Nu crede ca a fost un obiect zburator neidentificat (OZN), dar nici nu neaga. Nu exclude nici varianta ca a vazut pe cer un dispozitiv militar, probabil de ultima generatie.
Nu neaga si nu exclude, de fapt, nici o varianta. Unii cu care a intrat in contact au emis imediat ipoteza ca, luand in calcul anumite aspecte, obiectul cu care s-a intalnit fizicianul Ion Lazeanu a fost un OZN.A lucrat ca meteorolog principal la laboratorul Radar, de fizica a atmosferei, in cadrul Institutului National de Meteorologie si Hidrologie din Bucuresti. Din 1967 pana in 1991 Ion Lazeanu a observat, cu ajutorul radarelor, fenomene meteorologice. Si nu numai. A lucrat numai in ture de noapte, dupa cum singur marturiseste. Un noroc, ar spune unii la gandul ca noaptea se pot vedea mai multe pe bolta cereasca. Un ghinion, ar spune altii, sceptici sau fara imaginatie.
SUS-JOS. "In 1986, intr-o noapte de vara, pe la ora 2:00, lucrand cu un radar Plessey, am obsevat un fenomen deosebit. Ridicand si coborand antena (de radar - n.r.) in mersul ei pe sistem automat, am observat o liniuta pe ecran, cam de un centimetru lungime, care a aparut si a disparut de cateva ori", povesteste domnul Lazeanu. "Obiectul", cum l-a numit fizicianul, a fost detectat la o distanta de circa 300 de kilometri de Pamant si la aproximativ 280 de kilometri de Bucuresti in directia sud-vest, in zona spatiului aerian al capitalei bulgare, Sofia. "Stationa. De curiozitate, am oprit aparatul, cu fluxul de electroni pe acel obiect. Dupa cateva minute obiectul a disparut in josul ecranului radar. Si apoi in jos. Iar in sus. Apoi a disparut de tot. L-am vazut 3-4 nopti la rand." A reaparut dupa alte cateva zile si a executat aceleasi manevre. Fizicianul i-a spus electricianului care il asista ca ar fi putut fi o tehnologie militara trimisa, in spatiu, la testare, sau un fenomen meteo, o inversiune de temperatura. "Aceasta ultima varianta este mai putin probabila", a tinut sa precizeze dl Lazeanu. "Mi-a trecut prin minte ca ar putea fi un OZN, dar nu am afirmat niciodata acest lucru."
O BUFNITURA SCURTA. Obiectul, care "nu parea asemanator cu nimic cunoscut", a mai aparut si in primavara lui 1988, in doua randuri. Ultima data, in martie, el a facut o manevra pe orizontala, din dreptul capitalei Sofia si nu in sens vertical - sus-jos, asa cum il obisnuise pe fizicianul de la INMH. "Ajunsese in dreptul orasului bulgaresc Varna, la circa 250 kilometri sud-est de Bucuresti si cam 300 de kilometri departare de Sofia. L-am gasit dupa o cautare de cateva secunde, deci distanta aceasta a fost strabatuta intr-un timp foarte scurt". Cand "obiectul" a simtit ca este urmarit, i-a oprit instalatia radar, cu o bufnitura surda. "Am pus aparatul in functiune abia dupa o ora, pentru ca mi-era frica. Si atunci a pornit fara nici o problema." Dar "obiectul" disparuse. Definitiv. De atunci, nu l-a mai vazut si, dupa cum a afirmat, nu l-a mai interesat acest mister sau ce-o fi fost el. Singurul om cu care a vorbit inainte de ’89 a fost electronistul care il asista si care, potrivit fizicianului, nu avea vreo explicatie plauzibila pentru cele intamplate. "Pe vremea aceea nu aveai voie sa vorbesti despre asemenea fenomene, mai ales daca era vorba de obiecte zburatoare", a povestit dl Lazeanu.
ULTIMA APARITIE
"Obiectul" i s-a aratat fizicianului in multe dintre noptile petrecute la serviciu. Acum, nici nu-si mai aminteste cate sa fi fost. Dar isi aminteste de parca a fost ieri ca la ultima aparitie, in 1988, pe ecranul radarului, a "liniutei lunga de un centimetru", "obiectul" a renuntat la obisnuitele manevre sus-jos si a incercat, probabil, sa-l impresioneze pe fizician, cu o miscare pe orizontala.Lazeanu a recunoscut cat de mirat a fost sa observe ca misteriosul "obiect" se deplasase, atunci, in ’88, de la Sofia la Varna, adica pe o distanta de circa 280 de kilometri, in doar cateva secunde. In fotografie, punctul A reprezinta capitala bulgariei si B - orasul-port Varna.