x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Paradoxurile unei anchete - Justitie pe baza de greva foamei

Paradoxurile unei anchete - Justitie pe baza de greva foamei

de Filip Tudorachi    |    25 Mar 2006   •   00:00
Paradoxurile unei anchete - Justitie pe baza de greva foamei

In primavara anului trecut, un cetatean italian stabilit la Cluj anunta public ca intra in greva foamei deoarece justitia din Romania il nedreptateste. Ciancio Genaro, originar din Rovigo, trimite apoi peste patruzeci de faxuri pe la diferite institutii pentru a pune presiune pe instantele de judecata clujene.

Dupa cateva zile italianul renunta la greva, iar procurorii si judecatorii incep sa-i "rezolve" pozitiv multiplele dosare penale si civile. In final, se anunta in presa ca insusi presedintele Basescu ar fi intervenit in ajutorul italianului.

Ciancio se afla in conflict cu un fost partener de afaceri. Pe scurt, italianul si-a construit si amenajat un restaurant, o casa, un birou si un apartament, iar lucrarile de constructie au fost realizate de societatea partenerului sau care i-a emis mai multe facturi fiscale in decursul anului 2001. Pana sa intervina scandalul, Ciancio a platit normal, cateva zeci de milioane, costul lucrarilor deja terminate. Dupa scandal, italianul a invocat subit ca facturile emise de partener ar fi fost false. Intre timp, sprijinit de cei doi fii, acesta i-a administrat "partenerului" o bataie cu strigaturi pentru curajul de a-si cere drepturile. Apoi, au urmat procesele, victimizarea publica, greve ale foamei pentru a intimida justitia si interventiile politice pentru ca "investitorul italian" sa-si dovedeasca nevinovatia. Manevre care, pana acum, au dat roade...

ULTIMA CARTE. Intr-o expertiza criminalistica din septembrie 2003 politistii clujeni au stabilit ca facturile si semnaturile emise firmei lui Ciancio sunt reale, adica italianul a semnat de primire a facturilor si a recunoscut valabilitatea acestora. Astfel, plangerea de fals depusa de Ciancio impotriva fostului partener a fost respinsa de procurori. Italianul nu a contestat expertiza politistilor si nici rezolutia procurorilor. Timpul a trecut si pentru ca Ciancio nu si-a platit datoriile societatea sa a intrat in faliment. Acesta si-a infiintat alte societati transferand activele societatii falimentare pe numele acestora. Desi totul parea pierdut, Ciancio a jucat abil ultima carte din maneca. Restaurantul sau, "Napoli Centrale", situat in apropierea Palatului de Justitie Cluj, a devenit subit locul de loasir al protipendadei din justitie, politie, crima organizata si avocatura. Bine sfatuit de apropiati, la inceputul anului 2005, Ciancio a fortat redeschiderea "dosarului facturilor false" printr-o procedura de-a dreptul ingenioasa. Pentru ca Ciancio nu a depus o contestatie in termen legal impotriva expertizei criminalistice facuta de politisti, acesta si-a indreptat atentia asupra politistului care a investigat cazul. Ciancio a depus o plangere impotriva acestuia, acuzandu-l ca a tinut partea fostului sau asociat. Ciudat este ca italianul nu a depus plangerea impotriva politistului imediat ce acesta a inchis dosarul facturilor, ci dupa aproape un an. Comisarul Horea Moldovan a fost luat ca din oala, interogat si acuzat de neglijenta in serviciu. In urma unei perchezitii procurorii au constatat ca facturile originale, pe baza carora a fost facuta expertiza, ar fi disparut din dosar, iar in locul lor au fost puse fotocopii. Numai ca dosarul a mai trecut prin mainile altor zeci de lucratori din politie in afara de Moldovan, de la departamentul judiciar si cel economic.

UNDE-S FACTURILE? Procurorii nu au reusit sa stabilieasca cine a inlocuit facturile. Politistul sustine ca el a trimis dosarul catre Parchet cu facturile in original si ca la mijloc poate fi o conspiratie. Acesta sustine ca nu ar fi fost logic sa sustraga facturile, iar in locul lor sa puna copiile acestora. Moldovan mai spune ca procurorul Chiru, care a preluat cazul de la procurorul Deritei, i-ar fi spus ca l-a gasit nevinovat si ca va da solutia de scoatere de sub urmarire penala. Dupa o saptamana, declara Moldo-van, procurorul l-a anuntat ca va trebui sa dea totusi macar o amenda, ca altfel nu se poate... Iar pentru ca politistul a fost amendat, deci gasit vinovat, procurorul a solicitat o alta expertiza asupra facturilor. Era de fapt si scopul final al taraseniei. Vazand ca se fac presiuni asupra lui, Moldovan si-a dat demisia din politie. Evident, a doua expertiza, facuta de Sorin Alamoreanu de la Laboratorul Interjudetean de Expertize Criminalistice, spune ca semanatura nu apartine italianul Ciancio. Tot Alamoreanu spune in expertiza ca "nu se poate stabili daca partenerul lui Ciancio a semnat in locul italianului". Pe baza acestei simple insinuari, in mod halucinant, procurorii au deschis un dosar penal de fals impotriva fostului partener, iar italianul, reabilitat, nu mai face greva foamei. Concomitent, in presa apar informatii cum ca dosarul italianului a fost "rezolvat" la interventia presedintelui Basescu. Apoi, pe baza expertizei in care italianul este scos basma curata, judecatorii din dosarele de faliment ale firmei sale i-au dat castig de cauza fara ca cracneasca.

EXPERTIZA LUI PESTE PRAJIT
Expertul Radu Precup de la Biroul Criminalistic al Politiei Cluj, cel care a realizat prima expertiza, a declarat ca este posibil ca doua expertize ce vizeaza semnaturi sa fie diferite, deoarece analiza lor poate fi subiectiva. Precup a precizat ca expertiza este o simpla proba la dosar, ca si detectorul de minciuni, care trebuie coroborata cu alte probe. De aceea, spune Precup, nu intelege cum pe baza expertizei facute de expertul de la laboratorul judetean de expertize, care ii contrazice expertiza, procurorii au putut incepe urmarirea penala impotriva cuiva. Mai mult, expertiza facuta de Alamoreanu are la baza semnaturi ale italianului facute in primavara lui 2005, nu cele din anul 2001, cand a semnat facturile. In mod normal, expertul ar fi trebuit sa foloseasca semnaturi ale italianului date pe diverse acte din perioada apropiata semnarii facturilor, deoarece trecerea timpului afecteaza calitatile semnaturilor. Cu toate acestea, expertiza lui Alamoreanu a fost luata de buna de procurorii Cublesan, seful Pachetului Judecatoriei Cluj Napoca si Moldovan, seful Parchetului de pe langa Tribunal, care se grabesc zilele acestea sa-l infunde pe fostul partener al italianului.
×