x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O lume întreagă într-o... orhidee

O lume întreagă într-o... orhidee

de Simona Chiriac    |    07 Mar 2010   •   00:00
O lume întreagă într-o... orhidee

Parfumul de orhidee e plin şi greu ca o simfonie. Potri­vit unei persona­lităţi exotice, exube­rante şi preţioase, acesta adună câteva note şi arome pe care le-am putea numi arhetipale.



Orhideele sunt deopotrivă cele mai vechi şi cele mai complexe plante din întreaga lume. Biologii spun că îşi trag sevele din pământul cald de acum o sută de milioane de ani, când, spre deosebire de speciile terifiante de dinozauri, ele confereau lumii graţie şi efemer.

În afară de tărâmul zăpezilor veşnice prea puţin primitoare pentru speciile de plante, orhideele cresc aproape peste tot. În zonele calde de la tropice, în miezul junglei, în apropierea templelor incaşe, în Alaska şi chiar sub pământ, în cavităţi unde nu au primit niciodată mângâierea soarelui. Peste 25.000 de specii, având toate culorile închipuite (exceptând negrul, aşa-numita orhidee neagră fiind un mit), cu parfumuri atât de diferite, care trec de la ciocolată cu lapte, vanilie, lămâie verde până la nuanţe de cireşe pârguite sau... carne putredă.

Multe dintre ele au parfum doar câteva ore, până la lăsarea serii, unele exultă de-abia atunci când cerul începe să se spu­zească de stele, iar pe altele aromele suave le învăluie mai multe zile. Poate cea mai puternică şi seducătoare este cea a vaniliei, de fapt tot o orhidee.

În multe ţări din lume, orhideele trăiesc în „cres­cătorii". Mai micuţe decât un degetar, ele sunt aşezate în sticle (surprinzător, preferate sunt cele de whisky, pentru că nu se răstoarnă), pe un strat special, hrănitor. Între pereţii de sticlă încep să-şi adune forţele, pentru ca, atunci când vor înflori în şirurile lungi ale pavi­lioanelor, să ofere un spectacol greu de egalat. Nici o orhidee nu se aseamănă cu alta, la fel cum nici o zi nu aduce aceleaşi bucurii.

Esenţa de orhidee se obţine destul de dificil. Procedeul clasic presupune zdrobirea petalelor şi adăugarea unei substanţe pe bază de alcool, pentru a se obţine uleiul esenţial. Inconvenientul constă în cantitatea mare de plante care trebuie „sacrificată" pentru a se obţine câţiva stropi de ulei esenţial. O altă metodă, la modă şi mult mai prietenoasă, aflată abia la început de drum, nu presupune tăierea plantei.

Specialiştii mizează pe forţa parfumului de a se strecura într-un... bol cu apă. Se aşază timp de câteva ore vasul cu apă sub floare atunci când este la apogeu (are parfumul cel mai persistent). Înainte de a lua bolul se scufundă floarea timp de câteva secunde, apoi esenţa este gata pentru a fi folosită în aromoterapie. Cum aromele de orhidee pot fi incredibil de variate, aromoterapia va influenţa mintea, corpul şi sufletul unor persoane foarte diferite. Interesant este că în felul acesta ar putea fi captat parfumul unei grădini, al unei păduri tropicale sau al unei zile speciale de vară.

Pentru obţinerea parfumurilor se folosesc în special orhideele din familia Masdevallia. Cele 400 de specii au parfum de mirodenii, de garoafe sau note fructate (cum ar fi notele de mandarine), vanilie sau cremă de ou. Cum majoritatea divelor vor să aibă propriul parfum, Halle Berry a ales unul care cuprinde esenţe de orhidee Masdevallia, floare de cactus din junglă, lămâie, anason stelat, sequoia gigant, mure, nectar de papaya şi patchouli.

×
Subiecte în articol: esenţe tari