x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PĂCĂLEALĂ PENTRU GUVERN / Pădurea turcului, copaci pentru chiloţi

PĂCĂLEALĂ PENTRU GUVERN / Pădurea turcului, copaci pentru chiloţi

de Petru Zoltan    |    08 Noi 2008   •   00:00
PĂCĂLEALĂ PENTRU GUVERN / Pădurea turcului, copaci pentru chiloţi

Primăria prahoveană Păuleşti a primit printr-o Hotărâre de Guvern terenul unei uni­­tăţi militare dezafectate şi pădurea aferentă acesteia, în suprafaţă totală de 7,23 ha, pentru a amenaja o tabără şcolară şi un centru de îngrijire şi ocrotire a persoa­nelor cu nevoi speciale. Consilierii locali au decis să vândă terenul respectiv, aflat în apropierea DN1. Mai mult, aleşii locali au vândut unui fabricant turc de lenjerie, "la pachet" cu cazarma, alte 2,5 ha, care aparţineau de fapt Ocolului Silvic Ploieşti.

Primăria prahoveană Păuleşti a primit printr-o hotărâre de guvern terenul unei unităţi militare dezafectate şi pădurea aferentă acesteia, în suprafaţă totală de 7,23 ha, pentru a amenaja o tabără şcolară şi un centru de îngrijire şi ocrotire a persoanelor cu nevoi speciale.

Consilierii locali au decis să vândă terenul respectiv, aflat în apropierea DN 1. Mai mult, aleşii locali din Păuleşti au vândut “la pachet” cu cazarma alte 2,5 ha, suprafaţă ce aparţinea de fapt Ocolului Silvic Ploieşti. 

Autorităţile locale din comuna prahoveană Păuleşti au vândut ilegal o unitate militară dezafectată cu tot cu pădurea din jurul acesteia. Pe locul unităţii militare, Primăria Păuleşti trebuia să amenajeze un centru de îngrijire şi ocrotire a persoanelor cu nevoi speciale precum şi o tabără şcolară, aşa cum era prevăzut în programul local de dezvoltare economico-socială.

Pentru aceste proiecte sociale, Primăria Păuleşti a solicitat Ministerului Apărării Naţionale (MApN) unitatea militară 828, dezafectată. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a aprobat printr-o Hotărâre de Guvern, dată în anul 2005, ca unitatea militară şi terenul aferent acesteia să treacă din administrarea MApN în domeniul public al comunei Păuleşti. Deşi Guvernul a dat comunei Păuleşti numai 7,23 ha, aleşii locali şi-au însuşit ilegal un teren mai mare cu 2,5 ha. Toate cele aproape 10 ha de pădure primăria le-a vândut în anul 2007 cu aproximativ 850.000 de euro. Primăria era condusă atunci de Dumitru Dincă, care a pierdut însă alegerile locale din această vară.

Nu numai că primarul a vândut un bun pe care îl primise cu alt scop, dar trebuie spus că în momentul în care MApN şi-a dat acordul să “doneze” unitatea şi terenurile – pentru un proiect social, respectiva pădure se afla în administrarea Ocolului Silvic Ploieşti.

Actualul primar al comunei Păuleşti, Ion Drăguşin, rezumă foarte simplu situaţia: “Nouă ne-a dat Guvernul terenul. Guvernul nu înseamnă statul? Ministerul silvic nu înseamnă statul? Primăria nu înseamnă statul? Eu consider că şi noi suntem tot statul”.

ILEGAL
Unitatea militară cu pădurea aferentă acesteia se întind pe o suprafaţă de aproximativ 10 ha, situată în apropierea Drumului Naţional 1. La patru luni după ce a intrat în posesia terenului, Consiliul Local al Comunei Păuleşti a dat o hotărâre prin care terenul a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al comunei. Nu de alta, dar altfel nu puteau să vândă terenul făcut cadou de Guvern. Primarul Ion Drăguşin a ţinut să precizeze că scandalul a plecat de la o diferenţă de teren: “Pentru că Guvernul ne-a predat o suprafaţă, la măsurători a ieşit o suprafaţă mai mare. Am luat carte funciară pe toată suprafaţa. Ne-am însuşit prin Hotărâre de Consiliu acea suprafaţă”.

La începutul anului 2007, secretarul de stat Victor Paul Dobre informa Prefectura Municipiului Bucureşti că “transmiterea terenurilor forestiere din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor în domeniul privat al acestora nu se poate realiza prin hotărâre de consiliul local, ci poate face obiectul unui act normativ cu aceeaşi forţă juridică ca şi legea specială care reglementează administrarea fondului forestier naţional. Având în vedere cele de mai sus, precizăm că orice transmitere de terenuri forestiere din domeniul public al unităţilor administrative teritoriale în domeniul privat al acestora efectuată prin hotărâre a consiliului local este ilegală”. Dar se pare că legislaţia românească nu se aplică şi la Păuleşti.

ÎN FOLOSUL COMUNITĂŢII
Aşadar, după ce au jonglat cu legislaţia după bunul plac, consilierii locali din Păuleşti au decis să organizeze o licitaţie şi să vândă rapid tot terenul. Nu au mai ţinut cont că terenul le-a fost dat de guvern pentru proiecte sociale, cum de altfel nu a mai contat nici faptul că şi-au însuşit abuziv un bun al statului – suprafaţa “suplimentară” de 2,5 ha. Toată suprafaţa a fost vândută pentru aproximativ 850.000 de euro, deşi fostul primar Dumitru Dincă a fost informat că terenul se află în administrarea Ocolului Silvic Ploieşti.

Licitaţia a fost câştigată de firma Oztasar, deţinută de cetăţeanul britanic de origine turcă Huseyin Karman, un apropiat al PNL-ului. Firma Oztasar produce lenjerie de corp pentru femei. Actualul primar, Ion Drăguşin, mimează pe naivitate: “Efectiv noi nici nu aveam ce să facem cu unitatea. Adică, nu avem noi acuma fonduri... Dacă găseşti un investitor care vrea să facă ceva în zona respectivă, banii lui nu sunt tot fonduri publice? S-a vândut tot în folosul comunităţii”.

POZĂ DE GRUP
Pe site-ul lui Adrian Semcu, fostul preşedinte al filialei PNL Prahova, tronează o poză de la lansarea regională a candidaţilor liberali pentru Parlamentul European din anul 2007, în care Huseyin Karman apare alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

 

Conform Registrului Comerţului, Huseyin Karman mai deţine 95% din acţiunile firmei Pearll K&D SRL, restul acţiunilor fiind deţinute de Yoke Yee Chin, din Malaiezia. La rândul său, malaiezianul Yoke Yee Chin deţine 5% din acţiunile firmei Asia SPA SRL, unde este asociat cu taiwaneza Ying-I Chiang, zisă Jennifer Chiang. Contactat, Huseyin Karman ridică şi el din umeri: “Eu sunt om de afaceri, pădurea era de vânzare. Mi s-a părut un preţ bun, iar compania a cumpărat. Nu am nici un fel de problemă, pentru că am transferat banii oficial. Am plătit banii oficial. Totul a fost făcut oficial”.

 
“Orice transmitere de terenuri forestiere din domeniul public al unităţilor administrative teritoriale în domeniul privat al acestora, efectuată prin hotărâre a consiliului local, este ilegală”
Victor Paul Dobre, secretar de stat MIRA

“Guvernul nu înseamnă statul? Ministerul Silvic nu înseamnă sta-tul? Primăria nu înseamnă statul? Eu consider că şi noi suntem tot statul”
Ion Drăguşin, primar

“Dacă găseşti un investitor care vrea să facă ceva în zona respectivă, banii lui nu sunt tot fonduri publice? S-a vândut tot în folosul comunităţii”
Ion Drăguşin, primar

 

Intabularea de apoi

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova (OCPIP) a intabulat suprafaţa de teren pe care se afla unitatea militară şi pădurea aferentă acesteia în favoarea comunei Păuleşti. În încheierea de la data de 20 martie 2007, emisă de OCPIP, se specifică: “Se intabulează dreptul de proprietate în favoarea localităţii Păuleşti (…) cu suprafaţa de 9,8620 ha constituită din: parcelă curţi construcţii, terenuri cu destinaţie agricolă şi cu parcela pădure...” După şapte zile de la emiterea încheierii, la dosarul de cadastru a fost depusă şi schiţa anexă cu inventarul coordonatelor, unde terenurile agricole se transformă surprinzător în suprafeţe cu pădure. Directorul OCPIP, Adrian Panait, ne-a specificat: “E o condiţie esenţială ca schiţa anexă să fie depusă înainte de intabulare. O să vă dăm un răspuns scris”. Dar răspunsul nu a mai venit.   

 

Hotărâre de Guvern

La data de 14 decembrie 2005 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern 1657 prin care se aproba “transmiterea unui imobil (…) din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al comunei Păuleşti, judeţul Prahova”. Suprafaţa totală a terenului era de 72.300 metri pătraţi. Numai că pădurea se afla doar în folosinţa MApN, dar în administrarea Ocolului Silvic Ploieşti.  Directorul Direcţiei Silvice Ploieşti, Dumitru Zecheru, menţionează că: “Direcţia Silvică Ploieşti şi Ocolul Silvic Ploieşti nu au fost informate, în nici un fel, despre demersurile de trecere a acestei suprafeţe în domeniul public al localităţii şi în administrarea Consiliului Local al Comunei Păuleşti, Ocolul Silvic Ploieşti aflând acest lucru întâmplător”.

 

×