x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Păcălit de avocaţi, deportat din America

Păcălit de avocaţi, deportat din America

de Andrei Badin    |    30 Mar 2009   •   00:00
Păcălit de avocaţi, deportat din America

Luni după-amiază, la ora 16:00 (ora Detroitului), un român care stă de 15 ani în Statele Unite, unde s-a căsătorit cu un cetăţean ame­rican şi are un fiu cetăţean american, va fi expulzat în România. El va fi îmbarcat pe un zbor din aeroportul din Detroit. Cazul său a provocat o dezbatere amplă în Statele Unite. Şi nu este singurul caz.



Potrivit lui Mihai Gheorghiu, editorul re­vis­tei Lumea Românească, ce apare în Grand Rapits, Michigan, nu este singurul caz. O altă familie de români, tot din Grand Ra­pits, a părăsit deja SUA după cazul Caraiman.

Ma­rian şi Lenuţa Mustaţă împreună cu cei doi copii au părăsit deja Statele Unite. Auzind de ca­zul lui Tibi Caraiman, s-au speriat şi au plecat acasă, în România. "Erau aici de mai bine de 10 ani, iar fetele, născute aici, cetăţeni americani! Toate încercările lor de a obţine un statut legal de şedere au eşuat din cauza unei legi promovate de fostul preşedinte G.W. Bush", ne spune Gheorghiu.

Tiberiu Caraiman a ajuns în America în 1994 şi a primit un permis de şedere pentru 60 de zile. A obţinut permis de muncă şi a cerut azil politic. A cunoscut-o pe Gina, cetăţean american, care venise din România în America când avea 16 ani. Tiberiu şi Gina s-au căsătorit în primăvara lui 1996, fără să ştie că Tiberiu pri­mise ordin de deportare în lipsă. Cei doi îl acuză pe un avocat din zona Detroit care nu i-a ţinut la curent cu formularele pe care Tiberiu trebuia să le completeze.

O LUNĂ ÎN ÎNCHISOARE
În luna ianuarie, susţin Tiberiu şi Gina, cel puţin şase poliţişti au descins la locuinţa familiei Caraiman, care urmărea emisiunile de seară la televiziune, şi l-au arestat pe Tiberiu.

L-au închis o lună în închisoarea Calhoun County din Battle Creek. În vârstă de 45 de ani, Tiberiu a fost obligat să-şi părăsească slujba de zugrav. Gina, în vârstă de 44 de ani, şi-a abandonat visul de a face un master la Universitatea din Phoenix, iar Gabriel, în vârstă de 9 ani, a părăsit şcoala primară din Forest Hills.

"Este un caz care cere dreptate", a declarat avocatul familiei, Gabriel Triculescu, un american născut în România care practică avocatura în Farmington Hills. "Au avut un loc de muncă, o casă. Au plătit taxe. Nu au comis nici o infracţiune", mai spune el, citat de presa americană.

PĂCĂLIŢI DE AVOCAŢI?
"Avocaţii sunt de vină", spune Gabriel Triculescu, al patrulea avocat care reprezintă familia. El susţine că primii trei avocaţi au încasat de la familia Caraiman 15.000 de dolari, dar au abandonat cazul, neaducându-i la cunoştinţă lui Tiberiu solicitările Guvernului american. Şi nu a contat faptul că, la început, Tiberiu nu prea cunoştea limba engleză. "Din păcate, se întâmplă des atunci când un avocat compromite complet un caz sau atunci când limba reprezintă o barieră", recunoaşte secretarul de presă al congresmanului Vernon Ehlers.

Gina şi Gabriel vor rămâne în SUA pentru a-şi pune la punct treburile, cum ar fi să-şi trimită în România sau să-şi vândă toate lucrurile pe care le au. Ei îl vor urma pe Tiberiu peste o lună.

Tiberiu, Gina şi fiul lor, o familie pe care o lege anapoda şi nepăsarea unor avocaţi au vrut s-o despartă

×
Subiecte în articol: special tiberiu