x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Oranjada schimbarii directorilor de spitale

Oranjada schimbarii directorilor de spitale

de Magda Marincovici    |    Victor Ciutacu    |    13 Dec 2005   •   00:00
Oranjada schimbarii directorilor de spitale

Destituirea directorilor de spitale si inlocuirea Consiliilor de Administratie, prin decizie ministeriala, sunt abuzive. Nicolaescu nu are sustinere juridica in Legea spitalelor. Marele tsunami politic, poreclit "reforma sistemului sanitar", poate fi demontat in instanta.

Destituirea a 15 directori de unitati medicale si inlocuirea a 24 de Consilii de Administratie (C.A.) in baza unui ordin ministerial este ilegala.

Conform Legii spitalelor, directorii generali sunt numiti, prin concurs, de catre C.A., nu de catre Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF).

IMPOSIBIL. Daca vointa politica il impinge, totusi, pe titularul liberal al portofoliului Sanatatii sa-si doreasca schimbarea a clientilor vechii puteri cu cei proprii, atunci mareea oranj poate matura fix reprezentantii MSF in C.A.-urile de spitale sau, dupa caz, pe cei ai Directiilor Judetene de Sanatate Publica. Restul administratorilor spitalelor (pana la 7 sau 9, in functie de marime sau complexitatea serviciilor medicale) sunt numiti si pot fi revocati de consiliile judetene sau locale, finantele publice locale, Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali, eventual de Senatul Universitar (pentru cele clinice si universitare). Directorul de spital, numit in functie de C.A. prin concurs, devine, sine die, administrator. Prevederile anterior nominalizate se aplica spitalelor publice, nu si celor mixte sau private, in cazul carora legislatia prevede, dupa caz, alte forme de numire a sefilor.

Eugen Nicolaescu nu a anuntat, in conferinta de presa de duminica, si existenta ordinelor ministeriale, ci doar intentia sa de a le emite. Legea spitalelor prevede, in plus, ca revocarea membrilor Comitetului director (directorul general, directorul general adjunct medical, directorul economic, contabilul-sef, directorul de ingrijire) - in cazul nerealizarii indicatorilor de performanta a activitatii (stabiliti in contractul de administrare) sau in cazul savarsirii de abuzuri sau abateri - se face exclusiv de Consiliul de Administratie, evident, la propunerea Ministerului Sanatatii si Familiei, a Directiei judetene de sanatate publica (in functie de subordonare) si/sau a ministerului de resort. Cu alte cuvinte, tsunami-ul portocaliu visat de ministrul Nicolaescu nu se poate revarsa asupra locurilor vizate decat in masura in care cifrele dovedesc nerealizarea indicatorilor de performanta asumati de administratori, respectiv - in cazul executivilor - de probarea abuzurilor sau a abaterilor facute de respectivii directori. In acest ultim caz insa, membrii comitetelor directoare trebuie sa fie sanctionati administrativ sau, dupa caz, dati pe mana organelor.

CHICHITA. Singurul eventual punct de sprijin al lui Eugen Nicolaescu din legea pe care se chinuieste sa o aboleasca (prin asumarea raspunderii) de cand a fost instalat in functie, sub pretextul straveziu al dorintei de reformare a sistemului sanitar "feudal", se regaseste in articolul 19, insa folosirea unei astfel de argumentatii ar demonstra lipsa oricarui scrupul. In esenta, este vorba de faptul ca "infiintarea sau desfiintarea spitalelor publice se face prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Sanatatii si Familiei, cu avizul Consiliului local, respectiv judetean". In plus, acelasi articol mai ofera o portita de scapare: "Reorganizarea, schimbarea sediului si a denumirilor pentru spitalele publice se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii si Familiei, la propunerea conducerii spitalelor". O astfel de procedura, insa, ar arunca in ridicol demersul lui Nicolaescu si ar demonstra intentia evidenta a acestuia de a schimba, cu orice pret si pur politic, conducerile de spitale.

Cat pret pune pe legislatie ministrul Nicolaescu se vede din invocarea ca argument legal pentru destituiri a O.UG. nr. 154/2005 privind rectificarea bugetului de stat. Respectivul act normativ, care nu abroga Legea organica a spitalelor, ar permite ca, in institutiile spitalicesti care administreaza bani publici, Ministerul Sanatatii sa aiba dreptul de a interveni din punct de vedere administrativ. Jumatatea de adevar a fruntasului liberal omite insa faptul ca interventia respectiva trebuie facuta cu respectarea legii; cel putin atat timp cat aceasta nu e inca facultativa...

CE ZICE LEGEA SPITALELOR
Art. 23.: (1) Conducerea executiva a spitalelor publice este constituita din Comitetul director si directorul general. (2) Directorul general este numit de Consiliul de Administratie prin concurs. (3) Din Comitetul director fac parte: directorul general adjunct medical; directorul economic; contabilul-sef; directorul de ingrijiri. (4) Membrii Comitetului director sunt numiti de Consiliul de Administratie in urma concursurilor sustinute, pentru o perioada de 4 ani. (5) In cadrul spitalului se organizeaza Consiliul medical, format din medici-sefi de sectie, sefi de departamente, laboratoare sau compartimente.

Art. 25.: (1) Consiliul de Administratie este format din 7-9 membri. Presedintele Consiliului de Administratie este ales din randul membrilor sai, cu majoritate simpla din numarul total. (2) Membrii Consiliului de Administratie sunt: 1 reprezentant al MSF sau al Directiei de sanatate publica, dupa caz; 2 reprezentanti numiti de Consiliul judetean sau local; 1 reprezentant al Finantelor publice locale; 1 reprezentant al Colegiului Medicilor din Romania; 1 reprezentant al Ordinului Asistentilor Medicali; directorul general; 2 reprezentanti ai Senatului Universitar, pentru spitalele clinice si universitare.

CINE SUNT DEMISII
Directorii demisi conduceau Spitalul Judetean Arges, Spitalul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic Caritas, Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta "Dr. Bagdasar Arseni", Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu", Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, Institutul Inimii "N. Stancioiu" Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean "Mavromati" Botosani si Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie "Dr. D. Popescu" Timisoara.

Oprescu: "Ne vom adresa Justitiei"

TINTA PIEPT NR. 1. Sorin Oprescu, un ghimpe care ii sta in coasta actualului titular al portofoliului Sanatatii

"Am aflat din presa ca am fost demis din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Spitalului Clinic de Urgenta Elias", a declarat academicianul Eugen Simion, presedintele Academiei Romane.

Potrivit testamentului lui Jacques Elias, presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Elias este presedintele Academiei Romane. "Nu vrem sa ne amestecam in problemele de sanatate, dar nu putem accepta ca Ministerul Sanatatii sa se amestece in problemele Academiei Romane. Consider o eroare, o hotarare pripita, dar Academia Romana nu se supune Ministerului Sanatatii. Dar daca aceste injustitii continua, ne vom adresa Justitiei", a declarat academician Eugen Simion.

Spitalul Elias este cofinantat. Plata serviciilor medicale oferite populatiei este acoperita de Casa de Asigurari de Sanatate (motiv invocat de Nicolaescu pentru mazilirea lui Oprescu), iar investitiile sunt sustinute din fondurile Fundatiei Elias. Academia Romana este ordonator de credite. Academician Maya Simionescu, presedintele Fundatiei Elias, a anuntat ca, la ora actuala, in Consiliul de Administratie al fundatiei este in discutie aprobarea de fonduri pentru infiintarea la Spitalul Elias a unei sectii destinate pacientilor care au nevoie de dializa.

Potrivit acad. Eugen Simion, "Spitalul Elias nu are nici o datorie, iar directorul spitalului, prof. dr. Sorin Oprescu, a ocupat aceasta functie prin concurs si a fost aprobat de Consiliul de Administratie al Fundatiei Elias".

REACTIE. In legatura cu controlul efectuat la Spitalul Elias, dispus de ministrul Nicolaescu, prof. Sorin Oprescu spune ca "era practic imposibil sa schimb un rezultat al unei echipe formate din patru persoane numai pentru ca sunt eu Sorin Oprescu. Au venit patru oameni straini si nu aveam nici o putere asupra lor. De fapt, aceste demiteri nu fac decat sa abata atentia de la adevaratele probleme ale sistemului sanitar: epidemia de rujeola, subfinantarea, epurari pe criterii politice".

LISTA NEAGRA. Prin ordin al ministrului Sanatatii, prof. dr. Sorin Oprescu este revocat din functia de director general al Spitalului Clinic de Urgenta Elias. El pierde, prin acelasi ordin, si conducerea Spitalului de Urgenta Universitar Bucuresti. Ministrul Nicolaescu a anuntat revocarea a 15 directori si a 24 de consilii de administratie ale unor spitale din Bucuresti si din tara. Deocamdata, directorii aflati pe lista lui Nicolaescu nu au primit ordinele de revocare si nu cunosc motivele pentru care sunt demisi. Ei au aflat ca se afla pe lista lui Nicolaescu din presa. Cei trecuti pe lista neagra a ministrului Sanatatii au la dispozitie 30 de zile sa conteste deciziile. Din 16 decembrie, cand schimbarile devin efective, conducerea spitalelor va fi asigurata de conduceri interimare, iar in ianuarie 2006 se vor organiza concursuri pentru aceste posturi.

ULUIRE SAU RESEMNARE
Seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mures, Silviu Morariu, a declarat ieri ca pe parcursul derularii auditului la Spitalul Clinic Judetean Mures "nu au fost semnalari dezastruoase privind temele de control". "Mi se pare interesant sa fiu demis la televizor, in direct. Astept ordinele de la minister", a spus Bogdan Paltineanu, directorul general al Spitalului Judetean Targu-Mures. La randul sau, directorul medical de la Institutul Inimii din Cluj, Mircea Barsan, a catalogat atitudinea ministerului ca anormala: "Acest institut are renume international, nu avem datorii si este caraghios sa destitui pe cineva fara sa-i prezinti motivele". "Dupa ce el ne-a invitat la dialog, iar noi ne-am spus punctele de vedere, in final tot noi am fost de vina", a spus Vlad Ciurea, directorul Spitalului "Dr. Bagdasar-Arseni". Directorul Spitalului Clinic de Urgenta Galati, dr. Dumitru Cristea, consilier judetean PNL si presedinte al Colegiului Medicilor Galati, a precizat ca nu vede care ar fi fost "greselile capitale". "Si eu ma astept oricand sa fiu schimbat. De fapt, nici nu-mi doresc sa mai raman la conducerea spitalului decat pana il voi transforma in spital regional, si a doua zi pot pleca", a adaugat dr. Dumitru Cristea. (Elena Stanciu, Eric Hoosz)

EPURARE POLITICA
PSD cere demiterea ministrului Sanatatii, pe care il acuza ca are "gandire rudimentara" si ca a pornit razboiul cu Opozitia si cu directorii de spitale "pentru a-si ascunde incompetenta". Fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan, a declarat ca Nicolaescu a luat masura demiterii in bloc a unor directori de spitale procedand la o "epurare in masa, aproape fara temei legal". "Schimbarea directorilor este o razbunare politica impotriva celor care au avut curaj sa ii arate lui Eugen Nicolaescu ca greseste. In plus, aceasta demitere va rezolva problema membrilor PNL ramasi fara «coledzi» si care vor primi o nesperata si nemeritata functie de director", a spus Branzan. (L.D.)
×