INCONSECVENŢĂ ● Propagandiştii de ieri, anticomuniştii de azi
În 1989, Emil Boc, preşedintele PD-L, şi Cristian Preda, consilierul
preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de educaţie şi cercetare, la
vremea aceea studenţi, au fost premiaţi pentru elogiile aduse
"gîndirii" lui Ceauşescu.
INCONSECVENŢĂ ● Propagandiştii de ieri, anticomuniştii de azi
În 1989, Emil Boc, preşedintele PD-L, şi Cristian Preda, consilierul preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de educaţie şi cercetare, la vremea aceea studenţi, au fost premiaţi pentru elogiile aduse "gîndirii" lui Ceauşescu.
Dacă în revistele studenţeşti din anii ’80 e greu să cauţi, deoarece au fost scoase pe furiş din biblioteci, se întîmplă uneori să ai norocul unor surprize în arhive. Cine-ar crede, bunăoară, ascultîndu-i la televizor pe "lupii tineri" ai lui Băsescu, ce s-au declarat în cruciadă cu comunismul cît ce-a murit "odiosul", că în chiar anul de graţie 1989 făceau dovada de primi-lingăi ai lui Ceauşescu? Aflăm, aşadar, din documentele Secţiei de Agitaţie şi Propagandă a CC al PCR, că la faza naţională a Concursului profesional-ştiinţific studenţesc de ştiinţe sociale, Secţiunea "Materialism dialectic şi istoric", studentul Boc Emil, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Cluj-Napoca, obţinea premiul al II-lea, cu 18 puncte din 20. Strălucit trebuie să fi relatat aprofundarea "tezelor şi aprecierilor" cuprinse în documentele de partid şi Preda Cristian Dan, student la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti, din moment ce a obţinut punctaj maxim – 20 de puncte din tot atîtea posibile!
Acum, performerii de ieri în gîndirea ştiinţifică a lui Ceauşescu trec ca primi sfetnici ai preşedintelui Traian Băsescu, ce se vrea intrat în istorie ca groparul comunismului.
În CV-urile de oameni politici în România democrată şi cadre universitare totodată, performanţa obţinută la "olimpiadele socialismului ştiinţific" nu figurează. Pentru neiniţiaţi, impresionează numărul mare de stagii şi burse de pregătire în străinătate, obţinute foarte repede după Revoluţie. Care anume capacităţi or fi sărit în ochii selecţionerilor? Premiul obţinut pentru temeinica însuşire a "gîndirii tovarăşului" să fi făcut diferenţa între Emil Boc şi Cristian Preda, pe de o parte, şi sutele de absolvenţi ai facultăţilor cu profil socio-uman din primii ani postdecembrişti? Cu cîteva luni înainte, cei doi fuseseră oricum menţionaţi în raportul către "tovarăşa".
RAPORT LA "TOVARĂŞA". Printre documentele produse de Secţia de Agitaţie şi Propagandă a Comitetului Central al PCR în 1989 figurează şi o "Informare privind desfăşurarea etapei naţionale a Concursului profesional-ştiinţific de ştiinţe sociale şi a etapei pe ţară a concursurilor de ştiinţe sociale". Informarea era adresată Elenei Ceauşescu. Acesteia i se aducea la cunoştinţă că în perioada 4-6 mai, la Universitatea din Timişoara, s-au întrecut cei mai buni studenţi din ţară într-ale gîndirii "tovarăşului". Concursul naţional fusese organizat pentru a marca "aşa cum se cuvine" al XIV-lea Congres al PCR şi 45 de ani de la "revoluţia de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă de la 23 august 1944".
Activiştii de la Secţia de Agitaţie şi Propagandă o asigurau pe Elena Ceauşescu că subiectele au solicitat studenţilor "cunoaşterea şi înţelegerea problemelor fundamentale ale teoriei trasformării revoluţionare a societăţii şi ale politicii economice a partidului, concepţia materialist-dialectică şi istorică despre natură şi societate". Elena Ceauşescu mai primea asigurări că toţi competitorii au primit subiecte pe baza tezelor, aprecierilor şi orientărilor din documentele programatice ale PCR, "din opera teoretică a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Secretar General al partidului nostru". În limbajul de lemn al epocii, "tovarăşei" i se mai raportau şi ce calităţi au demonstrat concurenţii: "Majoritatea studenţilor au dovedit cunoaşterea temeinică a problematicii de bază a fiecărei discipline, în spiritul şi din perspectivele tezelor şi aprecierilor cuprinse în documentele de partid, cu deosebire în recentele expuneri ale Secretarului General al Partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu". Aşi între aşi la asemenea ...filosofii s-au dovedit tinerii Boc şi Preda!
După 20 de ani
Conform CV-ului postat pe site-ul Primăriei Cluj, Emil Boc a obţinut în ianuarie 1992 o bursă de şase luni la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice. Au urmat altele – în SUA, la Pittsburg, University of Virginia, Michigan State University, dar şi la Universite Libre de Bruxelles. În prezent, Emil Boc este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi la Facultatea de Drept. Pentru a dobîndi titlul universitar, Emil Boc pretinde că a scris trei cărţi şi 25 de articole. Curioşii să afle barem titlul cărţilor trebuie să mai aştepte. Accesînd din pagina de internet a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică a UBB trimiterea spre lista de publicaţii a conferenţiarului Emil Boc, în loc de titluri, pe ecran năvăleşte o fotografie din care democratul de gardă al lui Băsescu priveşte încrezător viitorul, cu următorul mesaj pentru curioşi: "Vă mulţumim pentru încrederea acordată. Ne revedem în curînd, pe noua versiune a site-ului. Emil Boc, primarul Clujului". Cariera politică se împacă bine cu cea universitară, ba chiar prima o susţine cu brio pe a doua. Emil Boc este şi preşedintele PD-L, fost PD, care la începuturi se declara "de stînga", iar acum se consideră de dreapta. Nu face nimic, atît timp cît şeful şi-a probat din fragedă juneţe măiestria în "rezolvarea creatoare a contradicţiilor", idee de căpătîi a gîndirii lui Ceauşescu!Subiecte de excelenţă
Pentru a obţine premii în concurs, Emil Boc şi Cristian Preda au tratat cu maximă seriozitate şi competenţă subiectele enunţate. Pentru a ne face o idee despre tipul de competenţe verificate la un asemenea concurs "profesional-ştiinţific", prezetăm mai jos cîteva exemple de teme, precum cele în care s-au dovedit competenţi "democraţii" lui Băsescu: Primul subiect – "Concepţia PCR, expusă de Secretarul General al Partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, la şedinţa Plenarei CC al PCR, a organismelor democratice şi a organizaţiilor de masă şi obşteşti din 28 noiembrie 1988 despre unitatea, continuitatea şi etapele procesului revoluţionar în ţara noastră, despre marile transformări revoluţionare ce constituie conţinutul şi definesc specificul fiecăreia dintre aceste etape". Ca subiecte secundare – "Ce este partidul revoluţionar al clasei muncitoare?" "Dialectica contradicţiilor în viaţa socială. Concepţia PCR, a Secretarului său General, tovarăşul Nicolae Ceauşescu, despre cunoaşterea şi soluţionarea contradicţiior în socialism."Cînd la unul, cînd la altul!
În prezent, Cristian Preda îl consiliază pe Traian Băsescu, după ce între 2005 şi 2007 s-a aflat în barca liberală, ocupînd funcţia de comisar guvernamental pentru francofonie, cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Iar de la socialismul ştiinţific a virat-o simplu spre societatea civilă, astfel că azi se anunţă expert în... liberalism. În 1992, la un an după absolvirea Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti, devenea cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, al cărei decan este astăzi. În legenda Universităţii, Cristian Preda a rămas o pildă vie de "revoluţionar". Se spune că, întors din vacanţa de iarnă care a coincis cu evenimentele din decembrie 1989, s-a pus pe făcutul "revoluţiei" în facultate, cerînd darea afară a "profesorilor compromişi" prin... ceauşism. Abilitatea cu care Cristian Preda şi-a construit cariera politică şi pe cea ştiinţifică – într-o tot atît de strînsă legătură precum aceea dintre stat şi partid în etapa cînd strălucea în gîndirea lui Ceauşescu – a devenit temă de studiu chiar pentru foştii săi studenţi. După ce l-a consiliat pe "ţărănistul" Emil Constantinescu, s-a declarat expert în liberalism. Acum e... omul lui Băsescu, consilier prezidenţial pe Educaţie şi Cercetare.Citește pe Antena3.ro