x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Omul care anunţă moartea. Poliţiştii rutieri informează din milă familia celui decedat

Omul care anunţă moartea. Poliţiştii rutieri informează din milă familia celui decedat

de Ionela Gavriliu    |    28 Sep 2011   •   21:00
Omul care anunţă moartea. Poliţiştii rutieri informează din milă familia celui decedat

I-a spus tatalui ca fiula murit in accident si barbatul a facut infarct. Politia Rutiera vrea ca in fiecare judet sa existe un politist specializat pentru aceasta indatorire

La fiecare patru ore un om moare in Romania in urma unui accident de circulatie. Si un politist infrunta lacrimile, socul si revolta familiilor care au pierdut un parinte, un copil, un frate. Accidentele rutiere spulbera anual mai multe vieti decat cancerul sau alte boli grave. In 2010, peste 2.300 de romani au murit pentru ca "au depasit viteza legala", pentru ca "nu au adaptat viteza la conditiile meteorologice", pentru ca "au traversat prin locuri nepermise". In primele 7 luni ale acestui an, de peste 1.000 de ori, politistii de la rutiera au lasat deoparte limbajul de lemn, institutional, ca sa gaseasca vorbele potrivite pentru a anunta moartea cuiva. Nu ii invata nimeni cum sa faca asta, mai ales ca, spun ei, nu scrie in nici o lege sau regulament ca au aceasta atributie. O fac din datorie morala si din umanitate.

Sunt situatii in care vestea mortii cuiva drag provoaca la randul ei tragedii. Una din variantele de care se tem cel mai tare politistii rutieri s-a intamplat in urma cu cativa ani. Un ta­nar a murit intr-un accident in afara Bu­curestiului, iar tatal acestuia a fost anuntat telefonic ca s-a intamplat ceva. Barbatul a ajuns rapid la fata lo­cului. Politistul nu-l lasa sa se apro­pie de masina si ii spune cum se pricepe ce s-a intamplat. Dupa 20 de minute, tatal celui mort in accident a facut infarct.
"E cel mai nenorocit moment din viata unui politist sa de vestea familiei atunci cand moare cineva in accident. Si noi facem asta in baza unei cutume", explica inspectorul principal la Brigada de Politie Rutiera Bucuresti, Daniel Pistea.

Confruntati cu parinti innebuniti de durere, politistii au cautat cea mai buna cale de a le spune nenorocirea: aleg oamenii cu cea mai mare experienta de viata, cei care se pricep sa comunice mai bine si sunt mai em­p­atici. Co­mi­sarul-sef Marian Mo­toc, dir­ec­torul ad­­junct al Po­litiei Ru­ti­e­re Ro­ma­ne, cre­de ca prin aceasta sarcina Po­litia isi stir­beste involuntar din imagine. "Oa­me­nii te identifica uneori cu vinovatul pentru moartea copilului lor. Sar cu toporul la tine, altii iti plang in brate. Vrem sa facem chestia asta asa cum trebuie, sa formam oameni, astfel ca la nivelul fiecarui judet sa existe un politist specializat pe asa ceva", explica Motoc.

In acest moment, nimeni nu-i pregateste pe politisti cand, de exemplu, suna telefonul unei victime si vad pe ecran "mama" sau "Iubi". "In cazuri exceptionale raspundem la telefon. Ii intrebam pe interlocutori unde se afla. Daca mai e cineva cu ei, daca stau bine cu inima. Si daca insista si spun ca pot suporta orice veste, le zicem ca lui X i s-a intamplat ceva grav", explica o parte din procedurile ad-hoc un politist din Bucuresti. "Nu e o activitate pe care-o faci ca sa o bifezi. Sau zici ca nu-i nimic daca gresesti prima oara si ca a doua oara va fi mai bine. De obicei, anuntam personal...", subliniaza seful Politiei Rutiere din capitala.

Politistii marturisesc ca astfel de atributii informale ii marcheaza. "Daca vii traumatizat de la un accident soldat cu moartea unui motociclist care a trecut pe rosu, cand vezi motociclisti ca nu respecta culoarea semaforului, ii arzi de nu se vad. Iti vine sa le strigi: «Vin de la unu’ viteaz ca tine facut praf»", marturiseste inspectorul.

Un politist pensionat marturiseste ca nu s-a putut obisnui niciodata cu aceasta indatorire despre care in Academie li se spune la un curs doar ca este "o misiune ingrata". "Practic, traiesti durerea cu familia. In mo­mentul in care oamenii vad uniforma la usa, stiu ca s-a intamplat ceva. Inainte de a suna la familie, intrebi un vecin, un sef de scara: cati copii are familia, cine e mai in putere. De regula, chemi barbatul casei afara, dar nu-i spui direct. Cand anunti moartea unui copil, e sfasietor. Daca mai era si singur la parinti, e groaznic", marturiseste politistul.

Doamna Aurelia isi doreste sa fi aflat altfel ca sotul ei a murit intr-un accident rutier. Ar fi fost la fel de dureros, dar ar fi simtit ca cineva trateaza cu respect memoria sotului ei. In decembrie anul trecut, patru oameni au murit intr-o ambulanta privata, lovita de un bolid de lux pe un bulevard din Capitala. Cele patru persoane se intorceau de la procedura de dializa. Stirea a aparut, seaca, la televizor. Fara nume, fara alte detalii. "Era vineri, pe la ora 15:00. Mama mea s-a uitat la stiri si m-a sunat. «Auzi, Gili e bine, nu? El merge la dializa cu ambulanta de la stat...» Nu stiu de ce i-a ramas ei in minte informatia asta, nu i-am mai zis ca Gili face drumul la spital cu ambulanta privata. Am linistit-o pe mama, i-am zis ca Gili trebuie sa fie deja acasa. Stiam ca sotul meu se odihneste cand se intoarce de la dializa, asa ca nu l-am sunat ca sa nu-l deranjez. Ma indreptam spre piata, dar am zis sa trec pe-acasa sa vad cum se simte. Dimineata, cand am plecat, am lasat geamul la dormitor deschis. Cand am intrat in casa si am vazut ca geamul e tot deschis si nu sunt hainele lui, am inghetat..." Femeia a sunat imediat la Spitalul "Sf. Pantelimon" unde sotului i se facea procedura. I-au zis ca nu stiu nimic de Gili. Apoi femeia si-a sunat fiul. Accidentul avusese loc in jur de ora 13:00. Era ora 16:00 si nimeni n-o anuntase in vreun fel pe doamna Aurelia. Fiul femeii a zis ca ar fi bine sa mearga la morga. Au mers la INML, dar pentru ca era dupa program, portarul le-a spus sa vina peste trei zile, adica luni. "Le-am explicat, am plans, am facut putin scandal... A iesit pana la urma o domnisoara si l-a chemat pe baiat inauntru. Acolo i s-a aratat buletinul sotului meu... Asta a fost tot", spune femeia cu tristete.

● Cititi si: "Cine sunt eu sa spun ca un om nu mai e?"

×