x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O operaţie românească în premieră mondială

O operaţie românească în premieră mondială

de Irina Munteanu    |    24 Iul 2012   •   16:43
O operaţie românească în premieră mondială

Mama Ninei Hasan a murit cand l-a adus pe lume pe fratele ei, Florin. Tatal ei n-a recunoscut-o in acte, in schimb s-a folosit de ea. A pus-o sa cerseasca, iar dupa ce statul a trimis-o intr-un centru de plasament, a uitat-o cu totul si pe ea, si pe fratele ei. Nina a venit pe lume cu o malformatie congenitala la sold si din aceasta cauza nu a putut niciodata sa mearga fara sa schioapateze. Nu poate sa alerge sau sa faca sport.

Daca programul de prevenire gandit de profesorul doctor Gheorghe Burnei ar fi fost pus in aplicare, fata care are acum 11 ani ar fi fost vindecata in primele trei luni de la nastere, nu i s-ar mai fi macinat osul de la sold si nu ar fi ajuns niciodata sa fie unul dintre cazurile rare ale doctorului Burnei.

"Am inventat metoda Burnei utilizata in tratamentul osteomielitelor acute'
"Este un eveniment deosebit sa tratezi un copil si sa-l vindeci', spune profesorul Burnei. El a ales sa se specializeze in ortopedie pediatrica dupa ce a stat de vorba cu duhovnicul familiei sale, care i-a aratat ca atunci cand un copil sufera, sufera intreaga familie. A lucrat un an si jumatate la spitalul "Grigore Alexandrescu', apoi a venit la spitalul "Marie Curie' si a lucrat in echipa profesorului Pesamosca. "In 1985 am terminat rezidentiatul. Profesorul Pesamosca a vrut sa ma pastreze in spital, dar pentru asta era nevoie de aprobarea cabinetului II. Asa ca a trebuit sa plec la spitalul din Mangalia. Acolo am gasit proceduri invechite si medici care doreau sa le mentina. Am inventat metoda Burnei utilizata in tratamentul osteomielitelor acute, de care au beneficiat mii de pacienti', isi aminteste profesorul Burnei.

El arata ca, spre deosebire de ortopedia de adulti, ortopedia pediatrica face tratamente unor copii care sunt in perioada de crestere si dezvoltare. Afectiunile sunt si ele diferite. Inca de acum sapte ani, se trateaza si la noi scoliozele congenitale. De asemenea, formele severe de osteogeneza imperfecta, adica boala oaselor de sticla. "Acesti copii au astfel sansa sa nu mai fie izolati si sa-si poata continua cursul normal al vietii', spune doctorul.

A dus o lupta cu Ministerul Sanatatii, pe care a castigat-o acum un an
Cand Nina Hasan a ajuns la el, a facut ceea ce e obisnuit in cazurile rare, aflate la granita dintre cunoscut si necunoscut: a analizat si cercetat timp de mai multe luni situatia. "Dupa o luxatie congenitala de sold, tratata tarziu, s-a ajuns la necroza de cap si col femural. Momentul optim de tratare ar fi fost intre 0-30 de zile de la nastere. Printr-o ecografie la sold s-ar fi diagnosticat boala, iar la trei luni ar fi fost vindecata. Am propus acum trei ani un program national prin care copiii din maternitati sa fie diagnosticati in primele trei zile de viata, iar cei care sufera de dispalzii sa fie tratati.

Prin acest program, am evita cheltuielile ulterioare, mult mai mari. Nu am primit nici acum un raspuns de la Ministerul Sanatatii. Ma deranjeaza ca la noi oamenii vor sa fie, nu vor sa faca', spune doctorul. El a mai dus, alaturi de Asociatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri, o lupta cu Ministerul, pe care a castigat-o acum un an, printr-o decizie irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia insa nu a fost pusa in aplicare nici pana acum. Este vorba despre reintroducerea rezidentiatului in ortopedie pediatrica, specializare scoasa acum sase ani. Acest lucru ar permite ca mai multi medici sa stie sa faca operatii specifice ortopediei pediatrice, iar cei mai buni dintre ei sa se dedice cercetarii.

"Reinfiintarea acestui rezidentiat ar duce la cresterea asistentei medicale pentru copiii care sufera de afectiuni ale oaselor. Programul nostru operator este facut deja pentru cinci ani de-acum inainte, iar echipa e extenuata si exasperata. Vin la noi si cetateni straini din Spania, Italia, Egipt, Elvetia, pentru ca sunt operatii care nu se fac acolo. Dotarile pe care le avem aici nu ma multumesc, dar imi permit sa fac toate interventiile care se fac peste tot in lumea asta', spune profesorul Burnei.

In literatura de specialitate, nu exista nici un caz similar cu cel al Ninei. "Osul era sus situat, nu mai avea gaura in care sta capul femural, nu aveam unde sa-l punem. Musculatura tinea piciorul. Am transformat hiatusul intr-un nou acetabul. Piciorul va fi un pic mai scurt, dar ea va putea sa mearga. Fortati de imprejurari, am facut o operatie inedita, in premiera mondiala, de neoreconstructie a articulatiei soldului la un copil fara cap si col femural. Sunt peste tot in lume copii care pot beneficia de aceasta interventie', explica profesorul Burnei.

De lipsa de dezvoltare a acetabulului sunt responsabile cinci gene. La 14-16 saptamani de sarcina, in urma unei punctii si a unei analize gentice, se poate determina daca fatul are sau nu aceasta afectiune. Daca se pune in evidenta existenta unor fracturi, iar fatul are dimensiuni reduse fata de cele normale, inseamna ca este vorba despre o afectiune grava si parintii decid ce se va intampla cu fatul.

Profesorul Burnei e sigur ca Nina va putea face miscare
Nina sta intr-o familie sociala cu inca cinci copii, la Centrul Permanent de tip familial "Speranta pentru mine' al Asociatiei Sfantul Stelian, din comuna Greaca, judetul Giurgiu. A terminat clasa a V-a, ii place sa deseneze, sa citeasca, sa se joace cu papusile. "Colegii mei fac sport. Eu n-am putut, pentru ca mi se rupeau oasele. Dupa ce imi vor scoate ghipsul, imi doresc sa alerg', marturiseste Nina. Profesorul Burnei e sigur ca Nina va putea face miscare. Sportul indicat pentru ea este inotul. Piciorul bolnav poate poate fi egalizat cu celalalt prin oprirea cresterii celui sanatos, prin alungirea celui bolnav sau printr-o gheata ortopedica.

×