Trei copii au fost citaţi de Primăria din Focşani în calitate de pârâţi într-un proces de evacuare. La 7 ani, Florina Lăutaru nici nu ştie să buchisească actele trimise de Judecătorie, care îi cheamă pe ea şi pe alţi doi fraţi minori în faţa instanţei. Reprezentanţii Judecătoriei Focşani spun că legea permite citarea copiilor, şi ei fiind beneficiari ai locuinţei date de Primărie.
Trei copii au fost citaţi de Primăria din Focşani în calitate de pârâţi într-un proces de evacuare. La 7 ani, Florina Lăutaru nici nu ştie să buchisească actele trimise de Judecătorie, care îi cheamă pe ea şi pe alţi doi fraţi minori în faţa instanţei. Reprezentanţii Judecătoriei Focşani spun că legea permite citarea copiilor, şi ei fiind beneficiari ai locuinţei date de Primărie.
Florina e în clasa I. Nu ştie ce e aceea instanţă, tribunal sau proces. Fratele ei Ştefan e mai mare cu un an, iar George are 14 ani. Locuiesc alături de părinţi într-un bloc pentru persoane care au nevoie de ajutor, copiii fiind de doi ani beneficiari ai Centrului Educaţional de Zi pentru Copiii Exploataţi prin Muncă din cadrul DGASPC Vrancea. Deşi familia Lăutaru se află pe drumul cel bun, toţi copiii mergând la şcoală şi tatăl având un loc de muncă stabil, Primăria a decis că nu-i mai poate găzdui în fostul cămin al unei întreprinderi din oraş. Astfel că a trimis citaţii tuturor locatarilor, indiferent de vârstă. "Când am primit citaţiile am rămas cu gura căscată, vă spun sincer! Am înţeles că ne-au trimis nouă, părinţilor, şi băiatului major citaţiile pentru evacuare, dar la ăştia mici să se trimită citaţii n-am mai pomenit! Oricum, dacă aşa trebuia, aşa am făcut. N-am mai trimis copiii la şcoală şi i-am dus la proces!", spune mama copiilor, Liliana Lăutaru.
DURA LEX. Secretarul Primăriei Focşani, Eduard Corhană, a explicat: "Primăria a dat în judecată părinţii şi au fost trecuţi şi copiii în cererea de chemare în judecată, dat fiind că sunt beneficiari. Nu ştiu de vârsta lor, dar acest lucru se poate remedia pe parcurs", a spus Corhană. Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focşani, judecătorul Romică Holbea, a subliniat faptul că, dacă reclamantul a cerut în mod expres să fie citate toate persoanele din familie, acest lucru a fost pus în aplicare pentru că aşa prevede legea. "În sens juridic, indiferent de vârstă, e vorba despre o persoană. Dacă e vorba despre minori, poate sta în judecată prin reprezentantul legal, un părinte, un tutore sau un curator", a declarat Holbea.
ŞANSÅ. George a înţeles că există o viaţă mai bună, în care nu mai trebuie să caute fier vechi pe străzi |
FÅRÅ CÅMIN. Cei trei copii minori ai familiei Lăutaru au avut o viaţă grea. Până acum doi ani, cei trei puşti umblau pe străzile oraşului după fier vechi şi cupru. Locuinţa a fost întotdeauna o problemă pentru familia Lăutaru. "Cu ani în urmă locuiam într-o casă de la Primărie, tot cu chirie. După ce a luat foc, George, care era atunci în clasa I, a abandonat şcoala. Primăria ne-a repartizat apoi o cameră în care este acum
Biblioteca pentru Copii, unde am stat şapte ani. Acum un an ne-au evacuat de-acolo fără să ne repartizeze o nouă locuinţă", povesteşte mama. Au urmat vremuri grele, familia a locuit în căruţă, pe câmpurile de la marginea oraşului, apoi li s-a dat voie o perioadă să stea în vestiarul stadionului. Cea mai neagră perioadă a fost cea în care au locuit la o rudă, într-o cameră insalubră. Scandalurile făceau parte din rutina zilnică.
SECHELE. Copiii au resimţit puternic lipsa unui cămin. "Starea lor era jalnică, nu atât fizic, cât psihic. Din băieţelul vesel şi plin de viaţă care era înainte de toate aceste trambalări, Ştefan devenise închis în el şi depresiv. Florina, mai micuţă, stătea agăţată permanent de fustele maică-sii, iar George privea cu detaşare stranie tot ce se întâmpla, de parcă îmbătrânise dintr-o dată", îşi aminteşte psihologul Centrului Educaţional de Zi. În cele din urmă, Primăria le-a pus la dispoziţie camera din căminul fostei întreprinderi. Copiii au avut o perioadă bună, cu rezultate excelente la şcoală. Acum viitorul le e din nou sub semnul întrebării. "Nu ne-au mai făcut contract. Ni s-a promis că se rezolvă totul, dar uite că nu s-a rezolvat nimic şi trebuie să evacuăm locuinţa. Nu avem unde să ne ducem. Nu ştiu ce se va întâmpla cu noi", a spus Liliana Lăutaru.
ABSURDITATE. "Pârâta" Florina abia silabiseşte cuvintele din citaţia venită pe numele ei |
A TREIA ŞANSÅ. Conform psihologului Centrului Educaţional de Zi, unde copiii sunt înscrişi în cadrul programului "A doua şansă", familia Lăutaru merită cu prisosinţă o locuinţă. Dintre mulţi alţi părinţi consiliaţi, soţii Lăutaru au înţeles că fără a-şi lăsa copiii la şcoală viitorul lor este compromis. Aşa că ei fac toate eforturile pentru a-i trimite să înveţe. Copiii, la rândul lor, sunt conştiincioşi şi inteligenţi. În blocul în care locuiesc acum, fraţii Lăutaru sunt excepţia, cei mai mulţi dintre copii cerşind sau prestând alte munci pentru a aduce un venit în familie. Tatăl copiilor are un loc de muncă şi câştigă salariul minim pe economie. "Dacă evacuarea acestei familii se va pune în practică fără găsirea unei alternative, trei copii – recuperaţi în totalitate şi în care se investeşte cu folos pentru toată lumea şi pe termen lung – vor ajunge de unde au plecat. Ei nu-şi vor mai putea continua şcoala, căci, dacă locuieşti pe stradă, nu-ţi mai arde de lecţii! Şi vor pricepe că normalul fluturat doi ani prin faţa ochilor nu e decât o iluzie. Un vis transformat în realitate doar pentru copiii norocoşi. Sau mai albi la faţă", a conchis psihologul Centrului Educaţional de Zi din cadrul Protecţiei Copilului Vrancea.
LA PROCES "Când am primit citaţiile am rămas cu gura căscată, vă spun sincer! Am înţeles că ne-au trimis nouă, părinţilor, şi băiatului major citaţiile pentru evacuare, dar la ăştia mici să se trimită citaţii n-am mai pomenit! Oricum, dacă aşa trebuia, aşa am făcut. N-am mai trimis copiii la şcoală şi i-am dus la proces!" Liliana Lăutaru mama minorilor |
DEGEABA "Dacă evacuarea acestei familii se va pune în practică fără găsirea unei alternative, trei copii – recuperaţi în totalitate şi în care se investeşte cu folos şi pe termen lung – vor ajunge de unde au plecat. Ei nu-şi vor mai putea continua şcoala, căci, dacă locuieşti pe stradă, nu-ţi mai arde de lecţii!" psiholog Centrul Educaţional de Zi |
"BENEFICIARI" "Primăria a dat în judecată părinţii şi au fost trecuţi şi copiii în cererea de chemare în judecată, dat fiind că sunt beneficiari. Nu ştiu de vârsta lor, dar acest lucru se poate remedia pe parcurs" Eduard Corhană secretarul Primăriei Focşani |
ŞANSÃ. George a înţeles că există o viaţă mai bună, în care nu mai trebuie să caute fier vechi pe străzi