x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Patronul Interagro mai ingroapă o firmă

Patronul Interagro mai ingroapă o firmă

de Mirela Romanet    |    23 Aug 2007   •   00:00
Patronul Interagro mai ingroapă o firmă

Societatea lui Ioan Niculae, Amurco, fostul Combinat de Ingrăşăminte Chimice din Bacău, se află la un pas de a fi inchisă. Salariaţii işi iau salariile cu intărzieri de două-trei luni, in ordine alfabetică sau "socială". Sindicaliştii vor o discuţie cu patronul, care şi-a manifestat intenţia de a inchide combinatele din Bacău şi Săvineşti pentru a le păstra pe cele din sudul ţării.

Salarii in ordine alfabetică

Â

Societatea lui Ioan Niculae, Amurco, fostul Combinat de Ingrăşăminte Chimice din Bacău, se află la un pas de a fi inchisă. Salariaţii işi iau salariile cu intărzieri de două-trei luni, in ordine alfabetică sau "socială". Sindicaliştii vor o discuţie cu patronul, care şi-a manifestat intenţia de a inchide combinatele din Bacău şi Săvineşti pentru a le păstra pe cele din sudul ţării.

SC Amurco SRL este descendenta falimentarei SC Sofert SA, firmă la care Interagro era acţionarul principal. Pentru cei 790 de salariaţi, anul acesta a fost unul de coşmar, pentru că şi-au luat salariile la două-trei luni. "Nu ştiu dacă au fost două luni in care banii au intrat la timp. Noi, ca societate, depindem aproape sută la sută de export. La intern situaţia este cum este. Guvernul nu se implică in subvenţionarea agriculturii. Iar preţul la export este extrem de fluctuant din cauza concurenţei ruseşti", a declarat Gheorghe David, liderul de sindicat. Angajaţii de la Amurco işi incasau banii pe rănd, in ordine alfabetică sau după statutul pe care-l aveau in firmă. "Nu ajung banii intotdeauna, avem şi conturi blocate. Cum intră banii, cum ii dăm şi de aceea a trebuit să folosim o metodă.

Am dat banii in ordine alfabetică. Luna aceasta am instituit criteriul social. Intăi muncitorii, apoi maiştrii, apoi inginerii şi aşa mai departe", ne-a explicat David. Surse din interiorul Amurco susţin că patronul Ioan Niculae doreşte inchiderea societăţii băcăuane. Sindicaliştii cunosc acest lucru şi incearcă toate metodele pentru menţinerea locurilor de muncă. "Se pune problema viitorului societăţii. Vom merge la Bucureşti să discutăm cu domnul Niculae. A mai fost o perioadă grea, similară cu cea de acum, in urmă cu doi ani, şi a fost depăşită. Dacă se decide inchiderea firmei, să vedem ce variante ni se oferă. Suntem 790 de angajaţi. Am auzit că vrea să ne inchidă pe noi şi Săvineştiul. Moldova e săracă şi fără subvenţii agricultorii noştri nu mai cumpără ingrăşăminte. Apoi mai intervine şi costul transportului pe calea ferată, care este foarte mare. Combinatele din sud n-au această problemă", a mai spus sindicalistul.

Â

DATORII IMENSE. In perioada 2002-2004, Sofert a acumulat datorii imense, ceea ce a determinat actuala Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să execute silit o serie din activele societăţii. In 2005, SC Sofert SA a ajuns să inregistreze datorii-record de aproape 800 de miliarde de lei vechi (aproximativ 25 de milioane dolari). Acţionariatul societăţii - format, in principal, din Interagro SA şi Interaction SRL (ambele controlate de Niculae), cu 65,66%, AVAS cu 14,22% şi SIF Moldova 6,87% - a hotărăt reorganizarea judiciară sau falimentul. In urma acestei decizii, judecătorul sindic a desemnat drept administrator judiciar firma Sierra Quadrant SRL. La 14 aprilie 2005, la Registrul Comerţului a fost inregistrată Societatea Comercială Amurco SRL Bacău, avănd ca obiect de activitate fabricarea ingrăşămintelor şi produselor azotoase. Asociaţii Amurco SRL sunt nimeni alţii decăt Ioan Niculae, ca persoană fizică, şi SC Viromet SA Victoria, din judeţul Braşov, fiecare cu căte 50% din capitalul social. Viromet, la răndul ei, este deţinută in principal de Interagro SA (82,4%), AVAS (5,4%) şi SIF Transilvania (5,9%). Noua societate a preluat o parte din activele Sofert, in special fabrica de produse chimice amoniacale. Producţia a fost reluată şi existau toate premisele ca Amurco să funcţioneze mai bine decăt defuncta Sofert. Numai că rezultatele economice obţinute sunt cu totul altele.

Â

Situaţie roz

Deşi inţial directorul societăţii, Lucian Hotea, a refuzat să stea de vorbă cu ziariştii, ulterior el a trimis un comunicat de presă din care rezultă că totul este roz. Hotea susţine că Amurco va reporni la sfărşitul acestei luni, "ca urmare a evoluţiei pieţii la uree, dar şi a raportului leu-dolar". Ceea ce nu a spus directorul Hotea, dar ne-au informat salariaţii, este faptul că Amurco va avea de lucru pe o perioadă extrem de redusă, doar căt să onoreze cantităţile de ingrăşăminte chimice are se acordă ţăranilor, pe cupoane, de către stat.

×
Subiecte în articol: special amurco