x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omar Hayssam, cu mandat, fara mandat

Omar Hayssam, cu mandat, fara mandat

de Miruna Pasa Petru    |    27 Iun 2005   •   00:00
Omar Hayssam, cu mandat, fara mandat

Omar Hayssam a fost la un pas de a scapa de arestarea dispusa in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak. Curtea de Apel a decis sambata ca probele stranse impotriva omului de afaceri sirian sunt nule. Chiar daca solutia a fost infirmata in final, semnalul de alarma ramane.

Omar Hayssam a fost sambata la un pas de a scapa de mandatul de arestare emis pe numele sau, in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak. Instanta suprema a preferat totusi sa dispuna inca 30 de zile de arest, desi Curtea de Apel a considerat ca probele stranse impotriva omului de afaceri sirian sunt nule.

Curtea de Apel pronunta, in dimineata zilei de sambata, o hotarare-bomba in dosarul de terorism al lui Omar Hayssam. Dupa o noapte de deliberari, judecatorii au decis sa nu prelungeasca mandatul de arestare emis pe numele sirianului in cazul rapirii ziaristilor romani. Nici un "pericol" de punere in libertate, pentru ca Omar mai are doua mandate de arestare, dar un pas important pentru imaginea omului de afaceri sirian, in complicata poveste a luarii de ostatici romani in Irak. Motivarea deciziei: probele adunate cu atata ravna de anchetatori au fost obtinute cu incalcarea legii. Cu toate acestea, ziua de sambata s-a terminat cu o decizie contrara, de data aceasta irevocabila. Dupa discutii extrem de tensionate intre judecatori si avocati, Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat solutia colegilor de la Curtea de Apel si, cu cateva ore inainte de expirare, mandatul lui Omar a fost prelungit cu inca 30 de zile.

SEMNAL DE ALARMA. Viciile invocate de aparare si admise la Curtea de Apel sunt legate de cele mai importante probe impotriva lui Omar: declaratiile luate la Bagdad de la persoanele arestate in legatura cu rapirea jurnalistior romani. Potrivit judecatorilor, aceste probe nu pot fi folosite, pentru ca, desi reprezinta acte de urmarire penala, au fost stranse inaintea datei de 17 mai, cand s-a inceput legal urmarirea penala impotriva lui Omar si a lui Munaf pentru rapirea jurnalistilor. De asemenea aparatorii sirianului au sustinut ca nu exista vreo proba care sa il incrimineze direct pe Hayssam in "afacerea rapirii" Imediat dupa anuntarea solutiei, Parchetul General a formulat recurs. Ramasesera mai putin de 24 de ore pana la expirarea mandatului pentru terorism, asa ca instanta suprema a luat imediat in discutie contestatul caz. Cu usile inchise, pentru "vesnicul" motiv al sigurantei nationale.

RECUZARE CU CANTEC. Avocatii sirianului au pus imediat in discutie obiectivitatea a doi dintre judecatorii completului. Unul dintre magistrati, Margareta Teodorescu, confirmase acum o luna aceeasi arestare a lui Omar, iar celalalt judecator, Gheorghe Gherasim, a fost procuror general adjunct al Romaniei. Avocatii i-au cerut judecatoarei Margareta Teodorescu sa se abtina, pentru ca deja s-a pronuntat asupra arestarii in dosar, iar Gheorghe Gherasim a fost recuzat. Cererea de recuzare a fost insa respinsa, iar judecatoarea Teodorescu a considerat ca nu are motive de abtinere. Procesul s-a reluat in aceeasi formula, dar intr-o atmosfera nu prea prietenoasa. Deliberarea destul de rapida a adus si solutia irevocabila: mandatul de arestare a lui Omar Hayssam pentru initiere de grup terorist a fost prelungit cu inca 30 de zile. Semnalul de alarma cu privire la dosarul rapirii a fost insa deja tras.

POVESTEA CU VICII. Desi rezultatul final nu a fost cel asteptat de Omar Hayssam si de avocatii sai, decizia initiala a Curtii de Apel Bucuresti incepe sa ridice mari semne de intrebare cu privire la dosarul de terorism al omului de afaceri. Probele care ar fi trebuit sa-l incrimineze pe sirian intr-un caz cu miza atat de sensibila incep sa nu mai fie luate in seama chiar de judecatori. Nu numai povestea prezentata de Parchetul General pare sa aiba o problema de credibilitate in aceasta situatie, ci si scenariul rapirii spus de presedintele tarii, Traian Basescu. La ultima sa conferinta de presa legata de acest subiect, Basescu a pronuntat fara ezitare o sentinta de vinovatie impotriva lui Omar Hayssam si a lui Mohamad Munaf. Pe langa faptul ca presedintele a incalcat prezumtia de nevinovatie intr-un caz penal, acum chiar dovezile invocate de el impotriva celor doi devin discutabile.

"O SOLUTIE DE NECOMENTAT"
Avocatul Viorel Spanu (foto), unul dintre aparatorii lui Omar Hayssam, ne-a declarat, imediat dupa prelungirea mandatului de arestare, ca judecatorii Inaltei Curti au refuzat sa vada probleme grave de procedura. "Este o solutie de necomentat, pentru ca sunt incalcari ale legii peste care nu poti sa treci decat cu teama sau interesat. Admiterea recursului facut de Parchet nu face decat sa incurajeze superficialitatea urmaririi penale si nerespectarea unor garantii procesuale si a unor norme imperative. Este un dosar sensibil, intens mediatizat, in care au fost formulate deja verdicte de vinovatie la cele mai inalte niveluri si cu toate acestea apare in complet aceeasi judecatoare de data trecuta", a sustinut Viorel Spanu. Aparatorul lui Omar ne-a spus ca anchetatorii nu au respectat regulile urmaririi penale, nici in strangerea probelor, nici in aplicarea procedurii speciale prevazute pentru actele de terorism. Potrivit lui Spanu, audierile facute la Bagdad inainte de inceperea urmaririi penale nu sunt valabile pentru ca au fost facute "dupa procedura irakiana si fara prezenta vreunui avocat".

Traian Basescu: "Omar a initiat rapirea"


"Da, Omar Hayssam si Mohamad Munaf sunt implicati, Omar Hayssam in initierea actului de rapire, Mohamad Munaf in pregatirea lui la Bagdad." Verdictul ii apartine sefului statului, in conferinta de pe 6 aprilie, cand a prezentat filmul rapirii jurnalistilor romani, cu precizarea ca Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca prezinta doar concluziile celulei de criza, nu face acuzatii. Basescu a povestit cum Omar a decis "ca, prin cunostinte, rude, sa duca la indeplinire programul de si-mulare a rapirii si de creare a alibiului pentru ca Omar Hayssam sa plece in Irak sa aduca ziaristii".

RETINEREA. "In baza informatiilor primite de la autoritatile irakiene, care confirmau ca Omar Hayssam fusese initiatorul rapirii cetatenilor romani, procurorul general a considerat ca sunt elemente care sa mearga inspre arestarea si izolarea lui Omar Hayssam. Lasat in libertate, ne-a fost teama ca, in schimbul promisiunii transferului unor sume importante de bani, din alta tara decat din Romania, Omar Hayssam ar fi cerut lichidarea celor trei cetateni romani." Retinerea lui Omar Hayssam se produce pe 5 aprilie, cand Palatul Cotroceni anunta ca ea are legatura cu rapirea. Parchetul invoca insa infractiuni economice, dand nastere primului semn de intrebare din dosar. Abia dupa eliberarea jurnalistilor, Ministerul Public vorbeste despre planificarea rapirii din Romania, conform audierii primare a suspectilor de la Bagdad. Parchetul si presedintele se contrazic insa in privinta mobilului rapirii, primul vorbind despre intentia lui Omar de a reveni pe cai albi in tara, al doilea despre intentia acestuia de a fugi definitiv. La fel cum neclar ramane si motivul pentru care seful statului a aratat ca Omar a devenit suspect celulei de criza din momentul in care a fost sunat din Irak de pe o cartela Connex care a "plecat din Romania la Bagdad" si care a fost "imediat identificata". Investigatiile de presa au aratat ca acest lucru era practic imposibil, intrucat cartelele reincarcabile pe care Munaf se presupune ca le-ar fi cumparat in acest scop nu au roaming in Irak, ceea ce a determinat Cotroceniul sa revina asupra declaratiilor presedintelui si sa precizeze ca apelul a fost dat prin sistemul Voice over IP. Specialistii sustin insa ca, in acest caz, rolul unei cartele Connex reincarcabile este un mister. (Oana Stancu)

×