x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nunta kitsch - Urineloterapia natiei

Nunta kitsch - Urineloterapia natiei

de Toma Roman Jr    |    24 Iul 2006   •   00:00
Nunta kitsch - Urineloterapia natiei

"Nunta secolului", asa cum nu ati vazut-o la televizor. O toparlanie or-ganizata de un domn exhibitionist, care a reusit sa atraga in capcana kitsch-ului mass-media. Fidele principiului ca "mortu’ si mireasa" aduc audienta, televiziunile au zumzait in jurul lui Iri si al preafrumoasei Monica. Opulenta agresiva, vedete de carton, gust indoielnic, gangurit strident.

Saptamana trecuta, Theodor Stolojan a inceput ofensiva impotriva premierului; Omar Haysam s-a volatilizat, au fost matrasiti sefii serviciilor secrete, Israelul a continuat sa se bata cu Hezbollah in sudul Libanului. In mass-media romaneasca s-a acordat mai multa importanta decat intamplarilor enumerate mai sus unei toparlanii organizate de un domn batraior si exibitionist.

Cand m-a chemat Marius Tuca la el in birou, credeam ca ma trimite sa-l caut pe Haysam prin vreun tunel care duce in Siria. Nici pomeneala. Mi-a intins sec o invitatie kitsch cu Iri, care-si exhiba molecularul de firma si ceasul scump in timp ce o pupa pe Moni. Cum datoria-i datorie, sambata seara, impreuna cu fotograful Gabi si colega Sidonia bateam la portile palatului Columbeanu de la Snagov.

BAGARI IN SEAMA. Am ajuns ceva mai inainte sa inceapa sa vina restul de invitati, pe la noua fara ceva. O teleasta de ocazie, blonda, tremura de emotie cu mana pe microfon. La un moment dat au aparut primii nuntasi, un nene scundac si chel cu nevasta-sa si fiicele. Teleasta a sarit pe ele: "Dom’le... aaa, cum va simtisi cu familia numeroasa aici?". Personajul, cu un trabuc intre degete, a simtit nevoia sa spuna ca-l cheama Wolf si a debitat niste platitudini. La putin timp dupa asta, reportareasa, intr-un colt, isi intreba cameramanul daca stie pe cine a filmat, iar ex-interlocutorul zbiera intr-un telefon: "Nici n-am intrat bine si au sarit ziaristii astia pe mine!".

INSURATEI. Moni il hraneste cu sampanie pe Iri, sa mai creasca

Uitandu-ne cu atentie la invitati, am avut senzatia, vorba fotografului Gabi, ca "Ba, am nimerit la o reuniune de pedofili!". Am dat nas in nas cu tot felul de cupluri model Iri-Moni: domni de varsta inaintata, scunzi si cu chelie, atarnati de june inalte abia iesite din pubertate. Ma simteam pe pontonul omului ca in studioul OTV. Era plin de personaje expirate, martafoi, vedete de larga recunoastere in blocul lor. Mai lipseau femeia care scaneaza ficatul prin telefon cu ochii mintii si regele cumanilor. M-am calcat pe bombeuri cu Romanita Iovan si suplimentul ei manuitor de puscoace, Peter Imre cu fata lui Melescanu si alti mondeni de aceeasi anvergura. Sidonia, fire sociabila, a incercat sa intre-n vorba cu trei fatuci drapate ca niste sorcove. Le-am auzit spunandu-i revoltate colegei mele: "Cum nu stii cine suntem?! N-ai auzit de trupa Trident?!". Era sa vaduvim redactia de doi reporteri speciali. De rusine ca amandoi nu auzisem de vedetele alea, ne-a venit sa ne sinucidem cu micii nuptiali ai lui Iri.

BRICE SI ARTIFICE. Dupa vreo ora si ceva de stat de pomana pe ponton, am vazut ca descind chiar fericitii insuratei. El, cu conduri albi si frac de aceeasi culoare, semana cu un pinguin accidentat genetic. Ea gangurea fericita de undeva de deasupra crestetului alesului portofelului. Au dat unii cu artificii de pe un vapor, vreme lunga. Unul dintre maestrii de ceremonii estima ca toata ceremonia a costat vreo 200.000 de euro. Cica numai lumanarile care marcau potecile de pe domeniu faceau vreo 20 de euro bucata. Dupa artificii ne-am dat seama ca se face o discriminare intre invitati. Cei care aveau, ca noi, o hartie simpla puteau sa zaca pe ponton. Aia care posedau si un misterios sul aveau dreptul sa ia loc la mesele cu nume de Capitala. De distractie se ocupa Horia Brenciu (din ce pubela l-or fi recuperat?), care facea ghidusii. Inainte sa plecam spre casa, Brenciu se dadea ba drept Moni, ba drept Iri, behaind cantece celebre de amor: "Dragi invitati, acum Iri zice: Muuu, miiii, I lav iuuu!".

FRECTIE. Ca un nene batran si bogat a luat de nevasta o pustoaica inalta s-a mai pomenit. Ca a incercat sa se transforme in buricul pamantului pe chestia asta, il priveste. Mai rau e ca a reusit sa atraga in jocul lui mass-media. S-a vorbit de nunta secolului, a mileniului, de evenimentul deceniului si s-a abatut atentia de la problemele grave intamplate in ultima vreme. A fost o adunare de snobi si persoane fara simtul ridicolului. Eu m-am simtit mult mai bine acum catva timp la Pestisani, in Gorj, unde o profesoara de sport s-a luat cu un contabil. Toata circoteca asta care a tinut cu sufletul la gura o groaza de oameni a avut valoarea unei frectii cu pipi la piciorul de plastic al neamului.

Flori, fete, trabucuri si fite pe malul lacului

Moment de culminatie in istoria mondenitatii ca fenomen extrem de imbietor pentru businessmen-ii damboviteni, show-biz-lui si mass-mediei romanesti, atotcuprinzatoarei futilitatii, in general: Iri si cu Moni s-au luat. Conditiile participarii la acest eveniment indelung asteptat sunt: vorba dulce care mult rating aduce. Si toale pentru orice fel de replica. De purtat, se poarta ochii zemosi si gata sa se inunde de profunda si autentica emotie la vederea mirilor, trabucul fumegand peste lac, aerul de fata buna, tocul subtire asezonat cu niscaiva pietre, discutiile gen fast-food, adica frugale, artificiale, comerciale. Si sanii cazuti, abia acoperiti de un voal, ceva. Acestea fiind spuse, sa trecem la relatarea, la desfasurarea actiunii. Un detaliu care merita a fi consemnat este ca in Izvorani e sarbatoare. In Izvorani, casa lu’ Iri rade in soare. Altul: e soare. Jurnalistele sunt imbracate ca niste animatoare, musai cu zambet pe buze si spate gol, caci transmit de pe rosii covoare. Si care baraie ca niste aspiratoare. Alt detaliu: petale din plastic aruncate pe jos. Ce misto e sa le calci in picioare! Broboane pe frunte, broboane pe nas, vai!, fata lu’ Iri e plina de sudoare. Iar pe Moni, damigeana de candoare, undeva o doare. Moment crucial, de altfel. A se nota ce dulce mai e prima piatra de incercare. Totodata, placerea de a fi impreuna cu ei, e mare. Alt detaliu: Pe ponton, buchetele de trandafiri si orhidee, risipite in exces, sunt de bonton. Monicuta!? Am si io o intrebare. Ca pentru o damigeana de candoare. Stii tu ce-i aia o floare?

CONCLUZII
CEFE. Una dintre specialitatile vazute a fost ceafa impanata
Un foc de artificii, suparator prin insistenta lui, deasupra lacului, chicoteli uguite si lungi, imperativ indreptate spre insuratei ca semn de vesnica pomenire pentru... "Superb! Iri! Mai sunt? Mai vrem scantei!", o Daniela Nane cu buze rosii, zambind si abia atingand paharelul cu sampanie, o Rita Muresan care spune ca "Anu’ asta daca am fost de cinci ori in magazinele romanesti, e bine!", un Horia Brenciu animand de zor: "Toata lumea casatorita sa se unduiasca!", mese ale caror semn de identificare este o hartie cu nume de capitala europeana, jurnalista Evelyn sta la masa Praga, mai multi stau la masa Praga, in concluzie, concluziile sunt... urmatoarele. (Sidonia Silian)
×
Subiecte în articol: special