x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Groapa de gunoi radioactiv a României

Groapa de gunoi radioactiv a României

de Adrian Stoica    |    07 Aug 2023   •   07:40
Groapa de gunoi radioactiv a României

Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN)  vrea să plătească până la 3,8 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziționarea serviciilor de preluare, tratare (decontaminare) a deșeurilor lichide apoase radioactive, solidificarea lor și depozitarea definitivă la Depozitul Național de Deșeuri Radioactive Băița-Bihor, în Munții Apuseni.

Acestea provin de la centrala nucleară de la Cernavodă și în categoria deșeurilor lichide apoase radioactive sunt cele care rezultă în urma activităților de întreținere executate asupra diverselor sisteme nucleare. Viitorul contract, care se va încheia cu un operator economic, prevede preluarea anuală a 6 metri cubi de deșeuri radioactive care vor fi împărțite pe cinci transporturi. Licitația urmează să aibă loc pe data de 4 septembrie. Pentru gestionarea deșeurilor radioactive, România cheltuiește anual circa 130 de milioane de euro. 

Stocarea deșeurilor radioactive solide sau solidificate este asigurată pentru toată perioada de exploatare a centralei în condiții de securitate și păstrare optime. Depozitarea finală a acestor deșeuri se va realiza numai după condiționarea lor, care să garanteze că cel puțin 300 de ani nu vor avea impact negativ asupra mediului înconjurător. Înainte de depozitarea finală, deșeurile radioactive solide sau solidificate sunt depuse în Depozitul Intermediar de Deșeuri Solide Radioactive (DIDSR). Acesta este situat pe amplasamentul CNE Cernavodă, în interiorul zonei de excludere a centralei și este comun pentru Unitățile 1 și 2. Depozitul intermediar de la Cernavodă are o capacitate de depozitare de 1.408 metri cubi și până în 2026 el se va umple. În aceste condiții, SNN vrea să extindă depozitul intermediar cu noi module de depozitare a fasciculelor de combustibil nuclear ars, astfel încât numărul lor să crească etapizat cu 37 de celule. Din calculele făcute de SNN, suprafața amplasamentului se va majora de la circa 24.000 de metri pătrați la aproximativ 40.000. În urmă cu câțiva ani, costurile estimate pentru realizarea depozitului DICA erau de 500 de milioane de euro, în calcul fiind luată varianta că depozitul final, de mare adâncime, nu ar fi gata în 2055.

 

Cele două unități funcționale ale centralei de la Cernavodă produc anual circa 100 de metri cubi de deșeuri cu nivel de radioactivitate scăzut și intermediar. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cantitatea de deșeuri produsă anual va crește

 

Potrivit ultimelor date disponibile, de la punerea lor în funcțiune și până în 2020, deșeurile radioactive solide produse de cele două reactoare nucleare însumează puțin peste o mie de metri cubi, care sunt depozitate pe amplasamentul centralei nucleare. La acestea se mai adaugă circa 180 de tone de combustibil nuclear uzat pe an, ele provenind de la cele două reactoare. Cantitatea de deșeuri radioactive produsă anual este așteptată să crească odată cu punerea în funcțiune a Unităților 3 și 4, precum și a centralei cu minireactor nuclear, care va fi instalată la Doicești.

 

Depozitul de la Băița, jumătate plin

 

Depozitul intermediar de deșeuri de la Băița, care este în locația fostei mine de uraniu de la Băița, are o capacitate de depozitare de 5.000 de metri cubi, din care este ocupată circa jumătate. Autoritățile estimează că depozitul se va umple în jurul anului 2040, în ritmul actual de producere și gestionare a deșeurilor radioactive din România. Depozitul este gestionat de Institutul Nuclear de la Măgurele, de lângă București.

 

Poluarea radioactivă în zona Brașov

 

Dacă în ceea ce privește Centrala nucleară de la Cernavodă gestionarea deșeurilor radioactive îndeplinește cele mai înalte standarde internaționale în domeniu, nu se poate spune că la nivel național nu sunt probleme. Potrivit rapoartelor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, în țară sunt afectate de poluarea cu deșeuri radioactive 566 de hectare, din care 66 excesiv. Cea mai afectată zonă se găsește la Brașov (500 ha), aici funcționând Fabrica de prelucrare a concentratelor de uraniu.

 

2,8 miliarde de euro este valoarea estimată a construcției viitorului depozit final de mare adâncime a cărui locație nu a fost încă stabilită, potrivit Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor radioactive.

×
Subiecte în articol: nuclearelectrica deseuri radioactive