x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pacate iertate

Pacate iertate

15 Noi 2004   •   00:00

PENTRU SANATATE
Click pentru a mari imaginea
Medicul Nicoleta Mandrescu este de parere ca actul alimentar nu e numai unul de necesitate fizica, ci si unul spiritual, rezultat al unor traditii, obiceiuri si ale credintei religioase. In acest context, postul este intr-adevar un moment foarte complex. Si el trebuie considerat astfel atat de catre omul sanatos, cat si de pacient. Pentru ambele categorii de persoane, postul trebuie sa fie un moment de purificare, de pregatire pentru mesele copioase din timpul Sarbatorilor Craciunului, care reprezinta puternice stresuri de ordin alimentar asupra organismului.

AVANTAJE. In perioadele de post sunt interzise in special alimentele de origine animala. Acestea au in compozitie in principal proteine si grasimi. "Dar aceste alimente sunt stresante pentru organism. Ele modifica pH-ul organismului, ducandu-l catre valori care indica cresterea aciditatii. De asemenea, proteinele de origine animala stimuleaza productia de radicali liberi, care sunt substantele implicate in imbatranirea vaselor de sange, a tesuturilor, a organismului in ansamblul lui. De aceea postul este o perioada benefica sanatatii, prin faptul ca restrictioneaza alimentele de origine animala in favoarea celor de origine vegetala, contribuind la cresterea gradului de protectie a sanatatii, a hidratarii organismului, completeaza aportul de minerale si fibre alimentare. Fructele, legumele, cerealele contin o cantitate mare de fibre alimentare bogate in celuloza, care functioneaza ca un burete: absoarbe toate toxinele, excesul de grasime, de glucide, de zaharuri. In piramida alimentelor, legumele, fructele, cerealele ocupa un loc important", spune doctorul Nicoleta Mandrescu. Din punct de vedere medical aceasta este si explicatia pentru care postul este un timp al purificarii organismului.

Si in post trebuie respectat numarul de calorii indicat in functie de profesie, varsta, sex. Pentru ca si in aceasta perioada trebuie sa avem o viata normala: slujba, responsabilitati cotidiene... Daca in perioada de post avem mai putine calorii, restul se consuma din depozite, ceea ce conduce la scaderea in greutate. Slabirea poate fi chiar benefica pentru persoanele supraponderale sau obeze.

In locul proteinelor animale vom avea grija sa suplimentam cantitatile de cartofi, orez, ciuperci, soia. Orezul combinat cu ciuperci asigura un aport valoros din punct de vedere nutritiv si permit prepararea unor meniuri foarte gustoase. In mod obisnuit se recomanda sa mancam cel putin 400 de grame de fructe si legume. In Postul Craciunului, chiar daca avem mai putine fructe si legume proaspete, sa nu uitam de citrice, banane, fructe uscate, linte, masline, nuci, alune.

Comparativ cu Postul Pastilor, cel al Craciunului este mult mai bland. Biserica permite in aceasta perioada si consumul de alcool, evident, in cantitati rezonabile. Sa ne reamintim ca un pahar de vin inseamna sanatate.

In supermaketuri deja au aparut produse de post. Pateu vegetal, mezeluri din soia, unele la preturi destul de piperate, care aduc incasari serioase producatorilor. In legatura cu aceste produse opiniile nutritionistilor si cele ale fabricantilor evident ca se bat cap in cap. "Sunt de principiul ca produsele naturale sunt cele mai bune. Mai ales ca foarte multe au in compozitie stimulatori de crestere, aditivi... Prefer un orez cu ciuperci decat un pateu vegetal de la cutie, care are in compozitie multe E-uri, asa cum de altfel indica eticheta produsului." Aceasta este opinia medicului Nicoleta Mandrescu in legatura cu produsele de post la mare cautare in aceasta perioada.

DUPA POST. Pentru persoanele sanatoase nu atat postul este o perioada dificila, ci mai curand iesirea din el le creeaza probleme. "Trebuie sa facem o trecere gradata la alimentatia obisnuita, pentru a nu bombarda corpul cu cantitati mari de alimente, cu concentratii mari in grasimi si proteine animale. Sa nu uitam ce bine face un ceai cu o felie de lamaie dupa o masa copioasa sau seara, mai ales ca acest gen de mese se intind de-a lungul multor ore. Ceaiul verde la supraponderali, care e usor diuretic si laxativ. Ceaiul de sunatoare, ceaiul hepatic, de tei, de musetel... toate faciliteaza digestia. Dupa o masa copioasa sangele se mobilizeaza catre tubul digestiv, generand o stare de picoteala. Asa ca o plimbare dupa masa ajuta la redirectionarea sangelui si spre alte zone ale corpului.

In timpul postului si dupa post, apa are acelasi rol. Apa este principalul vehicul al substantelor toxice. In ambele perioade trebuie sa bem aceeasi cantitate de apa: respectiv intre sase si opt pahare zilnic intre mese. Apa simpla are rol de spalare a corpului atat in exteriorul, cat si in interiorul acestuia, intarind in acest mod misiunea purificatoare a postului.

"Sunt de principiul ca produsele naturale sunt superioare celor industriale. Prefer un orez cu ciuperci decat un pateu vegetal de la cutie, care are in compozitie multe E-uri, condimente, sare"
medic Nicoleta Mandrescu

"Postul este o perioada benefica sanatatii, prin faptul ca restrictioneaza alimentele de origine animala in favoarea celor de origine vegetala, contribuind la cresterea graduluide protectie a sanatatii."
medic Nicoleta Mandrescu

"NU AM CLARITATEA VEDERII, DAR AM OCHII MEI"

Medicul Nicoleta Mandrescu crede in puterea vindecatoare a rugaciunii, mai ales a celei care insoteste postul. Este purtatoare de lentile de contact de mai multi ani. "Am avut o ulceratie corneana care s-a suprainfectat cu un germene destul de agresiv. Medici oftalmologi cu reputatie nu mi-au acordat nici o sansa. Mi-au indicat sa fac comanda de cornee artificiala pentru transplant. Ma rugam ore in sir, convinsa ca imi fac bine. Rugaciunea este ca o vioara dintr-o orchestra in care celelalte viori sunt medicamentele, medicii, dieta. Cand esti bolnav totul e important." Medicul-pacient a trecut peste aceasta incercare fara transplant si povesteste: "Desi nu am claritatea vederii, am ochii mei".

Purificare cu masura

Click pentru a mari imaginea
"In post, sanatatea trebuie ajutata", spune doctor Nicoleta Mandrescu
Si persoanele supuse incercarilor prin diferite boli au dreptul lor de a intampina Craciunul cu post. Dar chiar daca postul a fost asociat cu vindecari spectaculoase, totusi purificarea prin restrictii alimentare trebuie facuta cu masura.

Diabeticul va fi foarte prudent. Deoarece alimentele consumate in aceasta perioada au un continut mare de glucide, care ii dezechilibreaza pe diabetici. Ei au tendinta de a-si completa ratia calorica cu paine, cartofi, orez, alimente inscrise la capitolul "restrictive" pentru diabetici. Acesti pacienti vor apela mai mult la produsele din soia, la fructe si legume in defavoarea painii, care contine multi hidrati de carbon, elemente ce duc la cresterea glicemiei. Diabeticul isi va repartiza cantitatea de glucide cu mare atentie, pe mesele principale, in asa fel incat sa nu se decompenseze.

BENEFIC. In general, postul este benefic pentru persoanele cu afectiuni cardiovasculare. Insa aceasta categorie de pacienti trebuie sa evite alimentele cu continut mare de sare, deoarece produc decompensare cardiaca, crestere a valorilor tensiunii, aparitia de edeme (depozite de lichide subcutanate). Aceste simptome sunt si mai pregnante in cazul trecerii bruste la alimentatia copioasa, exagerata sub aspect cantitativ, specifica Sarbatorilor Craciunului.

Pentru pacientul cu afectiuni renale, postul inseamna o perioada fericita. Deoarece lui i se recomanda o dieta saraca in proteine. Rinichiul este un fel de organ de epurare pentru organism. Prin aceasta restrictie proteica rinichiului "bolnav" i se diminueaza efortul. Desi postul face bine bolnavilor renali totusi au si ei nevoie de o cantitate minima de proteine, pentru ca altfel incepe procesul de consumare a propriilor proteine, ceea ce este periculos pentru acesti pacienti.

Persoanele supraponderale si obeze au sansa de a slabi mai usor in acest timp, fie si pentru ca sunt incurajate de Biserica sa se abtina de la unele alimente. Dar ele trebuie sa fie foarte atente la momentul revenirii la alimentatia curenta, deoarece exista riscul sa puna la loc foarte rapid kilogramele pierdute.

Nutritia pacientului cu neoplasm e un subiect extrem de captivant. Sunt organizatii prestigioase care au ca obiect de activitate hrana bolnavului de cancer. Ele militeaza pentru cantitati foarte mici de carne in cazul acestor pacienti. "Carnea contine vitamina B12 si acid folic, doua substante care stimuleaza multiplicarea celulelor, inclusiv a celulei de tip canceros", explica medicul Nicoleta Mandrescu.

"Eu cred in regimul fructo, lacto vegetarian la pacientul cu cancer, deoarece sunt dovezi stiintifice. Am exemplul unor paciente cu diabet, care au avut diferite forme de cancer cu localizari diferite si care au urmat asemenea diete. Si am exemplul unor paciente cu aceleasi afectiuni care nu s-au lasat atrase de aceste diete, mai mult au consumat excitante: cafea, tigari. Nu am certitudinea ca o dieta vegetariana a fost factorul unu in regresul tumorii, dar sunt sigura insa ca a contribuit. Pentru ca este imposibil ca un pacient care se hidrateaza, care mananca multe legume nu e avantajat. Pana la urma suntem ceea ce mancam."

Biserica doreste bine omului, mai ales al celui suferind. De aceea Biserica absolva de la regulile stricte ale postului pe varstnicul impovarat de ani si boli grele, dar si pe copilul nevinovat. Cei mici pot posti cateva zile inaintea Ajunului, suficient pentru a nu avea probleme de sanatate, dar a se acomoda treptat cu un exercitiu de vointa. Biserica se ingrijeste in mod special de femeia daruita cu harul de a naste sau a alapta. Mai ales femeia aflata in primele trei luni de sarcina este scutita de canonul postului, deoarece de santatea ei depinde sanatatea pruncului.
×