La 27 martie 1990 s-a înfiinţat Întreprinderea de publicitate turistică "Publiturism". Printr-o hotărâre a Guvernului României, publicată în Monitorul Oficial, întreprinderea din subordinea Ministerului Turismului prelua activitatea Agenţiei de publicitate turistică din cadrul ONT "Carpaţi", a redacţiei revistei România pitorească şi a publicaţiilor turistice din cadrul Editurii "Sport-Turism".
Se urmărea popularizarea zonelor turistice din România în rândul străinilor, prin pliante, broşuri, ghiduri, dar şi cataloage şi albume. Românii urmau să cunoască nouă faţă a turismului autohton din reclamele radio şi tv, dar şi din materialele tipărite răspândite prin fabrici şi instituţii.Tot la 27 martie, Ministerul Comerţului Exterior emitea un ordin privind autorizarea operaţiunilor de export şi import. Acesta avea ca scop uşurarea acordării autorizaţiilor şi eficientizarea modului de realizare a operaţiunilor de import-export.
Hotărâre privind înfiinţarea Întreprinderii de publicitate turistică "Publiturism"
Guvernul României hotărăşte:
Art. 1 - Pe data prezentei hotărâri se înfiinţează Întreprinderea de publicitate turistică "Publiturism", având personalitate juridică, cu sediul în Bucureşti, în subordinea Ministerului Turismului, cu structura organizatorică prevăzută în anexă.
Art. 2 Întreprinderea "Publiturism" se constituie prin preluarea activităţii Agenţiei de publicitate turistică din cadrul ONT "Carpaţi" Bucureşti, a redacţiei revistei România pitorească şi a publicaţiilor turistice din cadrul Editurii "Sport-Turism".
Art. 3 Întreprinderea "Publiturism" are ca obiect de activitate organizarea şi efectuarea publicităţii şi reclamei interne şi externe, precum şi realizarea materialelor publicitare pentru activitatea de turism, şi anume:
- elaborarea şi tipărirea de reviste de turism, albume şi monografii de artă, albume ilustrate, cărţi de literatură, ghiduri, hărţi, pliante, broşuri, cataloage, afişe, cărţi poştale ilustrate color etc., în limba română şi în limbi străine, ce se difuzează în ţară şi la export;
- organizarea de expoziţii şi alte forme de reclamă vizuală, de manifestări cu caracter de publicitate şi reclamă turistică;
- realizarea, difuzarea şi valorificarea de filme şi material fotografic cu caracter turistic, în ţară şi străinătate;
- realizarea publicităţii şi reclamei comerciale interne pentru unităţile de turism, în colaborare cu presa, posturile de radio şi televiziune, instituţiile şi întreprinderile economice şi bugetare, asociaţiile şi sindicatele libere etc.;
- organizarea şi efectuarea publicităţii şi reclamei comerciale externe pentru unităţile de turism din ţară, pe bază de contracte cu parteneri externi şi specializaţi, agenţii de voiaj, agenţii de publicitate, ziare, reviste, case de filme, posturi de radio şi televiziune, întreprinderi de târguri şi expoziţii, întreprinderi de afişaj etc.;
- efectuarea prestaţiilor publicitare şi de reclamă comercială (anunţuri în presă, la radio şi televiziune, expoziţii, filme şi fotografii etc.) pe bază de contracte cu firmele străine, cu precădere în publicaţiile şi spaţiile corespunzătoare din staţiuni, localităţi şi unităţi hoteliere şi de tratament din ţară, precum şi operaţiuni în lohn.
Art. 4 Întreprinderea "Publiturism" este autorizată să efectueze nemijlocit operaţiuni de export şi import şi să presteze servicii cu încasări şi plăţi valutare pe bază de contracte încheiate cu parteneri externi, în domeniul său de activitate.
Art. 5 Întreprinderea "Publiturism" se încadrează în grupa a V-a de ramuri, gradul I de organizare, ca în prezent.
Art. 6 Întreprinderea "Publiturism" are ca subunităţi redacţia revistei România pitorească, cu versiunile în limbi străine - "Vacanţe în România", şi Editura pentru turism.
Art. 7 Întreprinderea "Publiturism" va prelua de la Întreprinderea de stat pentru imprimate şi administrarea publicaţiilor şi de la Editura "Sport-Turism" activul şi pasivul, conform bilanţului la data de 31 martie 1990, pentru activitatea redacţiei reveistei România pitorească şi, respectiv, a sectorului de turism.
Art. 8 - Personalul redacţiei "România pitorească" şi din sectorul de specialitate de la Editura "Sport-Turism" se transferă, în condiţiile legii, la Întreprinderea "Publiturism" cu data de 1 aprilie 1990.
Art. 9 - Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor vor introduce în planul şi bugetul anului 1990 modificările rezultate din aplicarea prezentei hotărâri.
Prim-ministru, Petre Roman
Bucureşti, 27 martie 1990.
Nr. 331.
Ordin privind autorizarea operaţiunilor de export şi import
Ministerul Comerţului Exterior, în temeiul Decretului nr. 164/1979 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comerţului Exterior, cu modificările ulterioare, având în vedere necesitatea îmbunătăţirii şi simplificării modului de realizare a operaţiunilor de export şi import, precum şi a sistemului de autorizare a acestora, emite următorul ordin:
Art. 1 - Importurile şi exporturile în şi din România se efectuează pe baza autorizaţiilor de import şi, respectiv, de export eliberate de Ministerul Comerţului Exterior.
Art. 2 - Autorizaţiile de import şi, respectiv, de export se eliberează la cerere personelor juridice şi fizice cu sediul/domiciliul în România, autorizate legal pentru desfăşurarea de activităţi economice şi/sau comerciale.
Art. 3 - Cererile de autorizaţii de import şi, respectiv, de export se întocmesc pe formulare tipizate, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Cererile de autorizaţii de import şi, respectiv, de export se semnează de împuternicitul persoanei juridice solicitante şi, respectiv, de persoana fizică solicitantă, care răspund de exactitatea datelor înscrise în aceste cereri.
Art. 4 - Autorizaţiile de import şi, respectiv, de export se eliberează pe ani calendaristici, valabilitatea lor expirând, de regulă, la 31 decembrie al fiecărui an.
Pentru cazurile în care, la data expirării autorizaţiei de import, respectiv de export, mărfurile sunt în curs de expediere şi transport, valabilitatea autorizaţiei se prelungeşte automat până la 31 ianuarie al anului următor. Autorizaţiile neutilizate în termenul lor de valabilitate se consideră anulate.
Art. 5 - Autorizaţiile de import şi, respectiv, de export au în vedere:
a) administrarea unor contingente la import sau export sau aplicarea unor eventuale alte restricţii la import sau export, care nu vor trebui însă să exercite efecte restrictive în plus faţă de cele cauzate prin instituirea restricţiei;
b) evidenţa importurilor şi exporturilor ce urmează a se realiza anual.
Art. 6 - Ministerul Comerţului Exterior poate introduce restricţii sau interzice importul sau exportul, în scopul echilibrării balanţei de plăţi externe sau în scopul asigurării sănătăţii publice, apărării naţionale şi securităţii ţării.
În aceste situaţii, Ministerul Comerţului Exterior poate să respingă solicitantului cererea de autorizaţie de import şi, respectiv, de export.
Art. 7 - Autorizaţiile de import şi, respectiv, de export se eliberează pe mărfuri sau grupe de mărfuri, expres determinate din punct de vedere cantitativ şi/sau valoric, precum şi pentru instalaţii complexe, lucrări de construcţii-montaj, prestaţii de servicii (activităţi de proiectare, engineering, consulting, asistenţă tehnică), licenţe şi know-how, operaţiuni de lohn, comision şi consignaţie, alte operaţiuni de comerţ exterior.
Pentru eliberarea de autorizaţii de import şi, respectiv, de export privind licenţe, know-how şi engineering, cererea se va prezenta cu avizul OSIM.
Art. 8 - Direcţiile din Ministerul Comerţului Exterior împuternicite să elibereze autorizaţiile de import şi, respectiv, de export sunt obligate să analizeze cu celelalte direcţii de resort, să rezolve şi să răspundă la cererile de eliberare a autorizaţiilor de import şi, respectiv, de export prezentate într-o formă adecvată şi completă, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii la Ministerul Comerţului Exterior.
Fac excepţie cazurile în care este necesară completarea documentaţiei, în care caz acest termen este de cel mult 5 zile de la data primirii completărilor.
Art. 9 - Solicitanţii cărora li s-a respins cererea de eliberare a autorizaţiei de import, şi, respectiv, de export vor putea introduce contestaţii motivate, în termen de 15 zile de la primire, atestate prin semnătură de primire sau prin comunicarea poştei.
Respingerea autorizaţiilor se va comunica în scris solicitanţilor.
Contestaţiile vor fi rezolvate de Ministerul Comerţului Exterior în termen de 15 zile de la depunerea acestora la registratura renerală a ministerului sau de la primirea prin poştă, atestată prin recipisă poştală.
Art. 10 - Cererile de autorizaţii de import, şi, respectiv, de export pot fi însoţite de o adresă în care solicitantul poate prezenta unele precizări pe care le consideră necesare în susţinerea cererii sale.
Depunerea acestora şi, respectiv, ridicarea autorizaţiilor eliberate sau respinse se fac prin registratura de la Ministerul Comerţului Exterior.
Cererile de eliberare a autorizaţiilor se import şi, respectiv, de export se depun în dublu exemplar, originalul pe formular tipărit în albastru, iar copia pe formular tipărit în negru.
Originalul se restituie solicitantului după aprobare, iar copia se păstrează la direcţia din Ministerul Comerţului Exterior, împuternicită să elibereze autorizaţia de import şi, respectiv, de export.
Art. 11 - Centrul de calcul electronic al sistemului de comerţ exterior va organiza în mod corespunzător evidenţa cererilor primite şi autorizaţiilor eliberate.
Art. 12 - Direcţiile de resort din Ministerul Comerţului Exterior şi Centrul de calcul electronic al sistemului de comerţ exterior sunt însărcinate cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 13 - Pe data prezentului ordin se abrogă Ordinul MCECEI nr. 34/25.03.80, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
Ministrul Comerţului Exterior, Alexandru Mărgăritescu
Bucureşti, 27 martie 1990
Nr. 18.