„Jurnalul” a luat la mână principalele afaceri deținute de trei grupuri importante de companii din industria energetică, în special care lucrează pe piața carburanților – Lukoil – (cu trei entități) și Gazprom (cu două entități), la care se adaugă două companii care controlează două combinate. Cifra de afaceri totală a acestor grupuri, declarată la Ministerul Finanțelor în perioada 2016 – 2020, este de 76,6 miliarde de lei. Se poate observa că profiturile nete declarate în aceeași perioadă au fost de doar două miliarde de lei. Rușii au mers, oficial, pe „avarie”. Unele companii, cum este cazul NIS PETROL, cea care și-a autentificat anumite tranzacții la notariatul Ioanei Băsescu, au mers exclusiv pe pierdere, de la înființarea lor și până în prezent.
Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob face, pe portalul „inpolitics.ro”, o dezvăluire interesantă cu privire la modul în care oligarhii ruși, dar și alte companii rusești care activează în România au primit sprijin din partea Guvernului de la București. Mai exact, este vorba despre anumite ajutoare de stat. Lista oficială a companiilor care au beneficiat de aceste ajutoare de stat este semioficială, ea nu a fost prezentată public, până în prezent, însă, de pe ea ar face parte entități controlate de miliardari ruși care reprezintă o cincime dintre beneficiari.
Conform sursei citate, la finalul anului trecut, mai exact în data de 8 decembrie, „când românii de rând tremurau de spaimă la gândul facturilor energetice ce urmau să vină”, ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, a anunțat „cu mândrie” un mare ajutor de stat pentru o serie de firme private care, și ele, dăduseră în brânci cu tarifele la energie. „Deși ajutoarele era aferente anului 2020, când încă nu venise urgia liberalizării prețurilor. Cam o cincime dintre firmele ajutate cu milioane de euro aparțin unor oligarhi ruși, stâlpi ai regimului Putin”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.
130 de milioane de euro alocate
Astfel, potrivit ministrului Popescu, peste 130 milioane de euro au fost alocate unor companii mari consumatoare de energie, 33 la număr, cu capital integral privat. „Așa cum am mai spus, prin acest ajutor financiar susținem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajați. Totodată, prin această schemă evităm riscul de relocare a unor companii care contribuie la economia României”, preciza oficialul guvernamental.
„Inpolitics” subliniază că, în briefingul de presă susținut atunci, Virgil Popescu s-a arătat foarte generos cu tot felul de informații tehnice, inclusiv ponderea de societăți pe acțiuni ori de SRL-uri din totalul de 33. „Un singur lucru nu a suflat Popescu: măcar un nume dintre cele ale companiilor fericite cu bani de la buget ca să nu leșine când le vin facturile”, atrage atenția sursa citată, care adaugă că, „nici în zilele care au urmat nu s-a aflat lista firmelor în cauză, pe surse vehiculându-se doar Azomureș și Alro Slatina”.
Doar câteva firme românești
Însă, deși ținută ascunsă, lista cu aceste companii se pare că nu a putut fi ascunsă de ochii jurnaliștilor vigilenți. Ea a fost numai „plasată strategic, pe site-ul ministerului, într-un loc greu de depistat, cam pe modelul prevederilor din contractele abuzive care sunt scrise cu litere foarte mici, să nu se prindă clienții”.
Din lista respectivă, publicată pe site-ul citat, apar doar câteva companii românești, restul aparținând unor investitori din Austria, Italia, India, Franța, Olanda, Turcia ori Marea Britanie.
Interesant de remarcat, cel puțin cinci dintre marile companii ajutate cu bani de la buget aparțin unor oligarhi ruși de notorietate și deloc necontroversați. Este vorba despre TMK Reșița și TMK Artrom, controlate de un mare apropiat al lui Vladimir Putin, oligarhul rus Dimitri Pumpianski, respectiv Vimetco Extrusion, Alum și Alro Slatina, controlate de oligarhul rus Vitali Matsitski.
Bogdan Tiberiu Iacob precizează că această realitate creează un paradox, dacă pornim de la spusele ministrului Virgil Popescu, și anume că „pe de-o parte, ne temem să nu plece rușii din România pe motiv de facturi, pe de alta, ne temem să nu vină rușii în România, pe motiv de Ucraina. Vestea bună e că au primit ajutor și vreo 2-3 companii (Sofidel, Pehart etc.) producătoare de hârtie igienică, semn că vremurile grele nu ne vor prinde nepregătiți”.