x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parfum de Guillotine şi alte arome provensale

Parfum de Guillotine şi alte arome provensale

de Magda Cristina Ursache    |    19 Mai 2012   •   21:00
Parfum de Guillotine şi alte arome provensale

Ce-ati spune de o inghetata cu aroma de miere de levantica? Dar de una cu aroma de violete?

Daca va intrebati unde puteti gusta asemenea minunatii, aflati ca nu este loc mai potrivit decat micul orasel francez de pe Coasta de Azur, Grasse. Dar acestea nu sunt singurele arome si mirosuri pe care le puteti experimenta in cetatea provensala, pentru ca Grasse este recunoscut ca fiind capitala parfumului inca din secolul al XVII-lea.

Povestea orasului nu are insa un inceput prea placut... mirositor. In perioada medievala, Grasse era mai degraba un centru al duhorilor, decat al aromelor, era locul in care se vopseau toate produsele de pielarie din zona. Dar totul s-a intors cu 180 de grade in momentul in care Caterina de Medici a venit in Franta si a adus cu ea din Italia moda manusilor parfumate. Toate pielariile din oras, crezand in potentialul noului fenomen, au adoptat tehnica de imparfumare a manusilor, dand astfel nastere... parfumeriilor. Si, o data cu ele, au inceput sa se dezvolte tot mai multe indeletniciri legate de mirosuri, precum cultivarea de tuberoze sau camelii si extragerea de arome din diverse ingrediente.

Maria Antoaneta isi comanda saptamanal de aici 18 perechi de manusi cu diferite parfumuri. Si platea pe ele bani frumosi! Dar chiar si dupa ce regina a fost decapitata, dupa ce aristocratia a pierit, afacerile au continuat sa ramana... in floare pentru parfumeri, care s-au reinventat. Dupa Revolutia Franceza au inceput sa apara tot mai multe fragrante dedicate publicului larg, una dintre ele chiar celebrand disparitia clasei care adusese parfumurile in centrul atentiei: Parfum de Guillotine – numele este, cred, destul de sugestiv.

Si Napoleon Bonaparte a fost unul dintre clientii fideli ai parfumerilor provensali. Se pare ca ii placea sa se "scalde" in peste 8 litri de parfum de violete pe luna.

Astazi, orasul este locul de unde cele mai renumite case de parfumerie din lume isi iau ingredientele pentru prepararea fragrantelor. Zona este inconjurata de campuri de iasomie si trandafiri, magazinele sunt pline de produse din levantica, ierburi de Provence si sapun de Marsilia in diverse culori si mirosuri. Ba chiar si in materie de mancare aromele sunt dintre cele mai speciale. In afara de mai sus mentionatele sortimente de inghetata, orasul mai este renumit si pentru briosele cu miros de muguri de portocala.

×