
Cercetătorii de la Universitatea din Missouri, Statele Unite, anunță că au descoperit o metodă inovatoare pentru a descompune și elimina din apă PFAS, așa-numitele „substanțe chimice pentru totdeauna”, care au stârnit îngrijorare la nivel mondial, în ultimii ani, din cauza consecinţelor acumulării lor în ecosisteme, în apa potabilă şi în corpul uman. Cheia pentru eliminarea acestor poluanți organici extrem de persistenți, care sunt asociați cu o serie de probleme grave de sănătate - precum: cancerul, disfuncţiile imunitare, malformaţiile congenitale și tulburările endocrine -, ar putea fi găsită în acvariu, spun oamenii de știință americani, care, folosind căldură și cărbune activ granular, au reușit să descompună 90% din aceste substanțe chimice dăunătoare.
Substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS) reprezintă o familie foarte mare și complexă, din care fac parte mii de de substanțe chimice sintetice. Datorită proprietăților lor, care fac ca diverse suprafețe să reziste la pete, apă și grăsime, PFAS sunt utilizate la fabricarea unei game foarte mari de produse, de la produse cosmetice, covoare, vase de gătit antiaderente, țesături rezistente la pete, spume de stingere a incendiilor, ambalaje alimentare, îmbrăcăminte rezistentă la apă, dar și la aeronave şi turbine eoliene, datorită rezistenţei lor la temperaturi extreme şi la coroziune.
Acești poluanți organici persistenți, despre care se spune că nu se descompun nici într-o mie de ani, se acumulează mediu, dar și în organismul uman, iar consecințele sunt tot mai alarmante pentru oamenii de știință. Deși efectele acestor chimicale periculoase au fost ignorate câteva decenii, cercetările din ultimii ani au arătat că PFAS sunt legate de o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul, disfuncţiile imunitare, malformaţiile congenitale, tulburările endocrine, afecțiuni cardiovasculare şi boli hepatice.
„Sunt peste tot - în mediu, în mâncarea noastră și chiar în corpul nostru. Studiile revizuite de colegi au arătat că expunerea la PFAS poate duce la scăderea fertilității, întârzieri de dezvoltare la copii și risc crescut pentru unele tipuri de cancer. Și durează sute sau chiar mii de ani pentru a se descompune.
În ultimii 10 ani, cercetătorii au căutat modalități de a elimina PFAS din mediu sau cel puțin de a le degrada în compuși anorganici inofensivi. Acum, inginerii Mizzou (denumirea prescurtată a Universității din Missouri, Columbia.) au găsit o soluție simplă folosind instrumente și materiale obișnuite”, se arată într-un articol publicat zilele trecute pe site-ul universității americane.
„Doar încălziți PFAS cu cărbune activ granular”
Cercetarea lui Feng „Frank” Xiao, profesor asociat la Departamentul de Inginerie Civilă și de Mediu de la Universitatea din Missouri și expert în degradarea PFAS, a dat o soluție simplă și ieftină pentru a elimina eficient aceste substanțe chimice din apă.

Potrivit acestuia, nici măcar nu este nevoie de un solvent organic sau de temperaturi foarte ridicate. „Doar încălziți PFAS cu cărbune activ granular sau GAC”, a spus Xiao.
GAC este compus din granule de cărbune, lemn sau alte materiale bogate în carbon care au fost încălzite și este deja utilizat, în mod uzual, pentru a filtra o gamă largă de substanțe chimice nocive din apă sau aerul contaminat. Oamenii îl folosesc, spre exemplu, pentru a curăța acvariile de acasă sau pentru a filtra apa potabilă și poate fi achiziționat pentru doar câțiva dolari pe kilogram.
Într-o lucrare publicată recent în revista Environmental Science and Technology, profesorul Xiao și echipa sa au descris modul în care au încălzit PFAS cu GAC la 572 de grade Fahrenheit (300 de grade Celsius) și au obținut, astfel, o mineralizare de 90% a acestor substanțele chimice eterne, descompunându-le în fluor inofensiv, anorganic.
Până acum, explică cercetătorii, atingerea acestui nivel de mineralizare necesita temperaturi de peste 1.292 de grade Fahrenheit (700℃), presiune ridicată sau solvenți.
Noua metodă „este mult mai rentabilă și mai durabilă, deoarece GAC este ieftin și poate fi reîncălzit iar și iar”, precizează reprezentanții Universității. Practic, cheia acestei metode inovatoare este combinația dintre căldură și cărbunele activ granular.
Posibile aplicații
Această metodă reprezintă o descoperire semnificativă în domeniul gestionării deșeurilor solide care conțin PFAS, biosolide și medii absorbante uzate, care sunt preocupări majore pentru fermieri, spre exemplu.
„În Vestul Mijlociu, folosim o mulțime de erbicide și dăm animalelor o mulțime de produse farmaceutice”, a spus autorul principal al cercetării, precizând că aceste produse pot conține cantități mari de PFAS, iar prin noua metodă de îndepărtare, poate fi redus semnificativ procentul acestor compuși toxici.
De asemenea, prin această tehnologie, substanțele chimice și alți contaminanți pot fi eliminați eficient din apa potabilă.
O familie cu circa 15.000 de „substanțe chimice pentru totdeauna”
PFAS au început să fie produse încă din anii 1940, însă au devenit populare câțiva ani mai târziu, când numărul de utilizări, denumiri și aplicații pentru acest grup de substanțe chimice a început să crească rapid.
Potrivit Agenției Europene de Mediu (European Environment Agency) în această categorie se încadrează aproximativ 10.000 de compuși diferiți, însă numărul acestor poluanți crește vertiginos de la un an la altul. Conform datelor Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, PFAS reprezintă, în prezent, un grup de aproape 15.000 de substanțe chimice sintetice.
Din cauza consecințelor nocive pe care acești poluanți organici le au atât asupra mediului, cât și a sănătății oamenilor, mai multe țări europene - precum: Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia - militează încă de acum doi ani pentru interzicerea „chimicalelor eterne” în UE.
Comisia Europeană intenţionează să propună interzicerea folosirii substanţelor PFAS în produsele de consum, cu excepţii pentru utilizările industriale esenţiale, după cum a declarat, luna trecută, Jessika Roswall, comisarul european pentru Mediu, însă această propunere nu va fi finalizată probabil înainte de anul viitor, din cauza necesității de a stabili cu exactitate produsele și industriile care vor primi o derogare.