Istoria relaţiilor culturale dintre România şi Irlanda a fost mult timp dominată de opera unui singur om, care nu a vizitat niciodată ţara noastră, fapt care nu l-a împiedicat să-şi imagineze, după cum relata un ziar irlandez în "Irish Times”, referindu-se la Bram Stoker şi al său "Dracula”.
În această vară însă, un alt capitol s-a mai scris: Festivalul "Lungul drum către Cimitirul Vesel” organizat la Săpânţa de către un grup de irlandezi. Ideea a pornit de ideea compozitorului irlandez Shaun Davey care a pus aranjat versurile mai multor epitafuri din Cimitirul Vesel din Săpânţa pe muzică irlandeză. Aşa s-a născut concertul şi albumul "Songs from Mery Cemetery”, concert care a avut loc în vară chiar în incinta cimitirului, la iniţiativa unui alt irlandez, Peter Hurtley, stabilit în România de peste 14 ani şi care speră ca festivalul de la Săpânţa să devină anual. Despre concert, presa irlandeză relata :”Ceea ce a urmat a împietrit locuitorii Săpânţei şi vizitatorii din întrega Românie care s-au înghesuit în cimitir pentru a-l asculta. Când melancolic şi emoţionant, când contmplativ şi înălţător, concertul a creat ceea ce Davey a numit "o viziune veselă asupra vieţii şi a morţii””.
Acum, "Cântecele din Cimitirul Vesel” se îndreaptă către vest, către ţara compozitorului. Sâmbătă, 27 noiembrie, într-un eveniment produs de Radiodifuziunea Irlandeză în parteneriat cu Institutul Cultural Român , la catedrala St. Patrick din Dublin va avea loc concertul "The Music of Shaun Davey – A Romanian Journey”. Evenimentul este organizat pentru a marca Ziua Naţională a României dar şI aniversarea a 20 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Irlanda. Lucrarea compozitorului Shaun Davey, "Voices from the Merry Cemetery” va fi interpretată de Orchestra Radiodifuziunii Irlandeze şi Corul Bărbătesc al Facultăţii de Teologie de la Sibiu împreună cu solişti irlandezi. Luni, Corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie de la Sibiu şi compozitorul Shaun Davey vor fi oaspeţii preşedintelui Republicii Irlanda, Mary McAleese.
Astfel, după cum scrie şi Irish Times "acum, în sfârşit, s-a adăugat un capitol nou – de această dată unul muzical, semnat de compozitorul Shaun Davey. Într-un anumit sens, şI opus-ul său se ocupă de tema morţilor şI a viilor, dar similitudinile cu Dracula lui Stoker încep şI se termină aici (…)”.