x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pacepa: "N-am cerut sa fiu gratiat"

Pacepa: "N-am cerut sa fiu gratiat"

29 Mar 2004   •   00:00

Ion Mihai Pacepa dezvaluie intr-o scrisoare adresata ziarului nostru ca el n-a cerut nici sa fie gratiat, nici sa i se redea gradul. Cu atat mai putin sa i se redea averea.

Am primit prin posta electronica, de la Ion Mihai Pacepa, doua puncte de vedere legate de revendicarile care i s-au atribuit si fata de schimbarile pe care le va aduce intrarea Romaniei in NATO:

"Multumesc pentru atentia si suportul acordat „cazului" Pacepa. Doresc insa sa corectez o inexactitate. In repetate randuri Jurnalul National, preluand informatii eronate, a scris ca am cerut Guvernului roman sa mi se redea gradul de general si sa mi se restituie bunurile confiscate de Securitate. In cei 25 de ani de cand am facut ruptura cu tirania comunista nu am cerut nimic Guvernului roman. Nici grad militar, nici despagubiri materiale, nici reabilitare politica. Nu am cerut nici anularea celor doua sentinte de condamnare la moarte date de Ceausescu.

Un articol publicat in presa romana la 7 iunie 2001 (Petre Niteanu, „Cazul Pacepa zace pe masa lui Iliescu", Ziua, 7 iunie 2001) mentiona ca „s-au implinit doi ani de cand judecatorii Curtii Supreme de Justitie, in completul de noua judecatori, au admis recursul in anulare declarat de procurorul general al Romaniei, Mircea Criste, impotriva sentintei de condamnare la moarte a generalului Ion Mihai Pacepa si a decis reabilitarea sa". Cu alte cuvinte, recursul in anulare nu s-a initiat la cererea mea. Mai mult, in iunie 1999, cand acest recurs a fost judecat, am refuzat sa fiu reprezentat de un avocat personal. Ca atare, maestrul Belcea a fost numit aparator din oficiu.

Fac aceasta precizare deoarece in ultimele saptamani diferiti oficiali romani m-au acuzat ca „dupa ce am tradat Romania americanilor, acum vreau sa-i jefuiesc bogatiile". Este un neadevar. Sper ca macar Jurnalul National nu-l va mai repeta.

Sunt in total dezacord cu mentinerea nediscriminata a securistilor in viata politica si in aparatul de stat al Romaniei, dar respect eforturile facute de presedintele Ion Iliescu pentru a sprijini razboiul nostru impotriva terorismului si vreau sa ajut, nu sa prejudiciez cooperarea Domniei Sale cu tara mea adoptiva. La 29 martie reprezentantii Romaniei vor fi primiti la Casa Alba de presedintele Bush si de secretarul general al NATO pentru a marca solemn includerea tarii in NATO. Este o piatra de hotar pentru Romania. Exprim speranta ca Guvernul Romaniei, odata asezat la masa NATO, nu va mai continua sa considere colaborarea mea - si a altor fosti ofiteri - cu SUA si NATO in anii Razboiului Rece drept act de tradare.

Aceasta insinuare, desueta si archaica, nu e de natura sa atenueze atitudinea antiamericana si antiNATO ce a fost mentinuta artificial in Romania de fostii securisti pastrati in aparatul de stat si politic. Sper de asemenea ca, mai devreme sau mai tarziu, legalitatea va invinge in Romania, si ca Decizia Nr. 41/1999 a Tribunalului Suprem, pe care fostii securisti au tinut-o in limbo aproape cinci ani, va fi in sfarsit aplicata. Aceasta va constitui un alt pas insemnat catre transformarea tarii intr-un stat de drept. Ion Mihai Pacepa

×
Subiecte în articol: special pacepa