x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul investește miliarde în gaz, în timp ce închide centralele de apartament

Guvernul investește miliarde în gaz, în timp ce închide centralele de apartament

de Adrian Stoica    |    28 Iun 2024   •   07:20
 Guvernul investește miliarde în gaz, în timp ce închide centralele de apartament

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Trecute prin plen pe repede-înainte, modificările aduse vor avea un efect puternic asupra consumatorilor rezidenți, pentru că ele impun standarde foarte ridicate pentru centralele pe gaz din apartamente, în conformitate cu Directiva revizuită privind eficiența energetică a clădirilor, adoptată recent la Bruxelles.

Prevederile acesteia vor fi completate în viitorul apropiat, odată cu introducerea unui nou Regulament Ecodesign, ceea ce va deschide calea eliminării de pe piață a actualelor centrale. O analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă (AEI) susține că schimbările propuse sunt imposibil de realizat în România, atât din punctul de vedere al costurilor, cât și din punctul de vedere al rețelei electrice. 

Centralele pe gaz din apartamente care nu corespund noilor indici de performanță energetică vor trebui înlocuite cu: 

a) sisteme de termoficare bazate pe surse regenerabile de energie; 

b) sisteme de termoficare bazate pe cogenerare/trigenerare; 

c) racordarea la actualele sisteme de reţelele urbane de încălzire sau de răcire; 

d) pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate; 

e) captarea energiei din mediu prin schimbătoare de căldură sol-aer; 

f) captarea energiei risipite în alte procese prin recuperatoare de căldură. 

Forțarea consumatorilor să renunțe la aceste centrale se va face prin neacordarea avizelor de funcționare pe care trebuie să le obțină în urma verificărilor tehnice făcute odată la doi ani, conform legii.

„Dezbaterea din ultimii doi ani, cu multe acuzații de lobby aduse unor producători de noi tehnologii, care au introdus în diverse variante de lucru indicatori imposibil de atins de centralele pe gaz și în fapt astfel acestea se autoeliminau, încă nu a fost încheiată. Astfel, legea românească deschide calea directă către o posibilă eliminare a centralelor pe gaze, viitorul Regulament  Ecodesign fiind obligatoriu pentru România”.

Dumitru Chisăliță, președintele AEI

 

Ce prevede directiva revizuită

Conform directivei europene revizuite privind eficiența energetică a clădirilor, dacă până în 2040 toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate, subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili nu vor mai fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. „Subvențiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerințe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire. Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, potrivit documentului adoptat de Comisia Europeană.

Autoritățile trebuie să negocieze o derogare

„Această directivă europeană care interzice utilizarea centralelor de apartament nu se poate aplica în România, cel puțin deocamdată, și autoritățile de la București trebuie să negocieze punerea ei în practică”, susține președintele AEI.

„Oricum, vorbim de o directivă și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor. Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos. Eu sper că autoritățile de la București vor explica această chestiune la Bruxelles. Trebuie să expună situația particulară în care ne aflăm și să dăm de înțeles că nu tot ce se decide acolo este aplicabil și în România”, spune Dumitru Chisăliță.

Nu avem nici timp, nici bani

Pentru a se putea adapta la noile cerințe, oficialii de la București ar trebui să convingă reprezentanții Comisiei Europene să ne acorde o derogare. „Responsabilii europeni trebuie să înțeleagă faptul că, pur și simplu, avem o altă schemă de consum. Oricum, din punct de vedere tehnic, nu putem trece la alte surse de energie în acest interval. Nu avem nici timp, nici bani, nici forța de muncă necesară. Să luăm ca exemplu trecerea pe centrale electrice. Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric», când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h. Asta înseamnă o redimensionare de proporții de neimaginat a rețelelor electrice din toată țara. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat”, arată analiza AEI.

România trebuie să-și utilizeze resursele de gaze

Multe țări europene au o justificare pentru a alege interzicerea utilizării gazelor, accesul acestora la gaze fiind tot mai limitat, pe măsură această resursă devine tot mai puțină. În schimb, România urmează să investească câteva miliarde de euro în dezvoltarea exploatării gazelor din Marea Neagră, alte câteva sute de milioane în dezvoltarea rețelei de transport și de distribuție. La această listă ar urma să se mai adauge acum câteva mii de euro pe care vor trebui să le investească familiile care  vor trebui să-și schimbe instalațiile de încălzire pe gaze înainte să se amortizeze cele vechi. AEI a propus încă din anul 2021 un Program de Încălzire a Imobilelor care trebuia să includă Local Energy Using (LES) - folosirea cu preponderență a resurselor energetice locale - și Unique Energy Grid (UEG) - dezvoltarea în interiorul localităților mari a mai multor sisteme de cvartal pentru producerea și distribuirea căldurii și frigului cu distribuție pe orizontală către consumatori, dar autoritățile au ales să ignore proiectul.

 

×
Subiecte în articol: parlament Comisia Europeana centrale gaze