x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Originile relației dintre Traian Băsescu și Securitatea comunistă

Originile relației dintre Traian Băsescu și Securitatea comunistă

de Ion Alexandru    |    13 Mai 2021   •   08:04
Originile relației dintre Traian Băsescu și Securitatea comunistă

Deși există deja o sentință a Curții de Apel București care atestă calitatea de colaborator a lui Traian Băsescu cu fosta Securitate, relație materializată prin note informative date de acesta sub numele conspirativ “Petrov”, dar și alte dezvăluiri din dosarul CNSAS al omului de afaceri George Pădure, care a fost, de asemenea, turnat la Securitate de Băsescu, sub numele conspirativ “Traian”, momentul exact în care cel care avea să ajungă președintele României, timp de zece ani, a intrat în legătură cu aparatul represiv dinainte de 1989. Într-o lucrare a istoricului Marius Oprea, apărută în anul 2012, că Băsescu a întreținut astfel de legături de pe vremea când era elev la Institutul de Marină, Oprea făcând o interesantă diferențiere între ceea ce însemna un informator și ce era de fapt un colaborator al acelui sistem.

 

Calitatea de colaborator al fostei Securități a lui Traian „Petrov” Băsescu a fost constatată de instanță, existând prea puține dubii în această privință. Chiar dacă dosarul se află, în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, motivarea Curții de Apel București, care a admis sesizarea CNSAS, conține date atât de clare, încât cu greutate ar putea fi combătute. De altfel, nici măcar Băsescu însuși nu le combate, el încercând doar să-și justifice, în fața instanței, turnătoriile ca fiind un fel de datorie pe care o avea ca militar. O întrebare care însă nu a primit până acum răspuns este cea care privește momentul în care această legătură a fostului președinte al României cu Securitatea a apărut.

Primele informații documentare certe cu privire la Traian Băsescu datează din perioada în care acesta era student la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”. Aceste informații ne ajută să înțelegem vocația sa de mai tîrziu pentru putere şi compromis şi arată că a acceptat o colaborare cu Securitatea.

 

Documentul care îl leagă de Contrainformațiile Militare

O analiză interesantă cu privire la această istorie este prezentată de istoricul Marius Oprea, în cadrul lucrării „Adevărata față a lui Traian Băsescu”, apărută, în anul 2012, la Editura „Jurnalului Național”. Se arată, astfel, că, după „cum se știe, există o cale de a face şi compromisuri fără compromitere. Dar Traian Băsescu nu a ales-o pe aceasta, ci a dus până la capăt devoțiunea față de un regim în faţa căruia alegea să se închine, pentru a-i putea culege apoi, pe faţă sau pe furiş, roadele. Nici educaţia din familie nu îi lăsa o altă alegere, căci valorile casei gravitau în jurul valorilor oficializate ale timpului, fără ca să existe îndoială asupra raţiunilor şi acţiunilor regimului comunist. Apoi, mai era vorba şi de fructul dulce al puterii ascunse de a înrâuri destinele celorlalţi, precum şi de avantajele care decurgeau dintr-o colaborare cu cei ce puteau influenţa un salt în carieră”.

Marius Oprea mai scrie că, potrivit unui document care a fost făcut public în circumstanţele unui proces derulat în 2004, emis de către Unitatea Militară 01150 (Arhiva) din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, „Traian Băsescu figurează în evidenţele păstrate ca fost colaborator al Direcției de Contrainformaţii Militare (Direcţia a IV-a din cadrul Securităţii), pe vremea când era student la Institutul de Marină «Mircea cel Bătrân»”.

 

Colaboratorul oferea de bunăvoie informații unui „ceist”

Potrivit lucrării citate, „«Colaborator» al Securității, spre deosebire de informator, era o persoană care, fără a semna un angajament şi fără a primi în mod obligatoriu un nume conspirativ, furniza de bunăvoie informaţii unui ofiţer al Securităţii. Fără îndoială, la Institutul de Marină era un asemenea «ceist», cum era numit, prescurtat, ofiţerul de contrainformaţii al unităţii, care monitoriza atent atât cursanții, cât şi profesorii Institutului, sub aspectul activităţii lor profesionale, dar, mai ales, al celui cu privire la fidelitatea faţă de regim”.

„În genere, marinarii erau atent urmăriţi, datorită contactelor lor implicite cu străinii, contacte asupra cărora regimul comunist din România devenise de-a dreptul paranoic, pe măsură ce Nicolae Ceauşescu lăsa deoparte orice scrupul în întărirea puterii personale şi instaurarea dictaturii”, conchide istoricul Marius Oprea.

În ultimii doi ani, documente oficiale remise de Colegiul național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au confirmat ceea ce presa (o parte a ei) a dezvăluit încă de la preluarea primului mandat de președinte al lui Traian Băsescu. Este vorba despre note informative pe care acesta le-a dat la Securitate, împotriva colegilor săi de la Institutul de Marină, sub pseudonimul „Petrov”, dar și note informative, ba chiar acțiuni de culegere de informații, descoperite de fostul primar al Sectorului 1, George Pădure, făcute de Băsescu, sub numele de cod „Traian”.

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu petrov