x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Director Apele Române: „E greu de crezut că un virus din Ucraina poate ajunge în România”

Director Apele Române: „E greu de crezut că un virus din Ucraina poate ajunge în România”

de Diana Scarlat    |    13 Iun 2023   •   06:00
 Director Apele Române: „E greu de crezut că un virus din Ucraina poate ajunge în România”

Un nou subiect de panică a pus stăpânire pe o parte a românilor, după ce Ucraina a anunțat posibila contaminare a apei de mare cu virusul holerei.

 De fapt, pentru zona litoralului de la Odessa este doar o alertă lansată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a se monitoriza permanent calitatea apei potabile și a apei de mare, pentru că nu s-a identificat niciun virus. Unul dintre reprezentanții Administrației Apele Române din regiunea Dobrogea spune că și dacă ar exista o contaminare la Odessa, e foarte puțin probabil să ajungă pe litoralul nostru, fiind vorba despre o distanță de peste 300 de kilometri. Mai multe instituții se ocupă de monitorizarea permanentă a calității apei de mare și se va comunica orice eventuală problemă.

Hotelierii de pe litoral au intrat în panică, după ce s-a lansat zvonul că apa Mării Negre ar putea fi contaminată cu virusul Vibrio cholerae - adică holeră. Cu toate acestea, specialiștii care se ocupă de foarte mulți ani cu analizele calității apei spun că nu sunt încă motive de îngrijorare și chiar dacă s-ar întâmpla ceva, s-ar putea anunța din timp.

„Nu este cazul să intre cineva în panică, pentru că nu a apărut nimic în teritoriul românesc. Dacă vor apărea irizații, vom face analize și le vom comunica imediat. Noi, în mod normal, facem analize trimestriale, dar în acest caz de excepție vom găsi soluții. Este prematur să interpretăm acum știrile care au venit din Ucraina. Calitatea apei este monitorizată și de Institutul Român de Cercetări Marine, și de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Există colaborare între noi și ne anunțăm imediat cum apare ceva. Sunt totuși peste 300 de kilometri distanță între litoralul nostru și Odessa și nu e chiar atât de simplu să vină un virus până în România, chiar dacă ar exista. În plus, nu poate ști nimeni pe ce culoar se deplasează, de la o distanță atât de mare, deci nu există nicio certitudine că ar putea ajunge pe litoralul românesc”, a explicat, pentru Jurnalul, Hristu Uzun, director Apele Române Dobrogea.

 

S-ar putea face mai multe analize

 

Știrea care a creat panică în România are la bază faptul că autoritățile din Odessa le-au interzis oamenilor să mai meargă la plajă, pentru că a fost lansată o alertă, în urma inundaţiilor masive cauzate de distrugerea barajului din zona Herson, pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei. Cu toate acestea, OMS arată că nu a fost înregistrat niciun caz de holeră în Ucraina. Este vorba doar de o acțiune de prevenție, lansată de guvernul Ucrainei, nicidecum de identificarea virusului Vibrio cholerae în apa Mării Negre.

Pe de altă parte, hotelierii de pe litoralul românesc ar vrea ca instituțiile care se ocupă cu analiza apei de mare să modifice protocolul actual, astfel încât să poată comunica zilnic, dacă este posibil. „Doar cu buletinele de analiză putem arăta care este calitatea apei de scăldat. Ar fi nevoie de o monitorizare permanentă, în această perioadă, de o foarte bună comunicare și totul ar trebui să fie la vedere, pentru a ști toată lumea că apa de mare nu este contaminată și este sigură pentru scăldat. Dacă vom face cât mai multe analize și le vom publica permanent, vom putea fi siguri că nu sunt probleme. Am putea să contribuim, dacă va fi cazul, și pentru două analize pe zi, doar ca să fie siguri cei care vin pe litoral că nu există niciun pericol în Marea Neagră”, explică un hotelier de la Mamaia. 

 

Poate fi doar o măsură pentru ucraineni

 

Deocamdată nu s-a constituit niciun grup de lucru în România și nu s-au schimbat protocoalele de colaborare între instituții. S-ar putea face aceste modificări dacă se va depista un pericol în zona litoralului Ucrainei, însă nici acolo nu există nimic, în acest moment. 

Surse din cadrul Ministerului Mediului din România spun că decizia autorităților din Ucraina de a interzice scăldatul în mare poate avea la bază o măsură administrativă legată de război, care nici măcar să nu aibă legătură cu prezența vreunui virus, ci cu faptul că plaja de la Odessa poate fi periculoasă pentru civili, fiind în zonă de război. 

Calitatea apei Mării Negre, pe litoralul românesc, este foarte bună, în acest moment, conform buletinelor noastre de analiză. Este foarte greu să ajungă un virus dintr-o zonă contaminată la Odessa, fiind o distanță foarte mare, de peste 300 de kilometri. Apa se va monitoriza în continuare.

 

Hristu Uzun, Apele Române Dobrogea 


 

×
Subiecte în articol: panica holera apă