x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oprescu şi Blaga, în finala pentru Primăria Capitalei

Oprescu şi Blaga, în finala pentru Primăria Capitalei

de Violeta Fotache    |    Monica Andrei Capatos    |    02 Iun 2008   •   00:00
Oprescu şi Blaga, în finala  pentru Primăria Capitalei

Potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, finala bătăliei pentru Primăria Ca­pitalei se va da între Vasile Blaga (PD-L) şi independentul Sorin Oprescu. Aceleaşi sondaje îi indică câştigători din primul tur pe Neculai Onţanu la Primăria Sectorului 2 şi pe Liviu Negoiţă la Sectorul 3.

Potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, finala bătăliei pentru Primăria Ca­pitalei se va da între Vasile Blaga (PD-L) şi independentul Sorin Oprescu. Aceleaşi sondaje îi indică câştigători din primul tur pe Neculai Onţanu la Primăria Sectorului 2 şi pe Liviu Negoiţă la Sectorul 3.

 
Potrivit exit-pool-ului efec­tuat de Compania de Cerce­ta­re So­­ciologică şi Branding (CCSB), difuzat aseară la ore­le 21:00 de Antena 3, bătălia pentru Primăria Generală a Capitalei se va da în turul doi între Vasile Blaga, reprezentantul PD-L şi independentul Sorin Oprescu. Diferenţa dintre voturile obţinute de cei doi politicieni este de doar 3 procente, Blaga având 33% din sufragii, în timp ce Oprescu a întrunit 30% din voturile ale­gătorilor. Pe locul trei s-a clasat li­be­ralul Ludovic Orban cu 13 procen­te, iar pe locul patru Cristian Diaco­nescu, reprezentantul PSD. Cozmin Guşă (PIN) a obţinut 6%, Dorin Fuciu (PNG) – 3%, în timp ce Aurelian Pavelescu (PNŢCD), Codrin Ştefănescu (PC), Virginia Vedinaş (PRM) au obţinut cîte 1% din voturi.

 
PNG A INTRAT ÎN CGMB. Consiliul General al Capitalei are o nouă configuraţie politică, pentru prima oară avînd acces în acest for, în urma voturilor exprimate, PNG condus de Gigi Becali, care a reuşit să obţină 5% din sufragii. În rest, Consiliul va fi format din PD-L (39%), PSD (25%) şi PNL 15%. N-au reuşit să atingă pragul minim obli­gatoriu de 5% PIN (4%), PC şi PRM cu câte 3% şi PNŢCD cu 2%.

 
VICTORII DIN PRIMUL TUR. Doi candidaţi la primăriile de sector au reuşit să cîştige alegerile din primul tur de scrutin: Neculai Onţanu (PSD) cu 57%, la Sectorul 2, şi Liviu Negoiţă (PD-L) cu 84% la Sectorul 3. De precizat că în acest sector s-a înregistrat cea mai scăzută prezenţă la vot. La primăriile Sectoarelor 1, 4, 5 şi 6, câş­tigătorii vor fi desemnaţi în urma celui de-al doilea tur de scrutin. La Sec­torul 1, Andrei Chiliman a ob­ţi­nut 38% din voturi, fiind secondat la dis­tanţă de doar un procent de Răz­van Murgeanu (PD-L). Bătălia pentru Sectorul 4 se va da între r­e­pre­zen­tantul PC, Cristian Popescu Pie­done (35%) şi reprezentantul PD-L, Radu Silaghi (26%). Pentru conduce­rea primăriei Sectorului 5 se vor în-frun­ta “în finală” Marian Vanghelie (PSD) cu 40% şi Sebastian Bodu (PD-L) cu 27%. La Sectorul 6 în turul doi vor intra Cristian Poteraş (PD-L) cu 39% şi Dan Dara­bonţ (PSD) cu 28%.

 
INSOMAR. Candidatul PD-L la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, a obţinut 31,5 % din voturi la ale­ge­rile de ieri, el fiind urmat, la o dife­ren­ţă de un procent de independentul Sorin Oprescu, conform rezulta­­te­lor unui exit-poll realizat de INSOMAR şi difuzat de Realitatea TV. Pe lo­cu­ri­le următoare se situează Lu­dovic Orban, cu 13,7 %, urmat de Cristian Dia­conescu – 9,9 % şi de Cozmin Guşă cu 5,1%, Daniel Fuciu – 2,3%, Aurelian Pavelescu – 2,1%, Codrin Ştefănescu – 1,2%, alţii 3,7%. La Consiliul Gene­ral al Capitalei lucrurile situaţia este următoare: PD-L – 36,5%, PSD – 25,7%, PNL – 15,5%, PNG-CD – 5,7%, PIN – 4,3%, PC – 3,9%, PRM – 3,1%, PNŢCD – 1,6%, alte partide – 3,7%. În ceea ce priveşte sectoarele, candidaţii care au cîştigat din primul tur sunt Ne­culai Onţanu (PSD) şi Liviu Negoiţă (PD-L). Astfel, la Sectorul 1, pentru turul al doilea se califică Andrei Chiliman (PNL) – 38,6 şi Răzvan Murgeanu (PD-L) – 35,5%. Candidatul PSD Dan Tudorache a obţinut 15,6%. La Sectorul 2, contracandidatul lui Onţanu, Dan Cezar Ionescu (PD-L) a obţinut 22,1% iar Robert Constantin Ionescu (PNG-CD) –10,3%. Pentru Sectorul 3, pe locul al doilea s-a clasat candidatul PSD Doru Giugula, urmat de Theodora Bertzi (PNL) – 5,6%. La Sectorul 4, lupta se va da în turul doi între Cristian Popescu – Piedone (PC) care a obţinut 35,8% şi  Radu Silaghi (PD-L) – 28%, candidatul PSD Vasile Mihalache reuşind să adune doar 12, 3%. La Sectorul 5, actualul primar PSD, Marian Vanghelie a obţinut 41,5% din voturi, iar candidatul PD-L, Sebastian Bodu a fost votat de 22,5% din alegători. Mihai Bogdan Becheanu (PNG-CD) a luat 15,9% din numărul voturilor exprimate. La Sectorul 6, Cristian Poteraş are 34,2%, în timp ce candidatul PSD Dan Darabont a obţinut 31,1%. Candidatul PNL, Antonel Tănase a obţinut doar 17.9% din voturi. Potrivit datelor de la închiderea urnelor, respectiv de la ora 21:00, Vasile Blaga a primit votul a 30,9% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar Oprescu a fost votat de 30,7% dintre aceştia. Liberalul Ludovic Orban a obţinut 13,5% din voturi.

 
PREZENŢĂ DE 49,38%. Prezenţa la vot la alegerile locale de ieri a fost de 49,38%, a anunţat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, menţionînd că aceasta este prezenţa înregistrată pînă la ora 21:00. În Capitală, prezenţa la vot a fost de 31,05%, cea mai scăzută înregistrându-se în sectorul 3.

 

Atac la contracandidat, laude pentru Orban şi Diaconescu

Entuziasm moderat aseară la cafeneaua “La independentu’”, unde şi-a făcut sediul de campa­nie fostul pesedist Sorin Oprescu. Venit cu doar zece minute înainte de ora 21:00, Oprescu a urmărit zîmbind din cînd în cînd rezultatele date de exit-poll-ul prezentat la Antena 3, iar apoi şi-a început în forţă campania electorală pentru turul doi. Mai întîi şi-a apreciat rezultatul ca fiind unul bun, avînd în vedere dificultatea şi “vulnerabilitatea” statutului său de independent, care “nu are pîinea şi cuţitul în mînă”, după care a trecut la atac. Ţinta, evident, “buldogul” Blaga, despre care a apreciat că este un candidat mai slab pregătit decît Orban sau Diaconescu. Şi-a exemplificat afirmaţiile, susţinînd că programul pentru trafic al lui Orban e mai bun decît cel al lui Blaga, care nu face decît să îl continue pe al lui Videanu, iar prevederile legate de educaţie, din programul lui Diaconescu, sînt mai consistente decît cele menţionate de Blaga. Mai mult, Oprescu a pus semnul egalităţii între candidatul Blaga şi primarul Videanu. “Cine a cerut bucureştenilor un Consi­liu în mod imperativ? Partidul domnului Videanu şi al domnului Blaga. Cine a părăsit bu­cu­­reştenii dupa ce acestia i-au dat şi Primăria şi Consiliul? Acelaşi partid al domnului Blaga şi al domnului Videanu. Cine l-a impus pe Videanu în faţa lui Orban în urmă cu patru ani? Acelaşi partid. Cine ni l-a băgat pe gît astăzi pe Blaga? Acelaşi partid”, a susţinut Oprescu. Şi pentru că a apreciat prezenţa scăzută la vot l-a făcut să piardă procente, Oprescu le-a cerut bucureştenilor ca peste două săptămîni să nu rămînă spectatori şi să iasă la vot.

  • Aniela Nine

 
Daniela Popa: “Avem un finalist cu şanse la Sectorul 4”
Preşedintele PC, Daniela Popa, a declarat aseară că, deşi partidul pe care îl conduce nu a avut scorul necesar să intre în Consiliul General al Bucureştiului, are un finalist la Primăria Sectorului 4 în persoana lui Cristian Popescu Piedone. “Pentru prima dată, PC luptă pentru cîştigarea unei primării din Bucureşti. Sînt convinsă că în întreaga ţară vom avea candidaţi pentru turul doi atît în municipii, oraşe, cît şi comune, dar şi primari care au ieşit din primul tur de scrutin. Aşteptăm rezultatele  finale”, a mai spus Popa. Ea a mulţumit tuturor fi­lialelor partidului pentru felul “exemplar” în care s-au implicat în această campanie electorală, care au trecut peste faptul că multe dintre ele au trecut printr-o perioadă extrem de dificilă de reorganizare şi restructurare şi-au schimbat liderii şi formula de conducere după alegerile europarlamentare. “Mulţi lideri de filiale au preluat conducerea cu o lună sau chiar cu o săptămînă înainte de campania electorală”, a mai precizat preşedintele PC. Ea a mai arătat că conservatorii nu au intrat în hora  promisiunilor demagogice şi au făcut o campanie corectă, responsabilă, nu au investit sume colosale, ci s-au bazat pe dialogul cu oamenii. Daniela Popa a transmis şi un mesaj pentru candidaţii care au intrat în turul doi sau care au cîştigat deja alegerile spunîndu-le că pe umerii lor “apasă o responsabilitate uriaşă”,  este vorba de dezvoltarea României în următorii patru ani. “De ei va depinde dezvoltarea comunităţilor locale, atragerea de fonduri europene, ceea ce înseamnă bani, locuri de muncă şi dezvoltare pe termen lung”, a încheiat Popa.

  • Dana Piciu

 

Blaga: “Nu va fi o bătălie uşoară”

Candidatul PD-L la Primăria Capitalei, Vasile Blaga, a declarat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor că este convins că bu­cu­reş­tenii vor dori să voteze în turul al doilea soluţii pentru oraş, nu “fantasmagorii”. El a spus că sco­rul foarte bun la Consiliul Gene­ral al Capitalei face ca, prin redistribuiri, PD-L să aibă jumătate din numărul viitorilor consilieri, iar “sprijinul Consiliului General în susţinerea proiectelor este esenţial”. Nu va fi uşoară bătălia în turul doi. Fiecare vot contează, aliatul meu este bucureşteanul, aliaţii mei sînt bucureştenii. Privesc cu încredere turul doi şi sperăm să avem convingerea că vom cîştiga Primăria Generală a Capitalei”, a completat Blaga, arătînd că nici el, nici PD-L nu vor face alianţe preelectorale. La rîn­dul său, Liviu Negoiţă a spus că prin realegerea sa ca primar din primul tur de scrutin se demonstrează că, alături de locuitorii Sectorului 3, face o echipă “capa­bi­lă să respingă orice murdărie care ar veni chiar şi în timpul unei campanii, atunci cînd cineva încearcă să le cîştige votul cu lu­cruri care nu au nici o legătură cu viaţa lor”.

Tăriceanu s-a refugiat la Guvern

Puţini lideri liberali s-au adunat aseară la sediul central al PNL pentru a afla primele estimări ale votului la alegerile locale. Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu (foto), s-a refugiat la Guvern, aplicînd metoda lui Adrian Năstase din 2004, de a se delimita de echipa care a pierdut Primăria Bucureşti. Misiunea de a comenta rezultatele i-a revenit iniţial şefului de campanie al PNL, Bogdan Olteanu, căruia i s-a alăturat pe ultima sută de metri candidatul la Primăria Capitalei, Ludovic Orban. În spatele lor nu au fost prezenţi decît vicepredinţii Dan Radu Ruşanu şi Adrian Iorgulescu, secretarul ge­ne­ral al partidului, Dan Motreanu, şi cîţiva membri ai Biroului Politic. Ludovic Orban, vizibil afectat de scorul prea mic estimat de sondaje, adică 13%, le-a mulţumit celor care l-au votat şi i-a avertizat pe cei care nu s-au dus să-şi exprime opţiunea că vor regreta, întrucît în turul al doilea vor avea de ales între două rele: o capitală neguvernabilă – adică oferta Sorin Oprescu – şi o capitală guvernată în dispreţul cetăţenilor –adică oferta Vasile Blaga. Deşi Sorin Oprescu l-a curtat asiduu pe Orban, sperînd în voturile liberalilor în turul al doilea, candidatul liberal l-a atacat pe independent spunînd că nu are nici un program şi nu va putea lucra cu consiliul general. Despre Blaga a spus că va menţine Capitala la acelaşi stadiu de vacă de muls pentru clientela politică, iar în final le-a dat alegătorilor săi libertatea oricărei opţiuni pentru turul al doilea.  Ceva mai optimist, şeful de campanie al PNL, Bogdan Olteanu, a declarat că, la nivel naţional, partidul a obţinut cel mai bun scor de pînă acum, apropiindu-se, după estimările lor, de 20%. Olteanu a numărat opt consilii judeţene şi şap­te primării de municipii reşedinţe de judeţ pe care PNL le-ar obţine din primul tur de scrutin şi a conclu­zionat că partidul este “în creştere”. La o oră după momentul  anunţării rezultatelor, premierul a apărut şi el la sediul PNL, ocolindu-i în grabă pe ziarişti.


DEZBINAŢI. Primele rezultate ale alegerilor locale i-au găsit pe liberali dezbinaţi. În timp ce şeful de campanie al PNL, Bogdan Olteanu, şi secretarul general al partidului, Dan Motreanu, au stat toată ziua în sediul central al PNL din Aviatorilor, Ludovic Orban, candidaţii la sectoare şi echipa lor de campanie s-au adunat la sediul PNL Bucureşti din Bulevardul Magheru, acolo unde plănuiau să şi aştepte rezultatele sondajelor de opinie. Cum în Aviatorilor se organizau declaraţiile de presă de la ora anunţării primelor rezultate cu mesajul că PNL a obţinut cel mai bun scor din 1990 şi pînă acum, Ludovic Orban, pentru care se prefigura un scor mic, a fost chemat pe ultima sută de metri. Strategic, premierul Tăriceanu s-a dus la Guvern pentru o declaraţie de presă, aşa că nu a apărut în peisaj decît suficient de tîrziu ca să trebuiască să mai dea vreo explicaţie în faţa camerelor de luat vederi. La declaraţiile oficiale din sediul central au venit doar Ludovic Orban şi candidaţii PNL de la sectoarele 2, 3 şi 4. Andrei Chiliman, candidatul la sectorul 1, s-a delimitat şi el de restul echipei, venind să dea declaraţii presei abia după ce toţi ceilalţi au plecat şi încercînd să se plaseze cît mai departe de sigla partidului. Impresia că la PNL toată lumea încearcă să se delimiteze de toată lumea a fost accentuată şi de absenţa liderilor importanţi ai partidului: Crin Antonescu era plecat în străinătate, despre Norica Nicolai se presupunea că era la Cluj, iar despre Teodor Meleşcanu se ştia că are de rezolvat nişte probleme de sănătate.

  • Monica Iordache Apostol

 

PSD merge cu Doctoru’

După exit-poll-uri, candidatul PSD la Primăria Capitalei Cristian Diaconescu a refuzat să urce alături de liderii partidului pe scena amenajată în sediul central din Kiseleff. El a preferat să dea în sediu o scurtă declaraţie jurnaliştilor, în care s-a declarat nemulţumit de scorul obţinut, şi-a recunoscut “în­frîngerea” şi a spus că şi-o asumă “integral”. Înainte de asta, în absenţa lui Diaconescu, care a ales să stea în biroul său, mai-marii PSD, Mircea Geoană, Ion Iliescu, Miron Mitrea, Adrian Năstase, Titus Corlăţean şi alţi cîţiva lideri, au urmărit pe plasmele montate pe holuri rezultatele şi discursurile contracandidaţilor. Cel mai gustat speech a fost cel al lui Sorin Oprescu. Iliescu şi-a trădat cu mare uşurinţă simpatia pentru acesta, zîmbind adeseori şi primind aprobator remarcele unor colege care îi şopteau: “Sorin este foarte bun”, “Sorin este inteligent”. De altfel, Iliescu a şi făcut recomandarea pentru susţinerea lui Oprescu în turul al doilea: “Opţiunea politică în momentul de faţă este bararea PD-L, partidul domnului Băsescu”. Mesajul anti-PD-L a fost reluat pe scenă de Mircea Geoană, însă doar în faţa jurnaliştilor, pentru că membrii şi simpatizanţii PSD au lipsit cu desăvîrşire de la eveniment. Geoană a spus că în turul al doilea trebuie făcut atît în ţară, cît şi în Bucureşti “un front comun împotriva PD-L”, că “votul împotriva lui Blaga” înseamnă “un vot pentru schimbare” şi, ca atare, va propune spre aprobare acest lucru în forurile de conducere ale partidului. Adrian Năstase şi Miron Mitrea s-au declarat total de acord cu sprijinirea lui Oprescu de către PSD, însă ultimul a precizat că nu îl aşteaptă  pe senator înapoi în partid.

  • Lavinia Dimancea

 

Mazăre un nou mandat

Actualul primar al Constanţei, social-democratul Radu Mazăre a obţinut 62,8% din voturi la alegerile locale, potrivit unui exit-poll realizat de INSOMAR şi difuzat de Realitatea TV. La Consiliul Local, situaţia votului este următoarea: PSD – 54,8%, PD-L – 18,7% şi PNL – 14,2%. Pentru Consiliul Judeţean, actualul preşedinte al CJ, Nicuşor Constantinescu (PSD), are 44,1% din voturi. Şi candidatul FDGR la Primăria Sibiu, actualul primar Klaus Johannis, a câştigat alegerile cu aproape 90 la sută, potrivit unui sondaj realizat de Trenkwalder Sobis Sibiu la comanda unui ziar local şi Antenei 1. Cît priveşte Consiliul Local Sibiu, alegerile au fost cîştigate de Forumul Democrat al Germanilor din România cu 56,5 la sută. La Timişoara, candidatul PNŢCD, Gheorghe Ciuhandu, câştigă şi el din primul tur Primăria municipiului, obţinînd, potrivit unui exit-poll realizat de INSOMAR şi dat publicităţii de Realitatea TV, 59,4% din voturi.

Candidatul PD-L la Primăria municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi finul său, Alin Tişe, candidatul aceluiaşi partid la preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, câştigă alegerile, obţinând, conform unui exit-poll realizat de Metro Media Transilvania, 75,6%, respectiv 36% din voturi. Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca va fi do­mi­nat de consilieri PD-L, care au obţinut 55,4% din voturile ale­gă­to­rilor, urmat de UDMR, cu 15,6%. Un alt candidat PD-L Antonie Solomon, a cîştigat un nou mandat în fruntea Primăriei Craiova obţinînd, potrivit exit-poll-ului rea­lizat la comanda postului local de televiziune TV Oltenia, 57%, Radu Berceanu (PD-L) şi Ion Prioteasa (PSD) se află la egalitate cu 44% în competiţia pentru şefia CJ Dolj.

 
Vadim cere anularea alegerilor
Nemulţumit de rezultatele slabe obţinute de partid, liderul PRM, C.V. Tudor, a cerut aseară anularea alegerilor la nivelul întregii ţări. “Niciodată nu au fost fraude ca acum, care să vicieze grav rezultatele. Niciodată, din 1991, de cînd sînt eu în politică nu au fost fraude atît de mari”, a spus C.V. Tudor. “Mă aşteptam la treaba asta, dar meciul se mai joacă”, a avertizat Vadim. Cît priveşte turul doi la Capitală, Vadim şi-a anunţat susţinerea “necondiţionată” pentru Sorin Oprescu.

  • Carmen Vintilă
×