Romania are la dispozitie patru zile pentru a-si retrage trupele din Irak, in caz contrar, cei trei ziaristi romani rapiti la Bagdad, impreuna cu traducatorul si finantatorul calatoriei lor, cetateanul irakiano-americano-roman, vor fi executati. Acest mesaj cutremurator a fost difuzat ieri, printr-o inregistrare video difuzata de postul de televiziune panarab Al-Jazeera.
|
MESAJUL. Noua inregistrare video difuzata de Al-Jazeera ii prezinta pe cei trei ziaristi romani rapiti si transmite un ultimatum Romaniei, pentru a-si retrage trupele din Irak |
Pentru prima oara de la declansarea razboiului din Irak, Romania este pusa intr-o situatie de criza majora: un ultimatum din partea unei grupari teroriste din Irak, care-i tine ostatici, de 25 de zile, pe patru cetateni romani. Pentru eliberarea lor, rapitorii cer nici mai mult, nici mai putin decat retragerea militarilor romani din Irak. In termen de patru zile. Nu este oferita alternativa.
DECIZIE-LIMITA. In aceasta criza, presedintele Traian Basescu se afla in fata unei decizii la limita: vietile ostaticilor sau retragerea trupelor romane din Irak. Tehnic vorbind, Romania face parte din coalitia internationala din Irak. Armata romana participa din iulie 2003 la operatiunea "Iraqi Freedom", in Irak aflandu-se acum 863 de militari, Romania situandu-se - potrivit Ministerului Apararii Nationale - pe locul opt in randul fortelor care contribuie cu trupe la coalitie.
IMAGINI NOI. Postul de televiziune panarab cu difuzare pe satelit Al-Jazeera, considerat o portavoce a miscarilor teroriste care actioneaza in Irak, de la declansarea ostilitatilor in aceasta tara, a difuzat ieri o noua inregistrare video cu ziaristii romani rapiti in Irak: Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, de la Prima TV, Eduard Ovidiu Ohanesian, de la Romania libera, si cetateanul irakiano-americano-roman Mohamed Munaf, om de afaceri care le-a fost celor trei atat finantator si organizator al deplasarii in Irak, cat si translator. Cei patru au fost rapiti la Bagdad in ziua de 28 martie.
ANALIZA. Conform Al-Jazeera, gruparea care-i detine pe cei trei ziaristi romani - Brigazile (Escadroanele) Muâ adh Ibn Jabal - a cerut, in schimbul eliberarii celor patru, retragerea trupelor romane din Irak in termen de patru zile. In caz contrar, ei vor fi ucisi, precizeaza sursa citata.
Imaginile difuzate ieri dupa-amiaza de postul din Qatar sunt foarte diferite de cele difuzate in data de 30 martie, la doua zile de la rapirea celor patru, tot de acelasi post de televiziune. Inregistrarea video este mult mai slaba calitativ fata de cea difuzata pe 30 martie si care a fost prima informatie despre starea celor patru, venita din partea autorilor luarii de ostatici. In plus, ele sunt filmate intr-o incapere intunecoasa, parand a fi alb-negru. Imaginile difuzate au in coltul din stanga o sigla, care reprezinta harta Irakului, de culoare verde (culoarea Islamului - n.r.), cu doua sabii de lupta incrucisate, sub care se afla textul in limba araba "Brigazile Mu´adh Ibn Jabal" (conform unei alte traduceri, ar fi vorba despre "Escadroanele Muadh bin Jebel" - n.r.).
LEGITIMARE. Pana in prezent, nici o grupare cu aceasta titulatura nu a formulat revendicari dupa rapirile din Irak. Cu toate acestea, conform site-ului WorldNetDaily.com, gruparea respectiva se afla printre cele cunoscute de serviciile de informatii straine.
Potrivit sursei citate, principalele grupari teroriste din Irak ar fi Armata lui Muhammad si o serie de celule care au legaturi cu gruparea Ansar Al Sunna, una dintre cele mai periculoase din zona. Aceste celule ar fi: Escadronul Al-Shahid Aziz Taha, Batalionul Al-Tawhid, Grupul Saad Bin Abu Waqqas, Brigada Asad Al Islam, Brigazile Hanifah Al-Nuâman, Unitatea Muâadh Ibn Jabal (cea despre care se pare ca este vorba in cazul rapirii ziaristilor romani - n.r.) si Regimentul Yasin Al Bahr.
De notat ca, inca de la declansarea acestei crize, un site intitulat aljazeera.info a difuzat o informatie potrivit careia grupul celor patru se afla in mana Ansar Al Sunna.
|
ALTFEL. Mohamed Munaf este prezentat separat de grupul jurnalistilor |
APARE MUNAF. In noua inregistrare video sunt prezentati cei trei jurnalisti, alaturi de un barbat, care pare a fi Mohamed Munaf. Imaginile cu acesta din urma sunt prezentate separat. Cei trei ziaristi sunt asezati pe jos, langa perete, sunt desculti si au catuse la maini, fiind amenintati cu doua pistoale, indreptate spre tample. Potrivit prezentatorului Al-Jazeera, cea care vorbeste este Marie-Jeanne Ion, reporterul Prima TV, care se afla in centrul imaginii, incadrata de Sorin Miscoci si de Ovidiu Ohanesian. Toti trei sunt imbracati altfel decat in prima inregistrare si in fotografiile difuzate la 1 aprilie de Agentia Reuters. Ohanesian si Miscoci au barba, iar Marie-Jeanne, fara salul pe care-l avea in celelalte imagini, are de aceasta data parul ciufulit. Mohamed Munaf apare intr-o imagine separata, tot asezat pe jos. Si el are catuse la maini si doua pistoale-mitraliera indreptate spre cap. Si Munaf are barba si pare a fi speriat.
PRECIZARI. Potrivit unui purtator de cuvant al postului Al-Jazeera, "Brigazile Muâadh Ibn Jabal au difuzat o caseta video cu jurnalistii romani care au fost luati ostatici in Irak din 28 martie. In inregistrare, ziaristii fac apel la Guvernul Romaniei sa-si retraga trupele din Irak, pentru a le asigura eliberarea". "Marie-Jeanne Ion spune ca rapitorii dau Guvernului roman patru zile de la difuzarea casetei sa-si retraga trupele din Irak, altfel ziaristii vor fi ucisi", spune angajatul Al-Jazeera. Sursa citata precizeaza: "Ea a cerut poporului roman sa organizeze proteste pentru a face presiuni asupra Guvernului Romaniei pentru a se asigura ca solicitarile rapitorilor sunt satisfacute".
APEL LA BUSH. Al-Jazeera a adaugat: "Americanul Mohamed Munaf, care a fost luat ostatic impreuna cu cei trei romani, a facut, la randul sau, apel la presedintele George W. Bush, pentru a interveni in favoarea eliberarii sale". In continuare, dupa difuzarea stirii, Al-Jazeera a prezentat, in banda, in timpul derularii altor programe, informatii referitoare la aceasta revendicare, afirmand, in doua randuri, ca se cere Romaniei retragerea trupelor din Irak.
BILANT. Cel putin 150 de cetateni straini au fost luati ostatici in Irak in ultimul an. Cei mai multi au fost eliberati in urma unor negocieri sau chiar plata unor rascumparari (fapt greu de recunoscut de catre un Guvern, care nu-si poate asuma aceasta responsabilitate, putand fi acuzat de incurajare a acestor practici si finantare a gruparilor teroriste), dar aproape o treime dintre acestia a fost executata. Printre ei s-au aflat si ziaristi.
SOLIDARI
|
Organizatia Reporters Sans Frontieres (RSF) cere rapitorilor eliberarea imediata a jurnalistilor romani, insistand ca acestia s-au dus in Irak doar pentru a-si face meseria, transmite radio Delta RFI. Organizatia isi exprima ingrijorarea dupa aparitia noii casete difuzate de Al-Jazeera, adaugand ca "nu poate da nici un sfat autoritatilor romane privind o eventuala retragere a trupelor din Irak, ceruta de rapitori". Potrivit reprezentantei RSF, Pascale Bonnamour, situatia in care se afla jurnalistii romani seamana destul de mult cu cea in care s-a aflat jurnalista italiana Giuliana Sgrena, "care a fost rapita in februarie si pentru eliberarea careia s-a cerut retragerea trupelor italiene din Irak". Totodata, RSF sustine ca nu trebuie confundata activitatea Guvernului roman cu activitatea de jurnalist. "Sunt doua lucruri total diferite. Nu avem un sfat anume pentru autoritatile romane. Ele trebuie sa-si asume responsabilitatea. Nu e o situatie usoara. Dimpotriva, este extrem de angoasanta", a conchis Pascale Bonnamour.
|
"OPRITI CEASUL!"
|
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca autoritatile romane este sa gaseasca acel contact care sa permita obtinerea de la rapitori a incetarii ultimatumului, a declarat ieri, pentru Delta RFI, specialistul francez Nicolas Henin, comentand aparitia noilor imagini cu jurnalistii romani rapiti in Irak. "Trebuie sa fie oprit ceasul", a spus Henin, aratand ca, din acest moment, autoritatile nu pot decat sa mizeze pe toate contactele care pot exista pe teren, ca sa le transmita rapitorilor sa elibereze ostaticii. "Exista, evident, solutia cea mai simpla: retragerea trupelor in patru zile. Dar, politic, este greu de crezut ca se va intampla, pentru ca Guvernul roman NU poate sa nu isi respecte angajamentele", a adaugat Henin, care a explicat ca autoritatile franceze au optat pentru gasirea de contacte in cazul celor doi jurnalisti rapiti anul trecut in Irak. "Rapitorii au cerut anularea unei legi si, in cele din urma, Franta a reusit sa-si impuna pozitia fara sa cedeze in fata cererilor rapitorilor. La inceput, primul ultimatum in cazul Chesnot-Malbrunot a fost de 48 de ore, iar autoritatile franceze au reusit sa il amane pana cand nu a mai existat nici unul. In cazul jurnalistilor romani, un ultimatum de patru zile e scurt. Primul lucru care trebuie facut e sa se gaseasca acel contact care sa permita obtinerea de la rapitori a incetarii ultimatumului. Apar, deci, mai multe ipoteze intre care e greu de ales. Obiectivul rapitorilor e sa faca presiuni asupra Romaniei si, dupa modul in care presa romaneasca a preluat noile informatii, se pare ca acest obiectiv a fost atins.
Rapitorii au reusit, de asemenea, sa modifice programul presedintelui Romaniei, care a trebuit sa se intoarca in tara mai devreme. Si acesta e un lucru semnificativ. Acum ramane de vazut daca revendicarea este serioasa si, din pacate, nu ne putem permite sa credem ca nu ar fi serioasa", a afirmat Henin. El a apreciat drept "socanta" starea proasta a ostaticilor din imaginile transmise de Al-Jazeera.
|
REINTORS DE URGENTA
|
Presedintele Traian Basescu se afla la Chisinau la Summit-ul GUUAM cand a aflat ca postul Al-Jazeera urma sa difuzeze o noua inregistrare primita de la rapitori. El s-a intors in tara cu trei ore mai devreme pentru a se reuni cu celula de criza insarcinata cu recuperarea ziaristilor ostatici in Irak. Intrebat la Aeroportul Henri Coanda despre soarta ziaristilor romani rapiti in Irak, presedintele Basescu a raspuns: "Ma duc sa ma intalnesc cu cei implicati". Seful statului a plecat de la aeroport direct la Palatul Cotroceni pentru o sedinta a grupului operativ, urmand ca in cursul serii sa fie transmise si date oficiale. (Oana Stancu)
|
NO COMMENT
|
Referitor la inregistrarile prezentate ieri de Al-Jazeera, surse din cadrul Ambasadei Romaniei in Irak au refuzat sa comenteze. Contactat de Jurnalul National, Departamentul de Stat de la Washington ne-a informat, politicos, sa ne adresam Ambasadei SUA in Romania. Care ambasada a precizat ca "situatia actuala este extrem de delicata si nu are nici un comentariu pentru moment". (Anca Aldea, Maria Toader)
|
Saftoiu: "Avem proba pe care am cerut-o"
|
FARA VOIA LUI. Presedintele Basescu s-a trezit
in direct din curtea Cotroceniului |
Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a anuntat aseara, dupa aproape sase ore de sedinta a celulei de criza, ca inregistrarea difuzata de Al-Jazeera este proba pe care autoritatile au cerut-o de la gruparea care ii detine pe ziaristi, care sa confirme daca aceia care fac revendicarea sunt si aceia care ii detin cu adevarat, precum si sa indice starea ostaticilor. "In seria de contacte care au avut loc in ultimele zile, s-a solicitat o noua proba care sa confirme ca acei trei cetateni romani sunt vii si nevatamati si ca persoana de contact este reprezentantul grupului care ii detine. Imaginile difuzate de Al-Jazeera si preluate de televiziunile romanesti se inscriu in tipul de proba solicitata in astfel de situatii. Modul in care se face aceasta proba este la latitudinea celor care ii detin pe cei trei romani. Facem precizarea ca materialul difuzat contine elementele de validare a persoanei de contact care-i reprezinta pe detinatorii grupului de romani. Un astfel de demers se inscrie in procedurile obisnuite pentru astfel de cazuri. Asiguram familiile si opinia publica de angajamentul institutiilor statului pentru scoaterea ziaristilor romani din aceasta situatie fara precedent si pentru aducerea lor acasa teferi", a declarat Presedintia prin vocea Adrianei Saftoiu.
TAINE IN DIRECT. Imediat dupa ce Adriana Saftoiu a prezentat comunicatul, presedintele Traian Basescu a iesit din Palatul Cotroceni sa stea de vorba neoficial cu jurnalistii. Unele televiziuni transmiteau in direct, dar presedintele a rugat sa nu fie difuzate informatiile. "Ce va spun trebuie sa ramana aici si sa nu ajunga la presa", li s-a adresat acesta direct celor 20 de oameni care s-au strans imediat langa el.
Basescu i-a asigurat pe cei adunati in jurul lui ca evenimentele se afla intr-o marja de asteptare. Vizibil emotionat, Traian Basescu a incercat sa-i asigure pe ziaristi ca situatia este sub control. Reporterii Prima TV si Romania libera au mentionat ca ei se afla acolo nu pentru a protesta, ba, din contra, au incredere in institutiile romanesti. Basescu a fost in direct aproximativ trei minute, pe cel putin doua posturi tv. (Oana Stancu, Doru Cobuz)
Familiile jurnalistilor rapiti, la limita disperarii
|
MAHNIT. Vasile Ion, nemultumit de gestionarea
crizei de catre presedinte |
Imaginile si ultimele informatii despre soarta celor trei jurnalisti rapiti in Irak au adus, pentru a cata oara, disperarea in familie. Aseara tarziu, membrii celor trei familii au fost la Cotroceni pentru a afla care vor fi masurile luate pentru salvarea ziaristilor.
SORA LUI SORIN. Printre lacrimi, sora lui Sorin Miscoci, Daniela Berindei, a implorat pentru liniste. " Te rog sa ma intelegi, este insuportabil", ne-a spus Daniela. Elena Miscoci, mama lui Sorin nu a putut decat sa planga si sa implore salvarea copilului sau si a celorlalti doi jurnalisti. "Le cer sa faca tot ce le sta in putere sa nu-i ucida si sa-i aduca acasa teferi. Nu mai putem suporta calvarul asta. N-au facut nici un rau. S-au dus sa-si faca datoria. Sa se gandeasca la viata lor... Sorin este cel mai afectat. El este o fire vesela. Nu l-am vazut niciodata asa." Noile imagini cu cei trei jurnalisti, Marie Jeanne, Sorin si Eduard au redeclansat socul in familia lui Sorin. Probabil ca acum familia lui Sorin va intrerupe total comunicarea cu exteriorul.
TATAL LUI MARIE-JEANNE. Contactat la putin timp dupa difuzarea imaginilor cu fiica sa, tatal ziaristei Marie-Jeanne Ion, senatorul Ion Vasile, a declarat: "Suntem in fata unei situatii reale. A unor imagini care-i prezinta pe cei trei copii ai nostri si pe colegii dvs. in situatia in care sunt, pentru care astept sa se faca tot ceea ce este normal in aceasta situatie si sa-i aduca acasa. In aceasta perioada, singura informatie a fost ca se lucreaza. Mai mult de atat nu am avut". Senatorul a criticat modul in care presedintele Traian Basescu a tratat criza ostaticilor sI afirma ca daca este nevoie, pentru a-si vedea fiica inapoi, probabil ca va sta la Cotroceni patru zile. El a tinut sa precizeze ca doreste sa-i reaminteasca presedintelui Basescu ca "are niste obligatii fata de cetatenii acestei tari".
El afirma ca, in ultimele 24 de zile, de cand fiica sa a fost rapita, singurele informatii primite au fost ca "se lucreaza". "Ce se lucreaza⦠Dumnezeu a stiut. Pana una-alta, vad ca acei trei copii mai au patru zile de viata. Nici in momentul acesta nu stim ce solutii trebuiau gasite in astea 24 de zile", declara Ion Vasile. Tatal ziaristei acuza presa ca a transmis catre opinia publica "tot felul de informatii eronate, situatie care ne-a ingreunat cumplit, noua, starea prin care trecem", a mai spus acesta.
Intrebat ce parere are despre termenul de patru zile, in care trupele romane ar trebui sa paraseasca teritoriul irakian, senatorul spune ca "nu il mai mira nimic". "Vad o imagine undeva intr-un televizor, o vad pe fiica mea care plange, o vad in situatia in care este, imi dau seama ca este intr-o cumplita stare de suferinta, si in conditiile acestea, asta va cer si dumneavoastra si celor care trebuie sa faca un lucru normal si uman", spus Ion Vasile.
|
INGRIJORARE. Ana Maria Ohanesian asteapta fapte, nu vorbe |
FAMILIA LUI OVIDIU. Aseara, dupa difuzarea imaginilor, am luat legatura si cu Ana Maria Ohanesian, sora ziaristului de la Romania libera. Ana Maria Ohanesian ne-a spus ca este foarte ingrijorata de soarta fratelui sau, Eduard. "Sunt cu nervii la pamant. Am vazut imaginile si sunt de parere ca cei trei sunt, atat fizic, cat si psihic, extrem de afectati", ne-a spus sora jurnalistului. Intrebata daca autoritatile au mai luat legatura cu ea, Ana Maria Ohanesian s-a enervat si a ridicat brusc vocea. "Nu ma intereseaza vorbele, ci faptele. Astept fapte de la celula de criza, nu vorbe. Nu vreau sa ma gandesc la ce va fi peste patru sau cinci zile." Dupa aceea a trecut la un ton mai calm. "Nu ma intereseaza nici speculatiile. Haideti sa asteptam un punct de vedere oficial", a conchis sora jurnalistului. (Dan Tomozei, Radu Crivat)