obligatorie pentru orice firma care vrea sa livreze astfel de produse pe piata.

UNDE-I OMUL? Dat fiind ca, se pare, oficialii statului nu s-au obosit sa solicite aceste date, a facut-o Jurnalul National. Raspunsul oficial, primit cu promptitudine la redactie, este cat se poate de interesant. Astfel, respectivul document releva ca in Romania kit-uile pentru diagnosticarea gripei aviare (teste rapide si, respectiv, detectie anticorpi) au fost inregistrate, in 2005 si 2006, de urmatoarele reprezentante ale companiilor internationale producatoare: Novaintermed (pentru Animal Genetics Inc. Korea), Nova Group (pentru Pacific Biotech Co. Ltd. Thailanda si Idexx Laboratories SUA ), Mediclim (pentru Synbiotics Europe Franta) si Institutul Pasteur (pentru Affinitech SUA). Din aceasta lista reiese cat se poate de clar ca Omnivet Impex nici macar nu a inregistrat la forul tutelar vreun kit de depistare a gripei aviare. Cat despre comercializare, e cvasiimposibil sa poti sa-ti inchipui ca statul poate cumpara produse neautorizate si fara autorizatie de comercializare.

×
Subiecte în articol: special