De atunci a funcționat și a avut rezultate - evenimente care au adus un număr mai mare de turiști în sudul litoralului, anul trecut destinația preluând primul loc în top, înaintea stațiunii Mamaia. Dar legea s-a schimbat de mai multe ori, iar Ministerul Turismului a emis un document prin care un oficial a declarat că nu recunoaște statutul de utilitate publică al OMD Mangalia, în primăvara acestui an. Deși organizația și-a refăcut statutul, după modificarea legislativă, obținând hotărâre de instanță privind utilitatea publică, atât în forma inițială a OMD-ului, cât și după modificarea conform noii legi, Curtea de Conturi a luat în considerare doar documentul semnat de un secretar de stat care nu se ocupa de turism, iar acum fondurile pentru promovare sunt blocate de Primăria Mangalia.
Primăria Mangalia și patronatele din turism înființate în sudul litoralului s-au constituit în OMD, în anul 2019, având ca scop promovarea, valorificarea resurselor turistice, susținerea și dezvoltarea stațiunilor din zona vizată, pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști - exact așa cum prevedea legea.
Fondurile strânse din taxele percepute atât de la turiști, cât și de la hoteluri sunt folosite pentru a promova stațiunile din sudul litoralului, care au devenit parte a acestei organizații. Anul trecut, în plin sezon estival, s-a putut observa un fenomen nou pe litoralul românesc: pentru prima oară, stațiunile din sud erau pline, spre deosebire de Mamaia, care avea multe locuri de cazare neocupate, după jumătatea lunii iulie. Hotelierii au declarat că succesul s-a datorat schimbărilor aduse de înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD Mangalia).
Strategia comună a hotelierilor și a primăriei
Organizarea unor evenimente, promovarea unitară, dar mai ales un foarte bun raport calitate/preț au fost „ingredientele” din rețeta succesului, iar în continuare se așteaptă o creștere constantă a numărului de turiști în stațiunile din sud, precum și o creștere a calității serviciilor. OMD Mangalia s-a constituit prin unirea stațiunilor care aparțin de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Mangalia (Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter), împreună cu mediul de afaceri din zona Neptun - Olimp, scopul declarat fiind intrarea într-o nouă epocă a litoralului românesc, unde prețurile să nu mai fie „nesimțite”, iar serviciile să fie la fel de bune ca în Bulgaria, Grecia sau Turcia.
Stațiunile care fac parte din OMD Mangalia au avut anul trecut cel mai mare grad de ocupare din ultimele două decenii. De anul acesta au început o nouă etapă și pentru promovarea ofertelor din această zonă a litoralului. Mangalia a demonstrat că poate face minuni, prin OMD-ul creat conform legii care a intrat în vigoare din anul 2018.
Ce rol are parteneriatul cu UAT-ul
Sudul litoralului a beneficiat, anul trecut, și de decizia luată în Consiliul Local Mangalia, de suspendare a plății tarifului special, de 3 lei pe oră, pentru utilizarea locurilor de parcare amenajate în oraș și în stațiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter și Neptun-Olimp - adică cele care fac parte din OMD Mangalia - până la finalul verii, tariful pe zi fiind de 15 lei, pentru orice tip de autovehicul, spre deosebire de stațiunile din nord, unde prețurile foarte mari pentru parcări au gonit turiștii.
Unul dintre evenimentele care au adus cel mai mare număr de turiști în aceste stațiuni din cadrul OMD Mangalia a fost organizat pe 23 iulie 2022, când gradul de ocupare era peste 90% în toate stațiunile care aparțin de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Mangalia, parte din OMD. Evenimentul estival organizat pe 23 iulie a fost conceput special pentru turiștii care se aflau în vacanță în stațiunile din sudul litoralului românesc. Cei care au luat parte la eveniment s-au oprit la mai multe hoteluri și restaurante implicate în manifestarea estivală, unde li s-au oferit preparate culinare specifice fiecărui restaurant. S-a cântat și s-a dansat pe străzi, într-o atmosferă unică, marcându-se astfel o nouă epocă a litoralului românesc, noua ofertă răspunzând nevoilor turiștilor.
Organizația a fost girată de oficialii Ministerului Turismului
Secretarul de stat pe Turism din cadrul Ministerului de resort, Luminița Lungu, a participat la mai multe întâlniri din cadrul acestui OMD sau la care au participat membri ai OMD Mangalia, girându-le activitatea care se desfășura legal. Totul până la apariția unui document din interiorul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului care arată contrariul. Pe 11 mai 2023, un alt secretar de stat din acest minister, Lucian-Ioan Rus, care nu se ocupa de turism, a semnat un document prin care a declarat că OMD Mangalia nu are statut de utilitate publică.
„Precizăm că Ministerul Antreprenoriatului Turismului nu a primit nicio solicitare privind acordarea statutului de utilitate publică pentru Asociația Organizația de Management a Destinației Turistice Mangalia”, se precizează în răspunsul semnat de secretarul de stat Rus, deși OMD-ul nici măcar nu ar fi putut să se înființeze altfel decât cu statutul de utilitate publică „la pachet”, așa cum prevede chiar legea de înființare, care a intrat în vigoare în 2018. Astfel, s-a considerat că toți banii alocați activităților de promovare a stațiunilor din sudul litoralului au fost plătiți ilegal.
Intervenție rapidă pentru blocarea banilor
Curtea de Conturi Constanța a intervenit imediat, luând în considerare doar răspunsul oficial, asumat de secretarul de stat Rus, fără a mai ține cont de forma Legii de înființare a OMD-urilor din anul 2018. În baza aceleiași legi au fost alocate și fondurile de către Primăria Mangalia.
Reprezentanții OMD Mangalia s-au adresat instanței de judecată, pentru a constata legalitatea funcționării ca organizație de utilitate publică, atât înainte de modificarea legislativă care a survenit anul trecut, cât și după, iar instanța le dă dreptate, printr-o hotărâre de săptămâna trecută. Cu toate acestea, banii de promovare au rămas în continuare blocați de UAT Mangalia, pentru că după scandalul care a fost provocat de răspunsul oficial al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului nu mai are nimeni curaj să aloce fondurile pentru promovarea destinației.
Ministerul Economiei încă nu există legal
Una dintre posibilele explicații pentru apariția unui document oficial, semnat de un secretar de stat, care nu ține cont de statutul de utilitate publică dobândit de un OMD (prin însăși înființarea lui, conform legii) ar fi faptul că prin transferul componentei de Turism în megastructura actuală a Ministerului Economiei - care a preluat Antreprenoriatul și Turismul - nu au fost preluați și oamenii care cunosc bine cadrul legislativ. În acest moment mai este în acest minister un singur secretar de stat, numit de premierul Marcel Ciolacu - exact Lucian-Ioan Rus, cel care a semnat documentul, deși nu se ocupa de Turism în vechiul minister. Ceilalți foști secretari de stat, inclusiv Luminița Lungu, nu mai pot fi numiți în funcții decât după apariția noii organigrame a acestui minister, dar instituția încă nu s-a înființat legal, după rotativa guvernamentală, pentru că lipsește semnătura din partea Ministerului Finanțelor. Fără acest aviz, actualul Minister al Economiei a rămas într-o fază intermediară de reorganizare.
Scandalul OMD Mangalia a pornit de la o luptă internă între membrii Consiliului Local al UAT-ului, iar activitatea organizației a fost prezentată ca o afacere ilegală cu banii statului, cu suspiciuni de abuz în serviciu și delapidare de fonduri publice, doar în urma unui răspuns dat de un secretar de stat, fără a se fi consultat cadrul legal.
Semnatarul răspunsului care a declanșat intervenția Curții de Conturi, Lucian-Ioan Rus, va participa, mâine, la o întâlnire cu membrii OMD Mangalia, la Neptun. Rus a fost desemnat să reprezinte Ministerul Economiei, în locul ministrului căruia Primăria Mangalia i-a lansat invitația.