x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Parfumul... războiului

Parfumul... războiului

de Magda Cristina Ursache    |    14 Sep 2012   •   21:00
Parfumul... războiului

Se spune ca orice este permis in dragoste si in razboi. Iar daca in dragoste parfumul este una dintre cele mai importante arme in cucerirea "adversarului', de ce nu ar fi la fel si in razboi? Poate pare imposibil ca intr-un loc aflat in plin conflict armat, incarcat de mirosul armamentului si al sudorii soldatilor, sa mai conteze astfel de cochetarii, dar s-ar putea ca tocmai un parfum sa stea de-acum la baza unora dintre cele mai elaborate strategii militare. Un fel de... Chanel No.5 al armatelor.

Un site de stiri din Iran a anuntat recent ca un inovator iranian – Mohammad Sadeh Pir-Tavana – a creat un dispozitiv care imprastie fragrante menite sa insele adversarii pe campul de lupta. Desi dispozitivul nu a fost inca pus in practica intr-un razboi, se pare ca Iranul a avut in vedere posibilitatea izbucnirii unuia in vizor atunci cand a creat parfumul, deoarece este menit sa fie folosit impotriva unui dusman numeros, pe care ar putea sa-l induca in eroare si fata de care armata iraniana sa-si poata ascunde locatia adevarata.

Dispozitivul, denumit "Parfumul inselator', a fost creat cu scopul de a camufla mirosul prafului de pusca, raspandind arome naturale pe arii intinse. Parfumul vine chiar cu o paleta de patru mirosuri diferite: aer curat, vreme ploioasa, aer marin si aroma de ceai; primele doua putand sa fie folosite pentru luptele pe uscat, cel de-al treilea pentru luptele, iar cel de-al patrulea ar putea fi folosit de politisti pentru a insela simturile criminalilor.

Inventatorul dispozitivului spune ca acesta este "o arma foarte eficienta si strategica, atat pentru apararea civila, cat si pentru a elimina amenintari ale inamicilor sau pentru atacuri surpriza sau ori chiar in ofensive militare'. Nu se stie inca in ce fel de "ambalaj' va veni noul parfum, avand in vedere si "ocazia' pentru care va fi folosit.

Singura problema pe care ar putea sa o intalneasca iranienii in folosirea acestui parfum este aceea ca s-ar putea ca aromele alese de ei sa fie unele prea naturale, care sa nu corespunda cu mediul pe care razboiul il creeaza. De exemplu, de ce ar fi aerul atat de curat pe un camp pustiu, lipsit de vegetatie? Sau, daca li se termina rezerva de "aer curat' si sunt nevoiti sa o foloseasca pe cea de "vreme ploioasa', dar pe cer nu este nici un nor si nici un semn de ploaie, nu ar fi asta mai batator la ochi decat mirosul de praf de pusca, prezent "natural' in zonele de conflict?

×