x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Palatul Victoria, închis pentru campanie

Palatul Victoria, închis pentru campanie

de Adriana Duţulescu    |    20 Noi 2009   •   00:00
Palatul Victoria, închis pentru campanie
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Secretarele şi şoferii îşi fac de cap în Palatul Victoria. Guvernul Boc a închis pentru campanie, căci Traian Băsescu este mai important decât treburile ţării. Nici unul din cei 10 miniştri ai lui Boc nu şi-a luat concediu, dar umblă pe la mitingurile lui Băsescu, intră prin telefon la emisiunile radio şi tv pentru a face propagandă pro-Băsescu şi folosesc numele Guvernului pentru a inaugura şantiere prezentate ca realizări ale regimului Băsescu.

Emil Boc a convocat luni o şedinţă de guvern de urgenţă pentru că a descoperit că, deşi Legea restructurării agenţiilor guvernamentale a fost adoptată de vreo două luni, nu se poate opera desfiinţarea acestora fără HG-uri semnate de fiecare ministru în parte. Miniştrii nu au avut vreme să se ocupe de actele necesare, pentru că se află în campanie electorală pentru Traian Băsescu. Şedinţa de luni trebuia să fie una "pregătitoare", în care să nu se semneze hotărârile necesare, pentru că Emil Boc s-a temut că nu vor veni toţi membrii Cabinetului, prea ocupaţi fiind cu treburile electorale.

De altfel, aşa cum au declarat surse ministeriale pentru Jurnalul Naţional, în ultimele săptămâni şedinţele de guvern au fost doar nişte simulacre, desfăşurate doar în prezenţa premierului Boc şi a câtorva secretari de stat, miniştrii renunţând să-şi mai piardă timpul cu ele, mai ales după ce au preluat câte încă un minister, ca interimari. Toată echipa lui Boc se ocupă de campania electorală cu normă întreagă, organizând şi participând la toate mitingurile din teritoriu. Totuşi, ei au decis să nu-şi ia concediu pe perioada campaniei, aşa cum nici Traian Băsescu nu şi-a luat concediu de la Preşedinţie, pentru a putea folosi în campanie logistica şi resursele pe care le au la dispoziţie în calitatea de demnitari.

UDREA A LĂSAT TURISMUL PENTRU EMISIUNILE RADIOFONICE
Elena Udrea, şefă peste două ministere, la Turism şi la Mediu, a fost prima care a renunţat să mai dea pe la locul de muncă, după ce la 2 octombrie a anunţat că va conduce campania electorală a lui Traian Băsescu. Nu şi-a luat concediu, evident, deşi singurul turism de care se mai ocupă este cel făcut între diversele locaţii de pe hartă unde se desfăşoară mitingurile PD-L. De-abia luni a recunoscut că şi-a delegat atribuţiile de la unul dintre ministere, cel al Mediului, către un secretar de stat. Elena Udrea a explicat luni, la finalul unei conferinţe de presă, că va ocupa în continuare funcţia de ministru interimar la Ministerul Mediului, însă actele aferente vor fi semnate de unul dintre secretarii de stat ai ministerului de resort.

"Deşi sâmbătă a expirat acea perioadă de 45 de zile în care ocupam interimatul Ministerului Mediului, am înţeles că cei care suntem în această poziţie vom rămâne în continuare în funcţii. Pentru a evita însă orice posibilă interpretare, începând de azi actele vor fi semnate de un secretar de stat din Ministerul Mediului", a explicat Udrea. Dacă pentru cele două ministere pe care oficial le conduce nu mai are timp în agenda sa foarte încărcată, are timp în schimb să intre prin telefon la emisiuni radiofonice, pentru a-i lua apărarea lui Traian Băsescu, dar fără să-şi decline identitatea.

MINIŞTRII FAC CAMPANIE ÎN JUDEŢE
Gabriel Sandu, ministrul Telecomunicaţiilor, a declarat că se află în campanie electorală la Brăila, unde este membru, şi că de şedinţele de guvern se ocupă secretarii de stat. "Sunt în campanie, avem treabă la Brăila. La şedinţele de guvern se duc secretarii de stat", a explicat ministrul pentru Jurnalul Naţional. Colega sa Luminţa Plăcintă, ministru al Tineretului şi Sportului, se ocupă şi ea de campania electorală în Vrancea, unde a fost aleasă într-un colegiu pentru Senat. Până şi ministrul Culturii, Toader Paleologu a lăsat ministerul baltă pentru a umbla prin ţară la mitingurile lui Traian Băsescu, la care se deplasează personal şi premierul Boc, precum şi miniştrii Berceanu, Blaga şi Videanu.

Singurul ministru rămas "în dispozitiv" la Bucureşti este titularul de la Finanţe, Gheorghe Pogea, dar nici acesta nu se omoară cu munca, fiind prezent permanent la talk-show-uri şi chiar la discuţii online de ore întregi pe site-urile de ştiri.




PREMIERUL BOC TAIE PANGLICI PE CENTURĂ
Deşi este un premier demis, Emil Boc profită din plin de statutul său şi, de când a început campania electorală, taie panglici de inaugurare pe bandă rulantă (se ştie de altfel că lucrările la Pasajul Băneasa din Bucureşti au fost grăbite la ordinal Guvernului, pentru a putea fi inaugurat fix de alegeri). Săptămâna trecută a inaugurat împreună cu Radu Berceanu varianta ocolitoare pe patru benzi a comunei Adunaţii Copăceni.

Acum două săptămâni a vizitat şantierul centurii de ocolire a oraşului Oradea, în aceeaşi zi a fost la şantierul Autostrăzii Timişoara-Arad, cu trei zile înainte fusese să marcheze teritoriul noii hidrocentrale din comuna Izlaz, Teleorman. Între două tăieri de panglici, Boc bifează, tot în calitate de premier, toate târgurile şi festivalurile populare, unde ţine discursuri legate de referendum şi alegerile prezidenţiale, declaraţii prezentate pe site-ul Guvernului la secţiunea "evenimente" guvernamentale.

EUROPARLAMENTARII PD-L, CONSEMNAŢI ÎN ŢARĂ
Nu numai miniştrii PD-L şi-au lăsat posturile de izbelişte pentru a-l ajuta pe Traian Băsescu în campania electorală. Şi europarlamentarii PD-L au renunţat să mai meargă la Parlamentul European pe perioada campaniei, pentru a participa la mitingurile preşedintelui. Traian Ungureanu, Cristian Preda şi Monica Macovei sunt nelipsiţi de la toate adunările publice ale PD-L, de la emisiunile televizate, iar, în ceea ce o priveşte pe Macovei, aceasta este una dintre pricipalele voci folosite în comunicarea publică împotriva adversarilor politici. Nici europarlamentarii nu şi-au luat concediu pe perioada campaniei.


Restructurare cu peste 7.800 de şomeri
Între două mitinguri electorale sau talk-show-uri, miniştrii şi-au făcut timp miercuri să participe la şedinţa săptămânală de Guvern. Şi au avizat chiar un set de 65 de hotărâri pentru restructurarea agenţiilor guvernamentale, proces prin care numărul acestora va fi redus la aproximativ jumătate. Acest lucru va duce la concedierea a peste 7.800 de angajaţi. Numai că nu Executivul interimar Boc îi va trimite pe aceşti oameni în şomaj, ci următorul, pentru că procedurile prin care o parte din personalul agenţiilor desfiinţate va fi încadrat în limita posturilor aprobate pentru instituţia care preia activitatea acestora vor dura circa 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii de restructurare.

Celor 7.800 de viitori şomeri li se vor adăuga alţi 5.416 angajaţi din companiile şi regiile autonome subordonate Ministerului Economiei, pentru care s-a decis deja să fie concediaţi până la sfârşitul anului. Prin acest proces, Guvernul estimează că vor rezulta economii totale de circa 150 milioane de euro. În acelaşi timp, autorităţile publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii, dar reorganizate de Guvern ca instituţii publice finanţate integral de la bugetul de stat sunt obligate să vireze la buget disponibilităţile financiare, inclusiv cele păstrate în depozite, în termen de maximum cinci zile. Suma totală care va ajunge astfel la bugetul de stat este estimată la aproximativ un miliard de euro.

De asemenea, premierul interimar Boc şi-a găsit timp şi pentru a modifica componenţa comisiei care organizează concursul de recrutare a înalţilor funcţionari publici, stabilind ca din această structură să fie scoşi profesorii universitari, iar locul acestora să fie ocupat de subprefecţi susţinuţi de PD-L. Printr-o decizie semnată de el, şeful Guvernului a hotărât ca în această comisie să fie numiţi Mioara Mantale, subprefect Bucureşti, Cristina Ecaterina Coruţ, subprefect Bucureşti, Antonel Jîjîie, subprefect Dâmboviţa, şi Victoriţa Diaconu, subprefect Teleorman.
● Florina Zăinescu

×
Subiecte în articol: special