DROGURI INTRE BLOCURI - ANCHETA
Lipsurile logistice ale BCCOA au facut ca filierele traficului de droguri sa devina extrem de bine organizate. Practic, tranzactiile cu stupefiante se deruleaza in majoritatea zonelor Capitalei. In special cele cu heroina. Continuam in numarul de astazi sa delimitam zonele pe care traficantii le controleaza in Sectoarele 4, 5 si 6 din Bucuresti.
Harta traficului de droguri in Capitala (II)
Jurnalul National prezinta harta locatiilor din Bucuresti in care au loc cele mai multe tranzactii cu droguri. In numarul de astazi delimitam zonele din sectoarele 4, 5 si 6. Ancheta reporterilor nostri a relevat ca flagelul traficului cu narcotice de mare risc a capatat amploare in acest an. Fenomenul a iesit de mult de sub controlul Politiei, din cauza disproportiei uriase dintre logistica modesta a aparatorilor legii si posibilitatile materiale vaste ale traficantilor.URGENTELE. Intrebati cum se descurca, politistii ne spun ca "asa cum putem si noi. Avem telefoanele nostre, adica le platim din salariile noastre, cu Dacia mergem pe raspunderea noastra". Pentru tot ce tine de antidrog, lucreaza doar doi ofiteri si un subofiter. "Pentru performanta? Ar trebui sa fim de trei ori mai multi", ne declara seful Brigazii, Constantin Negoita. O alta suparare a oamenilor legii este legata de faptul ca sunt platiti "la nivel de birou, nu la nivel de serviciu, adica avem salarii mai mici". Politistii spun ca ar mai avea nevoie urgenta de un autoturism si de telefoane.
DOAR PE HARTIE. Dupa ce ca se confrunta cu destule probleme, politistii de la Antidrog se mai lovesc de un lucru. "Legislatia actuala ne-a ingreunat mult activitatea. Nu mai exista infractiunea flagranta, iar pana ajungi sa obtii un mandat pentru perchezitia unui traficant, trebuie sa ai ok-ul mai intai de la procuror, dupa care de la judecator, adica trec cateva ore. Insa in acest timp, poate foarte bine ca familia traficantului sau altcineva sa faca "luna" in casa in care urmeaza sa faci o perchezitie. Adica are timp berechet", mai declara oamenii legii.
Mai mult, politistii au ajuns la concluzia ca, la ora actuala, protectia martorului exista, in multe cazuri, doar pe hartie. "Cum poti sa protejezi un martor daca il pui fata in fata cu traficantul pentru a-l recunoaste? Primul lucru pe care il face traficantul sau cei apropiati lui este sa ameninte martorul. Si asta se cheama protectia martorului, cand poti sa-i pui in pericol viata?"
STATISTICA. De la inceputul acestui an, politistii de la Antidrog din sectorul 4 s-au implicat in peste 50 de actiuni, "dintre care 48 cu rezultat pozitiv, adica au fost prinsi fie consumatorii de droguri fie traficantii", ne-a declarat seful Brigazii Antidrog din acest sector. 14 cazuri au fost de trafic, 9 persoane fiind arestate. Zonele in care acestia au fost prinsi vanzand droguri sunt Bulevardul Tineretului, Str. Secuilor, Strada Huedin si Oltenitei.
ZONELE DIN SECTORUL 5
In sectorul 5 al Capitalei, traficul de droguri a proliferat de la an la an. Dintre cei aproximativ 25.000 de consumatori de stupefiante din Bucuresti, in sectorul 5 sunt inregistrati in jur de 6.000. Adica, cei mai multi. Situatia este critica si din punctul de vedere al densitatii tranzactiilor cu narcotice inregistrate in aceasta zona.
Numai de la inceputul acestui an, in sectorul administrat de Marian Vanghelie, politistii Biroului teritorial de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au cercetat 40 de infractiuni. In toata aceasta perioada au fost arestati 31 de traficanti.
PATRIA TRAFICANTILOR. De altfel, in sectorul 5 sunt locatiile in care traficul de droguri este aproape necontrolat, in ciuda faptului ca politia organizeaza acolo razii periodice. Zone monitorizate intens, dar fara efect sunt: intersectiile strazilor Zabrauti cu Pieptanari, respectiv Radu Constantin cu Iacob Andrei, Aleea Livezilor si Piata Rahovei, Prelungirea Ferentari. Desi aceste locatii sunt identificate dupa anumite puncte fixe, tranzactiile cu stupefiante de mare risc se deruleaza masiv in perimetre mult mai largi din jurul lor. Traficul de droguri este din ce in ce mai greu de controlat de BCCOA al sectorului 5.
SARACIA POLITIEI. In ciuda interventiilor destul de dese a trupelor speciale in zonele enumerate mai sus, si a capturilor substantiale pe care lucratorii de Politie le fac din cand in cand, traficantii inoveaza permanent noi metode de fentare a vigilentei politienesti. Nici nu este greu, daca tinem cont de faptul ca logistica BCCOA al sectorului 5 apartine inca unei epoci de mult apuse. Mai precis, singurii care incearca sa tina piept flagelului sunt doar cinci ofiteri de politie. Unicele dotari pe care acestia le au in razboiul dus cu traficantii sunt: un autoturism vechi, marca Dacia, un computer neperformant (Pentium II) si cinci telefoane mobile. In schimb, nu exista statii de emisie, iar existenta banilor atat de necesari filajelor a ramas doar o vaga iluzie. Oamenii, resemnati, organizeaza filaje pe banii lor si, in lipsa de altceva, nu se bazeaza decat pe flerul politienesc.
CELE DOUA CLANURI. Conform politistilor B.C.C.O.A. al sectorului 5, de traficul de anvergura se ocupa Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog. Cu toate acestea si in ciuda deficientelor logistice, sectia condusa de sub-comisarul Vasile Marcel se poate lauda cu rezultate onorabile. Cele mai importante retele de traficanti anihilate sunt "clanul Tobosarilor" si "clanul Stoaca". "Tobosarii" activau in zona Zabrauti - Aleea Livezilor. Membrii gruparii "Stoaca" vindeau droguri in Prelungirea Ferentari. Clanul "Stoaca" este format din: Ion Voinea (zis Ion al lui Stoaca), Alexandru Florin Voinea, Vasile Voinea, Adriana Calin, Nicolae Marin (zis Nicu Spaniolu), Petre Marius Calin, Gabriela Dirizeanu, Niculae Gogila, Florea Voinea (zis "Spaniolul") (47 de ani) si Claudia Ionescu. Toti acestia au fost acuzati ca au vandut heroina mai multor persoane in sectoarele 4 si 5 ale Capitalei. Asupra sefului retelei a fost gasita o legitimatie falsa de "agent special" emisa de Fundatia de lupta antidrog, asemanatoare legitimatiei de politist. Soseaua Giurgiului - Piata Resita - Bulevardul Obregia este una din zonele in care care dealer-ii clanului vindeau narcotice. Politisti au descoperit ca membrii clanului "Stoaca" erau aprovizionati cu droguri de catre o retea iraniana. Gherghina Voinea (sora lui Petru Stoaca), fiii ei Marius, Ionel si Vasilica Fieraru au fost si ei pusi sub acuzare, fiind retinuti in timp ce vindeau stupefiante intr-un imobil din sectorul 4.
ALTI TRAFICANTI NOTORII. Claudiu Melnic (26 de ani) a fost prins de politistii antidrog ai sectorului 5, in timp ce incerca sa vanda sase doze de heroina unui consumator, in zona Pietei Ferentari. Nicolae Daniel Calin (25 de ani), nepotul sefului clanului Stoaca a fost retinut si el, in cartierul bucurestean Ferentari, la intersectia dintre Calea Ferentari si Strada Valtoarei. El este nepotul lui Ion Voinea, cunoscut in lumea interlopa sub numele de "Ion al lui Stoaca". Todorel Cosoi (29 de ani), zis "Matreata" a fost pana in momentul arestarii sale principalul dealer din zona Salaj - Humulesti - Ferentari. A fost arestat in apropierea Parcului Humulesti, vanzand doisprezece doze de heroina. Petrica Constantin (24 de ani) a fost prins in timp ce trafica 13,5 grame de heroina folosind ca mijloc de transpost un student consumator. Lui Gheorghe Paun (50 de ani), zis "Zabarel", i s-au pus catusele cand vindea sapte grame de heroina, iar Gabriela Iancu a fost prinsa in zona Parcului Carol in timp de transporta cinci grame de heroina, ascunse in vagin.
METODE DE TRANSPORT. Una din metodele la care recurg traficantii pentru a transporta drogurile de mare risc si pentru a diminua pericolul prinderii lor in flagrant se rezuma la folosirea copiilor. Retelele de droguri nu actioneaza exclusiv intr-un singur sector, ci in toate. Lucratorii BCCOA - sector 5 colaboreaza bine cu ONG- urile, dar din aceasta colaborare nu rezulta un spor de eficienta. Drogurile capturate sunt trimise in depozitul de corpuri delicte al IGP, unde se distrug.
"VAND LA COLT DE STRADA". Oamenii din zonele Sectorului 5, in care "moartea alba" se vinde la colt de strada, ridica neputinciosi din umeri. Le este frica pentru copiii lor. Tentatia care bantuie prin cartiere si pe la portile liceelor ar putea, oricand, sa prinda in mrejele ei orice adolescent teribilist. "Mama, mi-e si teama ca derbedeii astia sa nu-l pacaleasca si pe Costi al meu. Este in clasa a XII-a si asta este chiar varsta in care anturajul poate strica un om", ne spune ingrijorata o batrana care se teme pentru nepotul ei. Victor N., un pensionar indignat, care locuieste in zona Pietei Rahova, este de parere ca principala vina apartine politiei:
"Astia vand la colt de strada, domne! Chiar langa sectie. Li se da voie. Eu altfel nu-mi explic. Veniti in spatele pietei (Piata Rahova - n.r) si o sa va speriati de cati drogati gasiti acolo".
ZONELE DIN SECTORUL 6
Informatiile Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA), privind numarul infractiunilor pe trafic si consum ilicit de droguri ne fac sa credem ca, spre deosebire de alte zone ale Capitalei, sectorul 6 pare mai linistit. Astfel, de la inceputul anului, ofiterii BCCOA al sectorului 6 au prins 15 traficanti de stupefiante, dintre care 13 se afla in arestul Politiei. Zonele "preferate" ale dealeri-lor de narcotice sunt: intersectia Calea Giulesti cu Bdul Regiei, Drumul Taberei nr. 254, Strada Atelierele Noi din Giulesti, Pasajul Lujerului, Strada Cetatea Histria, Valea Cascadelor, Aleea Cetatuia si Bdul Preciziei.DESCINDERI. Biroul de sector a fost infiintat in iulie 2003. De atunci pana la sfarsitul anului 2003, cazurile privind traficul de stupefiante au fost duble fata de perioada ianuarie-septembrie 2004.
Specialistii apreciaza ca o data cu infiintarea acestui Birou, numarul infractiunilor de acest tip au scazut considerabil. Iar asta, in ciuda dotarii precare cu care politistii se confrunta. Cei sase ofiteri care incearca sa faca fata traficantilor nu au in dotare decat doua Dacii, masini personale, iar fondurile necesare operatiunilor sub acoperire lipsesc cu desavarsire. Cu toate acestea, sectia condusa de inspectorul Ionut Lascu a inregistrat rezultate satisfacatoare. Astfel, de la inceputul anului, politistii au confiscat cantitati importante de droguri de mare risc.
La 27 ianuarie 2004, ofiterii din cadrul BCCOA au efectuat o perchezitie pe Cetatea Histria numarul 7. Acolo a fost depistat Gabriel Tugui, zis Gabi Grasul, de 41 de ani, care avea asupra sa 33 doze de heroina. Gabi Grasu a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucuresti pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc. O luna mai tarziu, la o perchezitie domiciliara in Valea Cascadelor nr. 2, politistii au gasit 37 de doze de heroina. Andrei Herea, de 25 de ani, cunoscut ca unul dintre principalii traficanti de droguri din zona, a fost cercetat si arestat.
Tot in februarie a fost depistat in zona intersectiei Strazilor Giurgiului cu Toporasi Gheorghe Catalin Costache, de 24 de ani, care prin intermediul nepoatei sale, Isabela Narcisa Costache, de 9 ani, oferea spre vanzare un numar de 30 de doze de heroina. Cel in cauza a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucuresti, iar minora Isabela Narcisa Costache a fost incredintata Serviciului pentru Protectia Minorilor sector 6. In luna aprilie a.c., in urma unei perchezitii efectuate pe Strada Nicolae Filimon nr. 1, Mariana Radu a fost prinsa in timp ce incerca sa vanda 93 de doze de heroina. Traficanta a fost arestata preventiv pe o perioada de 29 de zile. O alta supraveghere a lucratorilor BCCOA pe Aleea Cetatuia nr. 14 s-a soldat cu arestarea lui Antonio Taut si a fiului acestuia, Liviu. Taut a fost retinut in timp ce vindea unui consumator 10 doze de heroina, in schimbul sumei de 3 milioane de lei.
TRAFICANTUL DIN SCARA. Nimic nu pare sa le tulbure somnul locuitorilor sectorului 6. Acestia nu numai ca nu stiu nimic, dar nici nu par ingrijorati de problema drogurilor. "Nu stiu nimic si nu am intampinat nici o problema nici eu, nici copiii mei", ne-a spus Luminita Mihai, in varsta de 37 de ani. Aurel Oblu (74 de ani) locuieste pe Strada Cetatea Histria. L-am gasit in fata blocului. Statea linistit pe o bancuta contempland imprejurimile. Numai el stie la ce se gandea. Isi aminteste ca acum doi ani a locuit in scara la el un traficant numit Cristian Dumitru (28 de ani), zis Gandac. Traficantul venise din Ferentari. In fiecare seara veneau la el tot felul de persoane dubioase care faceau scandal, "chiraiau" si strigau. "Frica nu ne era, ca eram la noi acasa!", marturiseste batranul. Doi ani le-au trebuit politistilor sa stranga probe impotriva lui, dupa multe plangeri si sesizari pe care le-au primit de la vecini. Abia atunci Gandac a fost arestat.
Nu rataTi! In numarul de maine al Jurnalului National vom analiza afacerile unor traficanti notorii.
Citește pe Antena3.ro