x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special O viaţă furată, uitată prin sertare

O viaţă furată, uitată prin sertare

de Mara Raducanu    |    23 Oct 2009   •   00:00
O viaţă furată, uitată prin sertare
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

29 iunie 2009 avea să fie ultima zi din viaţa micuţului David Constantineanu, băieţelul în vârstă de 3 ani, decedat la Centrul Medical Unirea (CMU) după ce a fost anesteziat pentru un RMN. De aproape trei luni şi jumătate, cât a trecut de la tragedie, "dosarul este undeva între Poliţie şi Parchet", cum spune nonşalant Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, în  aşteptarea raportului de expertiză medico-legală.

De departe, cazul pare a fi ca şi uitat. Nu şi pentru părinţii băiatului, care se zbat să afle ce s-a întâmplat de fapt cu fiul lor pe masa de operaţie într-o clinică de lux care se lau­dă cu cel mai performant aparat de RMN. Se emit ipoteze. S-au scos la iveală nereguli şi se tot aş­teaptă analize. Neglijenţa şi lipsa de experienţă a unor medici sau aparatele "performante" de la Centrul Medical Unirea (CMU) au dus la decesul băieţelului în vârstă de 3 ani? După câteva luni de la incident, familia ridică aceleaşi întrebări. Ca de obicei, răspunsurile stau în aşteptare. Între timp se cercetează, iar la CMU s-a aşternut liniştea...


UN ZBOR FRÂNT
"Este anormal să vii cu copilul, totul bine, e vesel şi să-l iei mort", declara îndurerat şi revoltat după tragedie Ciprian Constantineanu, tatăl lui David. Pentru această familie, visele pentru însănătoşirea copilului lor aveau să fie spulberate pe masa de operaţie de la Centrul Medical Unirea.

Au venit încrezători şi  au plecat distruşi pentru toată viaţa. Deşi sunt conştienţi că nimic nu mai poate să-l aducă înapoi pe David, familia Constantineanu nu vrea decât să se facă dreptate.
"Am fost cu copilul la analize la Viena, iar comportamentul medicilor este total diferit faţă de cel de aici. În primul rând, acolo au anestezie, te­rapie intensivă pentru copii sub 3 ani şi peste 12 kilograme. Cunoscând acestea, soţia mea, când a făcut programarea, a întrebat dacă şi la CMU există toate aceste condiţii şi i-au confirmat că există", povesteşte domnul Constantineanu.

El reclamă neprofesionalismul medicilor de la CMU şi neglijenţa lor în serviciu, susţinând că David a mai făcut investigaţii şi în alte clinici şi nu a avut probleme. "Am ales această clinică, pentru că ni s-a spus că are cel mai performant aparat de RMN şi nu m-am gândit că nu au defi­brilatoare funcţionale şi personal medical."


ÎNCEPUTUL COŞMARULUI

În ziua programării, mai exact la data de 29 iunie, pe la ora 10:00 dimineaţa, Ciprian Constantineanu s-a prezentat la centru cu fiul său. Copilul a fost ţinut în investigaţii o oră, timp în care i-au fost administrate de câteva ori aneste­zice şi o substanţă de contrast.

Tatăl îşi aminteşte că, după ce s-a încheiat investigaţia, a văzut că băiatul său este palid şi că aproape nu mai respiră. "Atunci a început agitaţia. Nu aveau nici un aparat pentru resuscitare. Au încercat cu un defibrilator care nu funcţiona şi făceau naveta între etajul I şi subsol pentru a aduce diverse produse.

După ce au văzut că nu merge defibrilatorul, au cerut ajutor de la SMURD şi BGS, dar copilul deja murise. Copilul meu a murit într-un subsol, aceea nu era o sală pentru investigaţii medicale, întrucât nu avea nici un aparat care să-l ajute în caz de risc vital", a mai spus Constantineanu adăugând că David a fost resuscitat timp de două ore.
TOT MORTUL E DE VINĂ?
Imediat după incident, la cererea familiei Constantineanu, la Poliţia Capitalei s-a deschis o an­chetă cu privire la cauzele decesului lui David. Au fost audiaţi atât familia copilului, cât şi cinci me­dici de la Centrul Medical Unirea, între care şi di­rectorul executiv şi şeful laboratorului RMN. Nici nu aveau să înceapă bine cercetările că au apărut din start amânările şi problemele de ri­goare. Ba că se mai aşteaptă o analiză, ba că rezultatele tes­telor efectuate pe aparatura me­dicală de la Centrul Medical Unirea întârzie să apară.

Deşi am întrebat de  multe ori la Biroul de Presă al Po­liţiei Capitalei  în ce stadiu au ajuns cercetă­­rile, am con­statat că nici ei nu ştiu prea bine cu ce "se mă­nâncă" acest caz. După ce acum vreo lună afla­sem de la poliţie că dosarul este trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sectorului 1, ieri, la ace­eaşi întrebare ni s-a răspuns că este undeva "între Poliţie şi Parchet" sau, mai exact, tot la po­liţie, în aşteptare. "Da, acum este la Po­liţia Capitalei, cu propunerea începerii de urmărire pe­na­lă pentru ucidere din culpă. Însă aşteptăm raportul de expertiză medico-legală", a declarat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.


PROFESIONALISM VERSUS IMAGINE
Pe de altă parte, la Centrul Medical Unirea, după finalizarea anchetei interne dispuse de conducerea clinicii, s-a  ajuns la concluzia "că medicii au acţionat profesionist, conform procedurilor de rigoare" şi  s-a aşternut liniştea.

Ei susţin că băieţelul suferea de tetrapareză spastică şi că a început să aibă probleme respiratorii după ce s-a încheiat examenul RMN. Concluzii contrazise însă de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Bucureşti, care în urma analizei cazului a dat "interdicţia de a exercita profesiunea pentru o perioadă de două luni pentru dr Negru Iulia şi dr Chiriţă Adina", cu posibilitatea de contestare a deciziei pentru cei doi medici. "Comisia de Disciplină, analizând înscrisurile medicale folosite ca probă şi documentele cercetate şi re­ţinute în soluţionarea cauzei, constată că au existat următoarele deficienţe cu privire la indi­ca­ţiile procedurii: absenţa indicaţiei scrise medi­cale pentru procedura imagistică ce trebuia efectuată la un copil cu risc crescut; riscul anestezic; consimţământul informat privind procedura anestezică: consimţământul informat scris; debutul tardiv al manevrelor de resuscitare".


MEDICI FĂRĂ EXPERIENŢĂ
Mai mult, chiar pe site-ul Colegiului Medicilor au apărut informaţii cum că medicul Iulia Negru, cea care l-a anesteziat pe David, este "fără activitate medicală", cu alte cuvinte, fără post în spital. Cu o experienţă de cinci ani de rezidenţiat şi alţi doi în spital, medicii legişti spun că doctoriţa Negru şi-a asumat o mare responsabilitate când a acceptat să facă anestezia copilului şi că ar fi tre­buit să cunoască mult mai multe despre do­sarul medical al băieţelului. "I s-au administrat droguri mult prea puternice pentru organismul lui. Dovadă că medicul nu s-a descurcat într-o situaţie-limită stă şi faptul că ulterior s-a cerut ajutor atât de la BGS, cât şi de la SMURD."

Cu toa­te că decizia Colegiului Medicilor Bucureşti in­terzice exercitarea profesiei de către doctorii sancţionaţi pe o perioadă de două luni, ei pot pro­fesa în continuare până la finalizarea an­chetei, deoarece legea le acordă prezumţia de nevinovăţie.

×