x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omul care a scos 700.000 de spanioli în stradă: "În statul român, represiunile şi supravegherea sunt mai puternice"

Omul care a scos 700.000 de spanioli în stradă: "În statul român, represiunile şi supravegherea sunt mai puternice"

de Petru Zoltan    |    Robert Frunzescu    |    18 Mar 2012   •   21:00
Omul care a scos 700.000 de spanioli în stradă: "În statul român, represiunile şi supravegherea sunt mai puternice"

Tanarul Pedro Noel (foto) a reusit sa dea startul protestelor in Spania, care au atins punctul culminant in data de 15 octombrie 2011, cand aproximativ 700.000 de spanioli au iesit sa manifesteze impotriva masurilor de austeritate. Ibericii si-au dat mana pentru a lupta impreuna pentru o de­mo­cratie reala, deoarece esenta pro­tes­telor este reprezentata de lupta pen­tru respectul pentru viata ceta­tea­­nului si conditiile de trai in care este obligat sa traiasca, deoarece in fie­care zi este amenintat de un sistem bazat pe putere, si nu pe valorile umane.

 

● Jurnalul National: Ce i-a determinat pe spanioli sa iasa in strada?

Pedro Noel: In Spania, oamenii au inceput sa resimta masurile de austeritate care au condus la scaderea nivelului de trai, fapt ce i-a determinat sa actioneze. Societatea civila globala e amenintata de un sistem bazat pe putere, si nu pe valorile uma­ne. Zi dupa zi, sistemul reprima li­bertatile fundamentale si favorizeaza in mod constant lacomia unui grup restrans de interese in defavoarea nevoilor majoritatii.

 

● Cum au reusit sa se mobilizeze?

La inceput, oamenii s-au intalnit in pietele publice si cu ajutorul platformelor de pe internet, retelelor de socializare si conferintelor pe Skype.

 

● Ce ati reusit sa obtineti in Spania?

Cele mai importante lucruri pe care am reusit sa le obtinem au fost crearea unui dialog public si ex­pu­ne­rea problemelor sociale in randul po­pulatiei. Pana acum nu avem o re­pli­ca concreta din partea Guvernului asupra cerintelor noastre, insa, dupa cum spuneam, am trezit mai mult interes din partea cetateanului de rand, care pune acum mai mult ac­cent pe problemele politice si pe situatia sa sociala. Populatia simte ca poate lua parte la deciziile statului, acestea nefiind stabilite intre Guvern si media.

 

● Protestele vor mai continua?

Urmeaza sa protestam pe 12 mai, sa repetam protestul pe care l-am organizat pe 15 octombrie, cand au iesit in strada aproape 700.000 de oameni. 12 mai devine din nou o zi de actiune a protestelor globale, prilej prin care oamenii din toate colturile lumii isi pot exprima nemultumirile fata de situatia politica, sociala si economica, demonstrand ca sunt determinati sa actioneze in privinta propriului viitor. Petru mine este o experienta unica in viata, ce merita traita, si incerc sa pun timpul de care dispun in slujba schimbarii, facand lumea un loc mai bun pentru generatiile viitoare.

 

● Cum vezi situatia din Romania?

Exista un context diferit, desigur. In Romania, din cate am vazut, criza economica nu este ceva de noutate, ceea ce pune in dificultate constientizarea situatiei. Spre deosebire de Romania, Guvernul spaniol are un grad de toleranta mai ridicat, in vreme ce in statul roman, represiunile si supravegherea sunt mai puternice. Punctele comune le reprezinta lupta impotriva unui sistem global, ambele societati suferind de pe urma corporatiilor care incearca sa manipuleze si sa impinga guvernele sa se supuna instructiunilor lor. In concluzie, in ciuda contextelor diferite, ne confruntam cu inamici comuni, coruptie, incalcari ale drepturilor omului, represiuni, violente din partea Politiei, violarea dreptului la libertate in general. De altfel, probleme se manifesta si in alte societati.

 

● Ce sfaturi le-ai da protestata­rilor romani?

Sfatul meu pentru oamenii din strada este sa nu se angajeze in violente, sa protesteze pasnic, insa activ, mentinandu-si increderea fata de societatea globala implicata in lupta pentru schimbare. Impreuna suntem mai puternici, nu sunt singuri si inevitabil, in sase luni, un an sau doi, scopurile ne vor fi atinse. Oamenii din fata televizorului  ar trebui sa ia in considerare faptul ca viitorul sta in propriile maini si nimeni nu va actiona in locul lor.

×
Subiecte în articol: special proteste