Proiectul si sumele chel-tuite pentru ridicarea unui nou palat guverna-mental sunt considerate secret de stat de membrii Cabinetului Tariceanu. Sub acest mare "secret de stat" se ascunde o realitate foarte nepopulara: fonduri bugetare de patru ori mai mari decat pentru toate celelalte consolidari antiseis-mice din tara si-a rezervat Guvernul Romaniei pentru a se pune la adapost de efectele unui eventual cutremur.
|
SECRET PENTRU ELECTORAT. Ascunsa n spatele Palatului Victoria, noua cladire guvernamentala nu poate face exceptie de la legislatia privind achizitiile publice
|
Proiectul si sumele cheltuite pentru ridicarea unui nou palat guvernamental sunt considerate secret de stat de catre membrii Cabinetului Tariceanu. Sub acest mare "secret de stat" se ascunde o realitate foarte nepopulara: fonduri bugetare de patru ori mai mari decat pentru toate celelalte consolidari antiseismice din tara si-a rezervat Guvernul Romaniei pentru a se pune la adapost de efectele unui eventual cutremur.
Guvernul Romaniei isi face
casa noua. Sub genericul "Extindere Palat Victoria" se ascunde intentia Cabinetului Tariceanu de a construi in spatele actualului sediu al Guvernului un imobil nou, la fel de grandios, capabil sa-i gazduiasca toate structurile administrative. In acest scop, la sedinta din 31 ianuarie 2007, Guvernul a adoptat o hotarare prin care trece in sarcina Cancelariei Primului-Ministru edificarea unei "Cladiri de servicii guvernamentale, adiacenta Palatului Victoria" (chiar in spatele Palatului - n.r.) si aproba, totodata, indicatorii economici ai obiectivului de investitii, deci inclusiv sumele alocate.
Numai ca intregul
proiect a fost pus de guvern sub semnul secretului de stat, Calin Popescu Tariceanu considerand ca nu avem dreptul nici macar sa aflam cati bani vor fi investititi in acest santier. Si, tocmai pentru ca suma aceasta a fost considerata o informatie care nu trebuie sa ajunga la urechile muritorilor de rand, Jurnalul National isi face datoria de a va informa ca este vorba de aproximativ 130 de milioane de lei noi, deci, de circa 40 milioane de euro.
CABINET 4 X 4. Asadar, pentru siguranta lor, in noul sediu din Piata Victoriei, membrii Executivului isi aloca, cu generozitate si in secret, 128,77 milioane lei. In schimb, pentru consolidarea a 50 de cladiri, din cele cateva mii incadrate in clasa de risc seismic I situate in Bucuresti si in alte localitati din intreaga tara, Guvernul a alocat pentru acest an doar 8,5 milioane de lei. De altfel, potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, intregul buget alocat pana in 2010 programului de actiuni pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, cuprinzand inclusiv cladiri de locuit si care, potrivit expertilor, prezinta pericol public, este de doar 30 de milioane de lei noi. Adica, de peste patru ori mai putin decat suma alocata pentru construirea noului palat guvernamental.
ILEGALITATI. Potrivit comunicatului de presa al Guvernului Romaniei, Cancelaria Primului-Ministru ar fi "promovat, la data de 18 noiembrie 2005, realizarea unei documentatii de urbanism la nivelul Planului Urbanistic Zonal si a documentatiei de elaborare a temelor propuse pentru organizarea concursului". Anuntul de organizare a concursului a fost publicat la data de 14 iulie 2006 in Monitorul Oficial. Numai ca Primaria Sectorului 1 a eliberat un certificat de urbanism cu numarul 23832 pentru "Cladire Servicii Guvernamentale", cu adresa Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 3-5. Pai sa o luam batraneste: colegul si subordonatul pe linie de partid al premierului Romaniei, Andrei Chiliman, ar fi eliberat un certificat de urbanism la care premierul la aceea data inca nici nu se gandea ca ar avea nevoie. Asa cum reiese din comunicatul Guvernului, abia aproape jumatate de an mai tarziu s-a pus problema unui astfel de certificat.
BRAMBURELI. Dar sirul bramburelilor nu se incheie aici. Hotararea Guvernului din 31 ianuarie 2007 prin care se aproba finantarea proiectului stipuleaza ca datele concrete ale investitiei, prevazute in anexa, ar fi clasificate, "potrivit legii". Daca citesti atent Legea informatiilor clasificate, nr. 182/2002, ajungi la concluzia ca, in mod evident, detalii ale proiectului tehnic trebuie sa fie clasificate pentru a nu fi cunoscute de⦠rau-voitori. Si, totusi, de ce suma proiectului ar trebui sa fie secreta? Nu vorbim oare de un buget public? Ca sa nu dea rau in ochiii alegatorilor? Totusi, desi
guvernul zice in Hotararea cu nr. 80 ca informatiile ar fi clasificate, in acelasi Monitor Oficial (din 2 februarie 2007) este publicata si Ordonanta nr. 26, "privind reglementarea unor masuri financiare" unde anexa anterior declarata secreta - dar fara specificarea gradului de secretizare, cum se procedeaza in mod legal - este facuta publica. Guvernul "isi da cu stangu-n dreptu"" in direct", cum s-ar traduce intr-un limbaj colocvial. Incercand sa se fereasca de a afla alegatorii cu cati bani isi fac birouri noi, guvernantii incearca se evite legea, dar din graba comit o greseala si nu fac decat sa-si demonstreze inca o data incapacitatile.
VRAISTE IN CANCELARIE
|
Am incercat sa aflam, ieri, de la Cancelaria Primului-Ministru, care au fost argumentele care au stat la baza acestei hotarari. De la ora 8 dimineata si pana dupa orele pranzului, la Cabinetul secretarului de stat Ion Mircea Plangu, cel care a contrasemnat documentul cu pricina, nu ne-a raspuns nimeni la telefon, nici macar o secretara. De altfel, nici la telefonul mobil, Plangu nu a fost de gasit toata ziua. Se vede treaba ca in lipsa premierului, plecat in vizita in Japonia, prin Palatul Victoria bate vantul. De asemenea, la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu am avut cu cine vorbi, domnul Lazslo Borbelly fiind si el "plecat din Bucuresti pentru cateva zile",
iar secretara directorului Stamatiade, cel care se ocupa de programul de consolidari antiseismice, ne-a expediat cu eleganta la Biroul de presa, unde "doamna Terciu lipseste momentan".
|
|
SCANDALUL "COPERTINA"
|
Va mai amintiti, desigur, de celebrul scandal "Copertina", cand, la sfarsitul anului 2003, Guvernul Adrian Nastase a amplasat la intrarea in Palatul Victoria o constructie metalica, "antitero", in valoare de vreo 20.000 de euro. Pe atunci Primar General al Capitalei, actualul presedinte Traian Basescu a facut un tam-tam de pomina si chiar a sesizat Parchetul General, "pentru ca nu s-a cerut autorizatie de constructie". De pomina a ramas si declaratia liberalilor: "PNL apreciaza ca masurile excesive de securitate de la Palatul Victoria sunt rezultatul paranoiei accentuate de care sufera reprezentantii actualei puteri (...) Recenta initiativa a secretarului general al Guvernului, Eugen Bejinariu, de a ridica o copertina la Palatul Victoria, in intentia de a-i provoca o surpriza sefului sau direct, sta marturie asupra iresponsabilitatii cu care Executivul cheltuieste banii publici". Comentariile ar fi de prisos.
|
|