x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cumpărături de toamnă, la Parlamentul României, de 7,4 milioane de lei. Motocositoare, mașini, imprimante și sisteme de videoconferință

Cumpărături de toamnă, la Parlamentul României, de 7,4 milioane de lei. Motocositoare, mașini, imprimante și sisteme de videoconferință

de Ion Alexandru    |    30 Noi 2022   •   08:15
Cumpărături de toamnă, la Parlamentul României, de 7,4 milioane de lei. Motocositoare, mașini, imprimante și sisteme de videoconferință

„Febra” cumpărăturilor făcute în perioada de toamnă de instituțiile statului nu a luat pauză nici în anul crizei. Parlamentul României, prin ambele Camere, a făcut, de la începutul lunii noiembrie, achiziții pe bandă rulantă.

 

Camera Deputaților a depășit, la acest capitol, Senatul, achiziționând echipamente de grădină, servicii de revizii și reparații la aparatele de control tehnic antiterorist și 54 de autoturisme noi, pentru care a plătit, în total, aproximativ 6,4 milioane de lei. Camera Superioară a Parlamentului s-a dovedit a fi mai puțin cheltuitoare. Senatul s-a dotat cu șapte sisteme de conferințe online și cu șapte echipamente multifuncționale de imprimare-scanare, pe care a plătit aproape 900.000 de lei.

Cea mai recentă cumpărătură făcută de Camera Deputaților constă în echipamente de grădină,  pentru care, la data de 27 septembrie 2022, instituția condusă de Marcel Ciolacu a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț în care făcea cunoscută intenția de a organiza o procedură simplificată de selecție de oferte. 

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, în perioada lunilor martie-octombrie au loc lucrări de întreținere a spațiilor verzi, iar în perioada noiembrie-martie se execută lucrări de întreținere și de prevenire a efectelor iernii pe căile de acces, în parcările și pe aleile pietonale din curtea Palatului Parlamentului. Astfel încât mașinile și utilajele pe care Camera Deputaților le-a cumpărat cu acest prilej vor fi folosite în aceste scopuri.

În această achiziție intră, așa cum reiese din documentația de atribuire, o mașină profesională de tuns iarba, care să efectueze operațiunile de cosit cu colector și de încărcare mecanizată a ierbii cosite într-un mijloc de transport. Al doilea echipament cumpărat este o motocositoare profesională cu lamă, destinată cosirii ierbii înalte și dese, amestecată cu buruieni din diferite specii de pe spațiile verzi neamenajate din curtea Parlamentului. La acestea se adaugă un utilaj, prevăzut cu accesorii de iarnă, care va fi folosit la deszăpezirea căilor de acces și a parcărilor în zonele unde nu se poate ajunge altfel, cum ar fi spațiile înguste și care necesită viraje extrem de strânse.

 

Echipamentele de grădină au costat 45.000 de euro

 

Pentru toate aceste echipamente, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget total estimat de 296.218,48 de lei fără TVA. Iar la procedura simplificată organizată au fost primite oferte doar pentru două din cele trei loturi. Motiv pentru care lotul privind utilajul cu accesorii de iarnă a fost anulat în data de 10 octombrie. 

La data de 23 noiembrie, Camera Deputaților a atribuit companiei Comforex Impex SRL un contract în valoare de 199.963 de lei fără TVA, respectiv de 200.064,24 de lei cu tot cu TVA, pentru livrarea mașinii profesionale de tuns, strâns și încărcat mecanizat iarba. În aceeași zi, a fost atribuit și contractul vizând furnizarea motocositoarei, în valoare de 15.966,09 lei fără TVA (19.000 de lei cu TVA), lot adjudecat de SC Metatools SRL. În total, Camera Deputaților a plătit pe aceste echipamente suma de 219.064,24 de lei cu TVA.

 

Revizii pentru aparatele de control antiterorist

 

Tot toamna aceasta, Camera Deputaților a contractat, de asemenea prin procedură simplificată, servicii de revizii și reparații la aparatele de control tehnic antiterorist. Mai exact, este vorba despre înlocuirea unor piese de schimb, verificări și relocări pe alte amplasamente din incinta Palatului Parlamentului a acestor echipamente.

Din documentația de atribuire, rezultă că vor face obiectul acestor reparații 13 aparate de control al bagajelor cu raze X și se vor face verificări tehnice și de calibrare a sensibilității de detecție a nouă porți de detecție a metalelor.

Pentru procedura simplificată de selecție de oferte organizată, Camera Deputaților a pus la bătaie un buget de 285.714,29 de lei fără TVA. Un singur ofertant s-a arătat interesat să participe. Este vorba despre asocierea companiilor MIRA Technologies Group SRL și SC Avsec Security Services SRL. Prețul final, stabilit prin contractul încheiat la data de 19 septembrie 2022, a fost de 284.915,52 de lei fără TVA, respectiv de 340.000 de lei cu tot cu TVA.

SC MIRA Technologies Group SRL a luat ființă în septembrie 2008, având doi asociați persoane fizice. Este vorba despre Ilie Stelian și despre Dragoș Băsmăluță, oameni de afaceri care controlează și mult mai cunoscută companie MIRA Telecom SA. Cei doi sunt partenerii de afaceri ai fostului general SRI Dumitru Zamfir, cunoscut de apropiați sub porecla „Timpanul”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

59 de mașini, dintre care patru de protocol

 

Recent, a fost finalizată și o achiziție făcută în urmă cu câteva luni de Camera Deputaților cu privire la un lot nou-nouț de autoturisme. Mai exact, 59 la număr, dintre care patru de protocol.

55 dintre aceste mașini sunt fabricate în anul 2022, au norma de poluare Euro 6 și sunt de culoare negru metalizat. Motorizarea este de 1.600 de centimetri cubi, pe motorină, tracțiunea este integrală 4X4, iar cutia este manuală cu 6 + 1 trepte. 

Lotul a fost atribuit companiei Renault Commercial Roumanie SRL, pentru suma de 4.231.700 de lei fără TVA, respectiv de 5.035.723 de lei cu TVA, ceea ce înseamnă că pentru fiecare astfel de autoturism Camera Deputaților a plătit 91.558,6 lei cu TVA (18.686 de euro).

Celelalte patru mașini, de protocol, au costat 672.000 de lei fără TVA, respectiv 799.680 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă un preț de 40.800 de euro bucata. Lotul a fost atribuit companiei SC Porsche România SRL. Mașinile de protocol au, conform caietului de sarcini, o capacitate cilindrică de 1.450 de centimetri cubi, cu o putere a motorului de 200 cai putere, funcționează pe benzină și au o normă de poluare Euro 6. Sunt prevăzute cu cutie de viteză automată și au tracțiune integrală 4X4. 

Camera Deputaților susține că parcul său auto este compus din 172 de autovehicule și două remorci, iar anterior achiziției de mai sus mai funcționau doar 150 de mașini și cele două remorci, restul fiind scoase din circulație. 40 la sută din cele rămase au peste două durate normale de viață îndeplinite, iar 19 procente au peste patru durate normale de funcționare.

 

Senatul s-a dotat cu echipamente IT și audio-video

 

Nu doar Camera Deputaților a făcut cumpărături în această toamnă. Senatul României, condus, interimar, de liberala Alina Gorghiu, a ales, asemenea administrației deputaților, organizarea unei proceduri simplificate de selecție de oferte în vederea contractării a șapte sisteme de conferințe online – video streaming.

Afacerea a fost demarată în data de 18 octombrie, iar bugetul pus la bătaie pentru această achiziție a fost de 673.949,58 de lei fără TVA. La procedura organizată au fost primite două oferte admisibile, iar la data de 22 noiembrie contractul a fost adjudecat de compania SC Traversal Software Solution SRL, pentru un preț final de 509.900 de lei fără TVA, respectiv de 606.781 de lei cu tot cu TVA. Ceea ce înseamnă că fiecare astfel de echipament a costat 86.683 de lei (17.690 de euro).

Potrivit documentației de atribuire, aceste sisteme reprezintă terminale de videoconferință, destinate să asigure comunicații audio-video bidirecționale cu alte echipamente similare, instalate în alte locații, prin intermediul serviciului de conferință folosit deja de Senat. Terminalele vor fi folosite și pentru apeluri la punct cu alte terminale existente și vor asigura calitatea optimă a imaginii și a sunetului, prin adaptarea vitezei de comunicație la nivelul infrastructurii de videoconferință.

Pe lângă aceste șapte sisteme video streaming, Senatul României a mai achiziționat, în data de 10 noiembrie 2022, și șapte echipamente multifuncționale de copiere, imprimare și scanare color. Tot prin procedură simplificată. Afacerea a fost adjudecată de compania SC 2M Digital SRL, pentru un preț final de 224.497 de lei fără TVA, respectiv de 267.151,43 de lei cu tot cu TVA. Ceea ce înseamnă că fiecare astfel de echipament a costat Senatul 38.164,5 lei (7.790 de euro).

×
Subiecte în articol: parlament achizitii autoturisme noi