Un angajat al Ministerului Agriculturii se află în centrul unei mega-afaceri cu păduri din Parcul Naţional "Defileul Jiului". Cu ajutorul său, suprafeţe uriaşe de pădure au luat calea rudelor şi prietenilor. Aproape 500 de hectare de pădure din Muntele Dumitra au fost retrocedate unei familii fără nici o dovadă a proprietăţii. Muntele a ajuns la un afacerist local, apropiat al angajatului statului.
Doru Gheorghe Epure, de la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare - ITRSV, instituţie din subordinea Ministerului Agriculturii, este responsabilul cu vânătoarea pe judeţele Gorj şi Vâlcea. În perioada în care era şeful Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu, Epure şi rudele sale au cumpărat de-a lungul timpului mai multe păduri chiar în zona pe care o păstorea. Direct sau prin interpuşi, Epure a achiziţionat pădurile la preţuri ridicole de la moştenitorii unui anume Grigorie Chifu, păduri pe care ulterior le-au vândut unor firme. Întâmplător sau nu, firmele care au cumpărat pădurile aveau lucrări în zonă, care trebuiau extinse pe teritoriul Ocolului Silvic unde Epure era şef. Printre firme se numără şi Hidroelectrica. Pentru ca aceste lucrări să poată fi făcute, Epure trebuia să aprobe scoaterea din fondul forestier a terenurilor respective. Ultimul tun al apropiaţilor lui Epure îl reprezintă Muntele Dumitra, care a fost retrocedat tot celor patru moştenitori ai lui Chifu. Aceştia au primit conform legii 40 de hectare de pădure, apoi au cerut alte 960 de hectare de pădure aflate pe teritoriul parcului naţional, cu toate că din actele depuse pentru retrocedare nu s-a făcut dovada proprietăţii decât pentru circa 530 de hectare. Cu toate acestea, au primit cât au cerut. Mandatarul moştenitorilor lui
Chifu este Liviu Pătraşcu, un apropiat al lui Epure. Pătraşcu a spus că renunţă la terenul din parcul naţional, dar că vrea la schimb alte sute de hectare într-o zonă în care se află cele mai sănătoase păduri de stejar din Gorj. După ce localnicii din zonele vizate de Pătraşcu s-au opus afacerii, DNA Gorj a intrat pe fir, în timp ce Prefectura Gorj se zbate să anuleze toate actele.
MICI TRANZACŢII ALE UNUI ŞEF DE OCOL
Doru Epure a condus Ocolul Silvic Bumbeşti Jiu între 2001 şi 2006, atunci când a fost avansat inspector la ITRSV. Cum e şi normal, ştia tot ce mişcă în zonă, inclusiv despre cele două cariere de piatră şi şantierul Hidroelectrica. Carierele voiau să-şi extindă afacerea, iar Hidroelectrica să-şi mute şantierul, aşa că era nevoie de terenuri noi. La sfârşitul anului 2003, Mărioara Chifu, una dintre moştenitoare, a intrat în posesia unei păduri de 10 hectare, cu acordul scris al lui Epure, pădure pe care a vândut-o imediat lui Cosmin Mănăsia, vărul lui Epure. Câteva luni mai târziu, Mănăsia a mai cumpărat alte 10 hectare de pădure de la un alt moştenitor al lui Chifu, la un preţ derizoriu. Pădurea cumpărată de la Mărioara Chifu a fost vândută la preţuri exorbitante către Hidroelectrica. Doru Epure a spus că era în atribuţiile sale să cunoască ce se întâmplă pe raza ocolului silvic pe care-l conducea, dar cu toate acestea habar nu avea că Hidroelectrica vrea teren, iar verii săi nu au primit terenuri cât a fost el şef. Nimic despre tranzacţiile în care erau implicate rudele sale. Pe de altă parte, în 2002, Epure şi soţia sa au cumpărat un teren extravilan învecinat cu Ocolul Silvic, la marginea oraşului Bumbeşti Jiu. Doi ani mai târziu l-au vândut firmei Carpat Agregate, exact una dintre firmele care au o carieră de piatră în Muntele Dumitra. Mai mult, un verişor de-al lui Epure şi-a tras o pădure de peste 6 hectare pe raza ocolului lui Epure. Ca din întâmplare, pădurea a ajuns la Cariera Meri SRL, cealaltă firmă care exploatează piatră în inima Parcului Naţional "Defileul Jiului". Ca şi în cazul Hidroelectrica, pădurile erau cumpărate ieftin şi vândute scump. Ca să nu fie mai prejos, Epure a cumpărat şi el, în 2005, 10 hectare de pădure pe Defileul Jiului, lângă Dumitra, tot de la un moştenitor al lui Chifu. Epure ne-a declarat că el a cumpărat în total 20 de hectare, pentru că i-a convenit preţul şi că nu are nimic de ascuns.
Epure susţine că pensiunea de la Rânca se află în construcţie
TROCUL CU PĂDUREA DIN AFACEREA "DUMITRA"
După cum am mai spus, moştenitorii lui Chifu au revendicat mai multe sute de hectare de pădure de pe Muntele Dumitra, din Parcul Naţional "Defileul Jiului", cu toate că nu aveau acte şi dovezi decât pentru jumătate. Pe traseu a apărut un afacerist local, Liviu Pătraşcu, care a cumpărat drepturile succesorale de la trei din cei patru moştenitori ai lui Chifu. Asta nu a împiedicat Comisia locală din Bumbeşti Jiu şi nici pe cea judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor să-şi dea acordul pentru validarea celor 960 de hectare. Comisia judeţeană este în subordinea Prefecturii Gorj. Victor Banţa, prefectul, a declarat că restituirea întregii suprafeţe nu se justifică: "Pentru Muntele Dumitra s-a făcut o cerere de retrocedare de către Liviu Pătraşcu, mandatarul familiei Chifu, care a primit în aria protejată o suprafaţă de aproximativ 1.000 ha de pădure, dar în realitate e mai mult gol alpin. Nu i-a convenit vechiul amplasament, pentru că ar fi arie protejată şi nu poate să facă mare lucru". De aceea, Pătraşcu a decis să renunţe la Dumitra pentru 720 de hectare de pădure în Tismana şi Crasna. Prefectul Victor Banţa a explicat: "În sediul prefecturii şi în alte locuri, erau chemate persoane din Comisia judeţeană de restituire a proprietăţilor pentru a semna un proces-verbal, din care rezulta că ar fi de acord cu restituirea terenului în Dumbrava Tismanei şi în Crasna, ambele cu păduri de stejar. Acest proces-verbal îl considerăm ilegal pentru că nu a trecut prin comisiile locale. Nu a ajuns nici la Comisia judeţeană, acolo unde se iau hotărâri pentru validarea sau invalidarea proprietăţii". Prefectul a mai spus că procesul a fost semnat de fostul subprefect Lelioara Deaconu, de şefa serviciului legalitate şi de Aurel Cojan, director tehnic în cadrul Direcţiei Silvice Târgu-Jiu. Cu toate acestea, Comisia locală Tismana şi Ocolul Silvic Tismana nu au fost de acord să-l pună în posesie pe Liviu Pătraşcu. Acum, Prefectura Gorj a cerut în instanţă anularea validării. Liviu Pătraşcu nu a fost de găsit, dar "purtătorul de cuvânt" a fost tocmai Doru Epure, care ne-a transmis că amicul său nu vrea să răspundă întrebărilor noastre.
LEGĂTURA EPURE - PĂTRAŞCU
Afacerea "Dumitra" s-a mutat în instanţă. Liviu Pătraşcu a dat Comisia judeţeană şi comisiile locale din Tismana şi Crasna în judecată pentru a primi pădurile din Tismana şi Crasna. Nemulţumit de instanţele din judeţ, Pătraşcu a cerut strămutarea procesului. Prefectura Gorj şi Direcţia Silvică au cerut la Judecătoria Târgu-Jiu anularea procesului-verbal prin care Pătraşcu intra în posesia pădurilor de la Tismana şi Crasna. Autorităţile statului au câştigat în primă fază procesul, dar Pătraşcu a câştigat la recurs procesul la Tribunalul Gorj. Şi cere repunerea pe rol a procesului de la Braşov. Pe de altă parte, mai este şi procesul pentru anularea validării cerute de autorităţile judeţene, după ce s-a constatat că propunerea comisiei locale Bumbeşti Jiu nu avea la bază dovada proprietăţii decât pentru jumătate din munte. Pe fir a intrat şi DNA, care a deschis o anchetă. Afacerea de pe munte îl are ca personaj central pe Doru Epure, strâns legat de Liviu Pătraşcu. Foresta Curtea de Argeş, firma de exploatare şi prelucrare a lemnului a lui Pătraşcu, a câştigat majoritatea licitaţiilor pe vremea, când Epure era şeful Ocolului Silvic Bumbeşti Jiu. Potrivit lui Marcel Dumitrescu, actualul şef de ocol, procentul e de aproape 80%, iar felul în care se făceau şmenurile i-a fost adus la cunoştinţă de reprezentantul unei firme care câştigase câteva licitaţii. Am găsit pe unul dintre contracandidaţii lui Pătraşcu la licitaţiile pentru tăierea pădurilor. Eftemie Popescu, patronul Alberta SRL, a spus că: "Acolo unde participa Pătraşcu nu aveau voie să intre cu el la licitaţie decât firmele care acceptau să fie mână moartă, adică să dea un preţ mai mare, ca să piardă. Mie personal mi-a spus Doru Epure odată să nu mă bag peste Foresta Curtea de Argeş, că-mi dă el o altă partidă să o exploatez".
Declaraţia de avere a lui Doru Epure este incompletă
În timp ce procesele şi anchetele penale curg, Doru Epure îşi vede liniştit de treabă, cu o avere impresionantă pentru un fost şef de ocol silvic şi actual consilier pe vânătoare. Acum trei ani şi ceva, a concesionat un teren de 500 mp la Rânca, o zonă de interes turistic. Aici, Epure şi-a ridicat o pensiune, pe care a omis să o treacă în declaraţia de avere. Întrebat de unde vine omisiunea, Epure a zis: "Pensiunea nu e gata şi nu e trecută în declaraţia de avere pentru că nu e gata. Toată investiţia nu ştiu cât m-a costat. Mi-e greu să vă dau o cifră exactă, dar am investit aproximativ trei miliarde de lei". Pensiunea însă e gata. Pe lângă ea, Epure mai are împreună cu soţia şi/sau cu vărul Cosmin Mănăsia nu mai puţin de 10 terenuri a căror suprafaţă este de aproape 59 de hectare, două apartamente în Târgu-Jiu, unul din ele e chiar în acelaşi bloc cu sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Mai mult, în declaraţia de interese, Epure nu a menţionat că mama sa are o firmă care se ocupă cu exploatarea forestieră. Dasip Prest SRL are, printre altele, şi două jeepuri Toyota pe care Epure le foloseşte. Iniţial, omul s-a făcut că nu ştie nimic despre maşini:"Nu am maşini în proprietate. Din când în când, dacă conduc o maşină, asta nu înseamnă că e a mea. Maşinile aparţin fimei Dasip Prest SRL", uitând să spună că firma e a mamei sale.