x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pădurea evaporată

Pădurea evaporată

de Adrian Mogos    |    14 Aug 2007   •   00:00
Pădurea evaporată

Una din puţinele păduri din Bărăgan, cea de lăngă comuna ialomiţeană Axintele, a fost tăiată ilegal, dar cu metodă. Circa 4.000 de stejari bătrăni s-au evaporat. Autorităţile silvice nu au băgat de seamă lipsa copacilor, chiar dacă pentru transportul lor ar fi fost necesare peste o sută de camioane. Valoarea lemnului dispărut a fost calculată la aproape 3,5 miliarde de lei vechi. De ce ne mai mirăm de tornadele din cămpie?

Dosarele X la Axintele

Mii de stejari dintr-un codru au luat calea fabricilor de mobilă sau sobelor. Paguba este de căteva miliarde de lei vechi. Nimeni nu ştie nimic de zecile de camioane care au cărat lemnul, aproape 2.500 metri cubi.


Cantonul Luncă Deal de lăngă comuna ialomiţeană Axintele se putea măndri pănă nu demult cu trei păduri: Vangheleasca, Luncă Deal şi Brătia. Acest canton a aparţinut pănă la sfărşitul anului 2006 de districtul Axintele, apoi a fost preluat de Dridu. Aceste amănunte au importanţă pentru că, la inceputul lui ianuarie 2007, căţiva inspectori de la Romsilva au purces să controleze administrarea pădurilor ialomiţene. Cănd au ajuns la Luncă Deal, s-au luat cu măinile de cap. Aproape 4.000 de copaci fuseseră tăiaţi ilegal. Cioturile au fost acoperite cu pămănt şi frunze pentru a nu fi remarcate şi au fost descoperite atăt in pădurea statului, căt şi intr-una privată, păzită de pădurari. Valoarea lemnului dispărut a fost calculată la aproape 3,5 miliarde de lei vechi.


DEZASTRU. Cele mai multe cioturi au fost găsite in pădurea Vangheleasca, lipsa copacilor fiind destul de greu de depistat, pentru că locul nu a fost defrişat, ci s-a tăiat metodic, astfel incăt la o primă vedere să pară că totul este in regulă. Mai mult, şanţul care inconjoară pădurea şi care este un indiciu in cazul in care cineva dă frău imaginaţiei drujbei sau joagărului arăta de parcă nimeni nu s-a incumetat să pătrundă in codru. Stejarii, vechi de aproape 100 de ani, aveau un diamentru de 30-32 de cm şi erau numai buni pentru mobilă, foarte puţini dintre ei putănd fi folosiţi pentru foc. Inspectorii au stabilit, după vechimea tăieturilor, că s-a muncit greu in perioada septembrie-decembrie 2006. Cornel Costea, pădurarul care avea in grijă cantonul forestier, a asistat la inspecţie o zi, după care s-a internat intr-un spital din Bucureşti.


VINOVAŢII. Raportul Romsilva arată că furtul nu putea avea loc dacă personalul cu atribuţii de control şi coordonare şi-ar fi făcut meseria şi au stabilit că responsabili sunt pădurarul Costea şi şeful Ocolului Silvic Urziceni, Bogdan Nicolae. Acesta a declarat că el nu mai lucrase cu nimeni de la Ocolul respectiv pănă nu a fost numit şef acolo, in februarie 2006. "Din teren nu s-au semnalat probleme, pentru că de obicei lumea vede căruţele, camioanele, insă in acest caz nimeni nu a auzit nimic. Şeful de district Dinu a fost şeful pazei la Ocol inainte. Am fost la Poliţie, dar la Parchet nu m-a chemat nimeni pănă acum, insă sper ca adevăraţii făptaşi să fie prinşi, pentru că există evidenţe cu deplasările in teren, puneri in valoare şi nu s-a semnalat nimic suspect", a spus Bogdan Nicolae, convins că după cum arată cioturile este clar că nu se putea fura fără ajutorul cuiva din interior. Pădurea Vangheleasca este la o distanţă apreciabilă de Axintele, iar cantonul pădurarului Costea este amplasat intr-o pădure alăturată, la mai puţin de trei kilometri de locul de unde s-au tăiat stejarii. Asta inseamnă că era aproape imposibil să se lucreze in pădure fără ca pădurarul să audă, după cum spune fostul şef de Ocol. Mai mult, cantitatea mare de lemne nu putea fi transportată cu căruţa, iar, dacă maşinile de lemne ar fi trecut spre Urziceni sau spre Bucureşti, prin Axintele ar fi fost remarcate de oameni, pentru că ar fi fost necesar să străbată trei comune. Actualul pădurar crede că drumul ales pentru transportul lemnelor a fost prin Ileana, o comună aflată la numai un kilometru de pădure, de unde, dacă se folosesc digurile, se poate ajunge in orice direcţie.


MILIARDE. In urma controlului Romsilva, şefului de ocol Nicolae i s-a reproşat că nu a făcut nici măcar o inspecţie de fond, iar inginerul responsabil cu activitatea de fond forestier a făcut numai două controale in loc de patru, căte prevede regulamentul. Totodată, s-a stabilit că responsabilul cu activitatea de pază la ocol şi şeful de district Dinu au găsit la controalele făcute tăieri ilegale de numai 0,7 mc. Propunerile inspectorilor Romsilva au vizat schimbarea din funcţie a şefului de ocol, Nicolae Bogdan, Constantin Dinu, responsabilul cu paza la ocol a fost retrogradat la funcţia de pădurar, iar alţi doi funcţionari au fost sancţionaţi cu reducerea salariului. Costea Cornel, pădurarul care timp de 13 ani s-a ingrijit de Lunca Deal, a rămas fără loc de muncă şi s-a propus sesizarea Poliţiei şi a Parchetului. Două luni mai tărziu, inspectorii Romsilva au debarcat din nou la Urziceni şi au mai găsit alte lipsuri de masă lemnoasă de aproape jumătate de miliard de lei vechi, adică peste 500 de metri cubi de lemn. Apoi s-a mai găsit, in urma unor inventarieri, şi o pagubă de aproape 700 de milioane de lei vechi, iar lui Nicolae Bogdan i s-a imputat că a acceptat plata unor facturi de peste 200 de milioane de lei vechi către Pandra SRL şi Stanciu & Comp, care au prestat servicii către Ocolul Silvic, chestie pentru care s-a ales cu o plăngere penală. Constantin Dinu, acum pădurar, s-a ales cu reducerea salariului. Acest al doilea control a adus la demiterea lui Constantin Ionescu, directorul al Direcţiei Silvice Slobozia, retrogradat şef de ocol la Urziceni. "Pănă să cadă capul meu, trebuia să cadă altele, oameni care au avut atribuţii de răspundere", a declarat Ionescu.


STEJAR SAU SALCĂM? Ioan Tatoi a fost numit şef al Direcţiei Silvice Slobozia după ce fostul şef, Ionescu, a fost destituit din funcţie. Tatoi a mai ocupat funcţia asta timp de mulţi ani şi spune că este inadmisibil ce s-a intămplat la cantonul Luncă Deal: "Pănă in 2003-2004 in Ialomiţa nu s-a furat pădure. Iar acum intr-un singur canton s-au furat peste 2.000 de metri cubi. Pădurarul, titularul cantonului, după două zile s-a internat la spital şi nu mai recunoaşte nimic. Şeful de district nu a văzut nimic? Şeful de ocol nu a văzut nimic? Din punctul meu de vedere este imposibil ca totul să se fi tăiat in două luni! Lemnul incape in peste 100 de camioane. Trecea unul, două, cincizeci, dar chiar nu a văzut nimeni?".


"Lucrurile sunt mai complicate şi dacă nu le rezolvă poliţia, dar se pare că sunt tot felul de oameni implicaţi. Intr-adevăr, şeful de ocol Nicolae are un văr care are o firmă de exploatare şi s-a crezut că acest stejar a fost furat de ăla. S-a dus garda forestieră, garda financiară pe toate filierele pe unde a văndut lemn, doar, doar or găsi stejar. Au găsit numai salcăm... Eu trăiesc cu impresia că adevărul nu se vrea arătat. Se vrea un singur cap, nu e in regulă. Lumea comentează că stejarul a luat drumul Bucureştiului", a mai spus Tatoi. "Era un canton unde nu s-a intămplat vreo belea, pădurarul stătea foarte bine la inspecţii, nu avea raport că se fură. La nivel de direcţie sunt 100 de cantoane, nu aveam eu ce să păzesc cantonul pădurarului. Pănă la mine mai erau şeful de district, omul de la pază, şeful de ocol şi fiecare a avut partea lui de vină", a spus Constantin Ionescu, fostul şef al Direcţiei. Atăt el, căt şi fostul şef de ocol sunt convinşi că pădurarul Costea era informat in legătură cu toate controalele autorităţilor.


CURIOZITĂŢI
"Pănă in 2003-2004 in Ialomiţa nu s-a furat pădure. Iar acum intr-un singur canton, s-au furat peste 2.000 de metri cubi. Pădurarul, titularul cantonului, după două zile s-a internat la spital şi nu mai recunoaşte nimic. Şeful de district nu a văzut nimic? Şeful de ocol nu a văzut nimic? Din punctul meu de vedere, este imposibil ca totul să se fi tăiat in două luni! Lemnul incape in peste o sută de camioane. Trecea unul, două, cincizeci, dar chiar nu a văzut nimeni?"
Ioan Tatoi, şef al Direcţiei Silvice Slobozia

Finanţiştii ialomiţeni habar nu au de silvicultori

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Ialomiţa nu s-a sinchisit incepănd cu 1 ianuarie 2006 pănă 25 iulie 2007 să facă nici un control la Direcţia Silvică Slobozia şi nici la Ocolul Silvic Urziceni. "In această perioadă nu au fost efectuate verificări fiscale, acestea urmănd a se include in programul de activitate al lunii august 2007. Menţionăm că aceste două puncte de lucru aparţin de S.C. Romsilva S.A., contribuabil mare, ce este administrat de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili Bucureşti şi programarea controalelor se face de către aceştia", a declarat Liliana Ciomărtan, inspector principal al Finanţelor ialomiţene. Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Ialomiţa nu s-au obosit nici ei să verifice Direcţia Silvică Slobozia şi Ocolul Silvic Urziceni intre 1 ianuarie 2007 şi 25 iulie 2007. Dacă finanţiştii s-au dovedit a nu prezenta interes pentru pădure, poliţiştii ialomiţeni au făcut cinci controale la Ocolul Silvic Urziceni incepănd cu ianuarie 2007 şi lucrează la şase dosare penale. Totodată, administratorul unei firme de transport este cercetat că ar fi luat fără drept o parte din cantitatea de lemn transportată, acesta fiind de altfel şi singurul dosar ajuns pe masa procurorului. "In cele şase dosare se efectuează cercetări faţă de 14 persoane, urmănd ca, in funcţie de rezultatul verificărilor, cercetările să fie extinse. Nici unul dintre cele şase dosare nu a fost inaintat instanţei", a declarat subinspectorul Daniela Salaoru. Poliţia mai cercetează şi cum au fost intocmite contracte de inchiriere retroactiv pentru utilaje cu care s-ar fi incărcat lemnul tăiat ilegal.

×