La 77 de ani, scriitorul şi militantul anticomunist Paul Goma, supranumit “Soljeniţîn al românilor”, se reîntoarce în ţinuturile natale, după 36 de ani de la plecarea în exil.
Autorul romanului “Ostinato” (1971), interzis în România lui Ceauşescu, s-a născut în Basarabia română, la Mana, lângă Orhei, unde are, astăzi, rude în viaţă şi unde se află casa părintească şi mormintele strămoşilor. S-a refugiat, după raptul Basarabiei, în 1940, împreună cu familia, în Ţară, devenind, în următorii ani, un scriitor incomod pentru regim. Numeroasele conflicte ideologice cu puterea au dus la expulzarea sa şi a familiei sale, în 1977, la Paris.
De atunci începând, chiar şi după Revoluţie, disidentul a afirmat că nu se va întoarce, în România sau în Republica Moldova, decât atunci când în aceste state comunismul va fi dispărut definitiv. Prin urmare, decizia lui de azi surprinde, oarecum, mai ales că intervine într-un climat de instabilitate, pe plan intern, în Republica Moldova; cel mai recent sondaj de opinie indică o creştere a popularităţii comuniştilor, pe fondul crizei politice interne provocată de democraţi. Cu toate acestea, aflăm că Goma a dobândit (şi nu “a redobândit”, cum, greşit, se afirmă, la Chişinău) cetăţenia Republicii Moldova şi a acceptat să revină în fosta provincie istorică a României, ocolind Bucureştiul (?).
Un anunţ în acest sens a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă, la Chişinău, de poetul, criticul şi istoricul literar Andrei Ţurcanu. El a precizat că Paul Goma va prelua conducerea Centrului de studiere a comunismului din Basarabia şi Bucovina înfiinţat, în această iarnă, de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Centrul va stoca, într-o primă instanţă, arhiva deţinută de Goma şi va aduna, ulterior, alte materiale scrise, audio şi video, cu privire la comunism. La masa conferinţei de presă de la Chişinău a fost prezent şi poetul, prozatorul şi traducătorul Emilian Galaicu-Păun, care a rostit o frază foarte frumoasă despre Goma: “El nu a părăsit niciodată Basarabia, cel puţin prin scrierile sale. Nu există carte (a sa) în care Basarabia să nu fie purtată pe palme”.
Pentru Paul Goma, scriitor român născut în Basarabia şi pe care confraţii literaţi din stânga Prutului l-au propus, în 2012, la Premiul Nobel, revenirea “acasă” ar putea fi, la 77 de ani, o nouă viaţă. Lipsa lui de interes (manifest) pentru România de azi rămâne totuşi cel puţin un motiv de reflecţie pentru noi.