x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Patriarhul, pe veci in inima Ortodoxiei

Patriarhul, pe veci in inima Ortodoxiei

de Anca Scarlat    |    02 Aug 2007   •   00:00
Patriarhul, pe veci in inima Ortodoxiei
Sursa foto: Bogdan Maran/

Mii de credincioşi au venit ieri la Patriarhie pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a condus timp de 21 de ani Biserica Ortodoxă Romănă. Patriarhul Teoctist va fi inmormăntat măine cu toate onorurile, după ritualul specific ingropării călugărilor. In cripta patriarhală s-au descoperit osemintele unei persoane neidentificate, care vor fi reinhumate la picioarele lui Teoctist.
Â

Tăcere la cripta lui Teoctist

Scările Catedralei Patriarhale s-au acoperit ieri de sutele de paşi pioşi care vin fără incetare să plăngă la mormăntul Prea Fericitului Teoctist. Praful se amestecă acum cu lacrimi şi cu ploaie.


Tăcerea bisericii e apăsătoare, chiar dacă muncitorii au intrat de marţi să pregătească viitoarea criptă. Fiecare credincios care păşeşte in Catedrală se opreşte pentru căteva minute de muţenie la intrare, in partea dreaptă, să verse o lacrimă. Toţi vor să privească dincolo de "giulgiul" negru care nu permite ochiului să pătrundă la cripta inconjurată de miile de flori dăruite cu inima indurerată. Printre roabele pline de moloz, care intră şi ies din Catedrală, roabele lui Dumnezeu se-apleacă la-nchinăciune, in faţa viitorului mormănt, spunăndu-şi rugăciunea.


SE VA INTOARCE
. Ieri, trupul celui care a condus Biserica Ortodoxă Romănă in ultimii 20 de ani a lipsit din Catedrala Patriarhală, pentru a face loc muncitorilor veniţi să-i pregătească celui plecat locul de veci. Va fi readus astăzi după-amiază. După ce Patriarhul se va intoarce acolo unde urmează a se odihni incepănd de măine, in Catedrală se vor ţine slujba de parastas, apoi vecernia. Va sta alături de celelalte trei cripte ale predecesorilor săi, Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne, intre anii 1925-1939, Nicodim Munteanu, succesorul său, care a condus Biserica intre anii 1939-1948, şi Iustin Moisescu, predecesorul lui Teoctist, care a stat in fruntea Ortodoxiei intre anii 1977-1986.


ULTIMA SLUJBĂ. Miile de credincioşi care au venit in pelerinaj pe Dealul Mitropoliei incepănd de luni vor putea asista măine, după ora 11:00, la o slujbă specială de inmormăntare, care se va oficia in aceeaşi Catedrală. Cel de-al cincilea patriarh al nostru va avea o slujbă specială, deoarece a fost şi călugăr, iar tradiţia bisericească presupune in acest caz mai mult decăt căntece şi rugăciuni, aşa cum se intămplă in cazul mirenilor.

Inmormăntat după tradiţia călugărească

Prea Fericitul Patriarh Teoctist va fi inmormăntat măine in ultimul loc de veci rămas liber la Catedrala Patriarhală, alături de alţi trei predecesori. Procesiunea, care va incepe in jurul orei 11:00, va urma un ritual specific, după tradiţia ingropării călugărilor ortodocşi. Despre cum va decurge ceremonialul ne-a vorbit ieri Secretarul Mănăstirii Plumbuita, Ieromonahul Teodosie Dinescu.

CĂNTĂRI. "Ritualul inmormăntării ierarhilor diferă de cel al ingropării credincioşilor de rănd, a mirenilor. Patriarhul Teoctist va fi inmormăntat ca un călugăr, iar această rănduială are anumite momente specifice. Slujba va cuprinde opt canoane, fiecare format din patru tropare care se citesc intercalate cu căntarea a opt antifoane. Grupări de căntări din antifoanele Invierii, care se căntă de regulă duminica şi care acum sunt incadrate cu citiri specifice inmormăntării călugărilor, vor face de asemenea parte din slujbă. O căntare care revine de mai multe ori in timpul slujbei va fi: «Al tău sunt eu, măntuieşte-mă!», care e de fapt un strigăt plin de nădejde către Dumnezeu, un strigăt de măntuire a sufletului. La mormănt se va rosti o rugăciune specifică: «Fraţii mei duhovniceşti, nu mă uitaţi pe mine cănd vă rugaţi către Domnul şi văzănd groapa mea aduceţi-vă aminte de dragostea mea şi rugaţi pe Hristos ca să aşeze sufletul meu cu drepţii", ne-a spus Ieromonahul Teodosie.

INSEMNE. Patriarhul Teoctist va fi inmormăntat in straiele arhiereşti, iar in sicriu vor fi puse toate insemnele specifice rangului: două engolpioane, crucea, mitrea şi cărja patriarhală. Inainte de a fi ingropat, sicriul va fi purtat de preoţi in jurul Catedralei Patriarhale o singură dată cu trei opriri: in faţa stranei drepte, in dreptul altarului şi la strana stăngă. Ritualul specific al inmormăntării călugărilor ortodocşi este unul foarte vechi şi işi are rădăcinile in tradiţiile respectate de călugării de la Muntele Athos.

  • Miruna Pasă Petru, Alina Gavrilă

"Uite, şi cerul e in doliu şi plănge!"

"Uite cum plouă astăzi. Căt s-au rugat preoţii in biserică şi n-a plouat, dar azi s-a-ntunecat cu totul. Uite, şi cerul e-n doliu şi plănge!", spunea ieri o credincioasă venită in pelerinaj pe Dealul Mitropoliei. Toţi cei care au venit la ultima binecuvăntare cred că ploaia a fost un semn divin.

AU RISCAT. "Aici eu nu cunosc pe nimeni. Am băiatul aicea, taman l-am deranjat, că stă foarte prost şi el acolo. N-are nici servici", ii mărturisea una dintre credincioase din provincie alteia. "Şi nu mă luaţi şi pe mine-n seara asta?", s-a grăbit cealaltă să intrebe. "Vai, n-au nici ei pat." "Păi, stau jos, că mie nu-mi trebuie să stau in pat. Doar să nu mă plouă. Să vin măine dimineaţă aici iar." Aşa se punea problema printre cei veniţi din provincie ieri pe Dealul Mitropoliei. Mulţi au plecat de-acasă cu riscul de a nu avea unde să doarmă. Şi-au lăsat toate treburile, au infruntat ploaia rece şi au urcat pănă la sicriul Prea Fericitului Teoctist. S-au sfătuit intre ei şi au incercat să se ajute reciproc. "Dar de ce nu-ncercaţi lăngă Antim, unde este o mănăstire de maici? Şi la Radu Vodă cică au camere. Eu aşa am citit pe internet", le sfătuia pe femei una dintre cele care se documentaseră inainte de a porni spre Bucureşti. Cei mai mulţi insă nu s-au găndit la confortul lor, ci doar la fericirea de a primi de la Patriarh "ultima binecuvăntare", aşa cum spunea şi Corina Chiriac tot ieri la Palatul Patriarhiei.

COROANELE OFICIALE. Pe lăngă sutele de credincioşi care au venit pe ploaie şi pe vănt, oamenii politici au ajuns pe rănd pe Dealul Mitropoliei, pentru a aduce un ultim omagiu celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romăne. Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost printre primii. Dan Voiculescu, liderul conservator, a venit insoţit de membrii PC Codruţ Şereş, Bogdan Paşcu şi Sabin Cutaş, iar primarul Adriean Videanu a venit impreună cu Vasile Blaga. In prima parte a zilei au mai fost şi Gigi Becali cu Sponte Teia. Au mai depus coroane de flori reprezentanţi ai Academiei Romăne, ai Asociaţiei Veteranilor de Război şi ai Poliţiei Romăne. Ploaia din ce in ce mai rece nu-i va opri pe credincioşii din toate colţurile ţării să vină pe Dealul Mitropoliei pănă măine, cănd va avea loc inmormăntarea.

  • Anca Scarlat

Mănă de la mănă pentru autocarul rudelor din Tocileni

Aproape toţi nepoţii Prea Fericitului Teoctist (circa 30) vor veni la Bucureşti pentru a participa la inmormăntarea uncheşului lor. Mai mulţi oameni de afaceri care au vrut să rămănă anonimi au pus bani pentru inchirierea unui autocar, rudele din Botoşani ale lui Teoctist nefiind prea instărite.

Tristeţea a pus stăpănire pe satul Tocileni, locul de baştină al Prea Fericitului Teoctist. Oamenii se impart acum intre munca pe cămp şi biserică. Necontenit curg răuri de agricultori care lasă muncile şi se duc la Biserica Victoria, acolo unde şapte preoţi oficiază slujba religioasă. "Au venit preoţi din toată zona pentru a ţine aici slujbă. Noi pănă vineri vom lăsa iluminatul public să funcţioneze. Este o mare durere pentru noi", ne spune Mihai Chihaia, primarul comunei Stăuceni.

SOLUŢIE
. Acesta a reuşit să aline cumva o altă durere a urmaşilor Prea Fericitului. A pus la dispoziţie un autocar cu care aproape 50 de tocileni vor veni la Bucureşti la inmormăntare. "Treaba este deja bătută in cuie. Avem autocarul la dispoziţie, iar din cele 50 de persoane care vor face deplasarea, mai mult de jumătate sunt rude ale Părintelui nostru", a precizat Mihai Chihaia. Alături de ei vor veni insă şi autorităţile locale, dar şi preoţii bisericii ctitorite de Prea Fericit.

Acum, singura bucurie a oamenilor rămăne ploaia. La Tocileni cerul a plăns timp de două zile, dar oamenii vor plănge mai mult. "I-a părut rău că a plecat dintre noi. Noi suntem bucuroşi că plouă, dar plăngem după el", a adăugat primarul comunei Stăuceni. Şi in municipiul Botoşani slujbele s-au ţinut in fiecare zi, iar dangătul clopotelor s-a făcut auzit de la kilometri.

Un singur of mai au botoşănenii, că Prea Fericitul Teoctist nu va fi ingropat aici, pe meleagurile care i-au fost dragi.

  • Răzvan Constantin

Mesajul Papei Benedict al XVI-lea

Intr-o telegramă transmisă ieri, Papa Benedict al XVI-lea l-a omagiat pe Patriarhul Teoctist şi a readus in memoria credincioşilor de ambele confesiuni intălnirile din 1999 şi 2002 dintre Papa Ioan Paul al II-lea şi şeful Bisericii Ortodoxe Romăne. "Aceste două intălniri vor rămăne in amintirea bisericilor noastre drept un dar special de la Dumnezeu. Ele au intărit prietenia şi frăţia din relaţia catolicilor cu ortodocşii şi le-au dat un nou impuls", se arată in textul citat de Agenţia France Presse.
×