x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PC a trecut in opozitie

PC a trecut in opozitie

de Dana Piciu    |    04 Dec 2006   •   00:00
PC a trecut in opozitie

Biroul Politic al conservatorilor a hotarat ca partidul sa treaca in o-pozitie. PC a parasit ieri Coalitia din guvernamant, toti conservatorii din Guvern urmand sa-si dea demisia.

Biroul Politic al conservatorilor a hotarat ca partidul sa treaca in opozitie. PC a parasit ieri Coalitia din guvernamant, toti conservatorii din Guvern urmand sa-si dea demisia. Partidul trece astfel in opozitie, urmand sa sprijine in Parlament doar "demersurile necesare stabilitatii politice si integrarii europene".

Biroul Politic al PC a decis ieri, in unanimitate, retragerea conservatorilor de la guvernare si trecerea in opozitie. Motivul, dupa cum se arata in rezolutia adoptata de Biroul Politic si prezentata Consiliului National, este ca "nici una dintre propunerile legislative initiate de catre PC si cuprinse in ultima rezolutie a Consiliului National nu a fost adoptata de catre partenerii de coalitie". Printre aceste initiative se numara proiectul privind controlul provenientei averilor ce nu pot fi justificate legal, reducerea TVA la alimentele de baza de la 19% la 9%, neimpozitarea profitului reinvestit, includerea in Codul electoral a votului uninominal, modificarea legii privind sistemul public de pensii. Conform rezolutiei, toti reprezentantii PC in Guvern isi vor da demisia, iar din opozitie, parlamentarii conservatori vor sustine in continuare "orice demers menit sa contribuie la stabilitatea politica si integrarea europeana a Romaniei". Biroul Politic al PC a fost mandatat in luna iunie 2006 de catre Consiliul National sa hotarasca data la care partidul va iesi de la guvernare, la acea sedinta stabilindu-se ca partidul va parasi guvernarea daca nu este sprijinit in demersurile sale de colegii din Coalitie.

ATACURI DURE. Presedintele PC, Dan Voiculescu, a precizat ca partidul pe care il conduce a luat o hotarare in care nu credea nimeni: "Renuntarea de bunavoie la putere, la borcanul cu miere, tocmai la momentul culegerii roadelor, cand toata lumea asteapta Revelionul integrarii". Voiculescu a aratat ca in Coalitie, PC nu a fost tratat "cu respect", asa cum se astepta, singurul partid care i-a aratat respect "in anumite limite" fiind PNL. Presedintele PC a mai spus ca promisiunile conservatorilor din campania electorala, care au intrat in Parlament alaturi de PSD, "nu sunt identice" cu cele facute de Alianta D.A. "si nu e corect ca noi sa platim pentru promisiunile neonorate ale Aliantei si ale presedintelui, care spuneau ca romanii vor trai mai bine". Despre PD, Voiculescu a aratat ca "se apropie cu viteza mare de partidul totalitar, ca este un partid de neocomunisti, care a trecut foarte usor de pe partea stanga pe partea dreapta a esichierului politic, ca nu are doctrina si este umflat de presedintele Traian Basescu, dar ca se va si dezumfla o data cu acesta". Nici seful statului nu a scapat de atacurile liderului PC. "Presedintele Basescu, un mare ipocit si un mare mincinos, va incerca sa spuna ca noi am declansat criza politica. El este artizanul spargerii PNL, el e papusarul care vrea sa creeze un alt partid liberal, el a creat criza politica din Romania cu instrumentul sau, Theodor Stolojan. Domnul Basescu nu a realizat, nu a construit nimic cu mana lui, cu capul lui, a stat mereu pe banii statului si a dat din gura. Si a mai facut ceva ce-i place foarte mult: lucraturi subterane si fel de fel de aranjamente care practic au un singur scop, imaginea personala a marelui presedinte Traian Basescu", a spus Voiculescu.

OPOZITIE. Conservatorii vor sustine proiectul bugetului de stat doar daca PNL si PD isi vor lua angajamentul politic pana saptamana viitoare ca TVA la produsele alimentare de baza va fi redus de la 19% la 9% si ca profiturile reinvestite din activitati economice nu vor mai fi impozitate. "Si mai avem un of, confiscarea averilor ilicite. Vrem ca averile fabuloase care s-au facut in ultimii 16 ani fara munca sa fie confiscate si sa fie indreptate catre pensionari. Cand am facut acest proiect de lege nu ne-am gandit la oamenii de rand, nici la apartamentul furat de Basescu, nici la flota care a disparut pe vremea ministrului Basescu, deci Monica Macovei putea sa dea aviz legii", a aratat Dan Voiculescu. In teritoriu, "linia partidului" in urmatoarea perioada va fi: "PD si politica duplicitara a presedintelui Basescu - adversari politici", deschidere catre PNL si catre PSD, "care se va reforma la congresul de saptamana viitoare", rezerva fata de PRM si "pastrarea unei distante respectabile, europene fata de UDMR".

FUNCTII VACANTE. Ca partener la guvernare, PC a detinut portofoliul de ministru al Economiei si Comertului, precum si o functie de vicepremier. Reprezentantii PC au mai ocupat, de asemenea, sase functii de secretar de stat, sapte de presedinti ai unor agentii guvernamentale si patru de vicepresedinti de agentii guvernamentale. Despre Codrut Seres, fostul ministru al Economiei, Dan Voiculescu a afirmat ca "nu este implicat in spionaj economic" si a mai aratat ca, probabil, presedintele Basescu ar trebui sa fie acuzat de tradarea interesului national, pentru ca "ne implica in scandaluri internationale si regionale". Reactia lui Dan Voiculescu survine afirmatiei liderului PD Emil Boc potrivit careia retragerea PC de la guvernare e un raspuns la problemele pe care ministrul Seres le are cu justitia. "Nu pot sa nu constat retragerea spectaculoasa si de urgenta in conditiile in care la Ministerul Economiei exista mai multe probleme legate de dosarul energiei. Poate ca aceasta retragere sa aiba o legatura, iar PC incearca sa acopere prin aceasta retragere problemele pe care ministrul Seres le are in scandalul energiei", a declarat Emil Boc, citat de Mediafax. Liderul PC a mai spus ca din analiza facuta de partid nu crede ca vreun parlamentar conservator va parasi formatiunea pe care o conduce ca reactie la iesirea la guvernare. Eugen Chirovici a demisionat insa din PC preferand sa ramana seful Agentiei pentru IMM.
"PC da apa la moara PD"
Liberalii nu s-au aratat surprinsi de gestul PC de a se retrage de la guvernare si au admis ideea ca acesta inseamna un pas mai aproape de alegerile anticipate pe care nu si le-au dorit niciodata. Ministrul Adrian Iorgulescu a recunoscut ca situatia politica este una de criza, Guvernul nemaiavand majoritate parlamentara, dar a aratat ca PNL nu are nici o problema de a intra in alegeri anticipate, desi acestea nu ar trebui facute "la comanda din afara" si "fara o motivatie fundamentala si constitutionala reala". La randul sau, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat ca decizia conservatorilor de a iesi de la guvernare "nu face decat sa dea apa la moara democratilor, care vor alegeri anticipate".

Asupra demersului PC s-a pronuntat si fostul liberal Theodor Stolojan, acesta considerand "neserios" motivul invocat de conservatori de a parasi guvernarea. Potrivit lui Stolojan, PC a facut un anunt care "l-a pus pe ganduri", cum ca acest partid ar fi aproape de PNL si PSD: "Se contureaza o anumita strategie, dorinta PNL de a exercita o guvernare fara sprijinul initial parlamentar, prin intelegeri punctuale cu PC si PSD pentru diferite proiecte de acte normative".

Vocile anticipatelor. Necesitatea convocarii alegerilor anticipate a fost rostita ieri la unison de organizatiile judetene ale PD si de platformistii lui Stolojan. "Mentinerea unui guvern minoritar bazat pe politica duplicitara a unora dintre parlamentari ar fi un compromis de neacceptat. Alegerile anticipate reprezinta in acest moment solutia normala pentru refacerea majoritatii parlamentare", a comunicat deputatul Cristian Boureanu. Dinspre PD, mesajul voalat al secretarului general Vasile Blaga a fost dublat de declaratii explicite din teritoriu. Filialele PD din Olt, Gorj, Galati, Valcea au cerut, prin liderii lor, convocarea anticipatelor. (Oana Stancu)
Intalniri de taina
Presedintele Basescu si premierul Tariceanu s-au intalnit ieri dupa-amiaza si au discutat aproximativ o ora la Palatul Victoria despre situatia politica creata de iesirea PC de la guvernare. Intalnirea a fost confirmata de Guvern si de Administratia prezidentiala, fara a da insa amanunte despre continutul discutiilor. Surse parlamentare citate de Mediafax spun ca subiectul discutiei ar fi fost posturile vacante si anticipatele. Dupa discutia de la Palatul Victoria, atat liberalii, cat si democratii "s-au ascuns", separat, in intalniri neoficiale, pentru a discuta. Presedintele Basescu cu liderii PD, Emil Boc, Adriean Videanu si Vasile Blaga, pe de o parte, si premierul Tariceanu, Bogdan Olteanu si Puiu Hasotti, pe de alta parte, discutiile prelungindu-se tarziu, in noapte.
Premise
"Asociat cu ceea ce se petrece acum in PNL, respectiv cu disputa intre gruparile Stolojan si Tariceanu, se pot crea premisele unor alegeri anticipate, poate chiar in primavara anului viitor. Aceste alegeri sunt necesare, in opinia noastra, dat fiind actualul raport de forte din parlament si este posibil ca PD si PNL sa candideze pe liste separate, punand capat astfel Aliantei D.A."
  • Dorel Jurcan, senator, liderul PD Valcea
  • "Anticipate!"
    Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, considera ca, prin iesirea PC de la guvernare, Romania are un guvern minoritar, fara sustinere parlamentara, iar decizia conservatorilor "nu reprezinta decat expresia administrativa a unei situatii de criza care a trenat in coalitia de la putere". Diaconescu a anuntat ca PSD nu se va angrena in cadrul unor simple aliante politice de conjunctura. "Nu se poate pune problema unor aliante politicianiste sau participarii la proiecte artificiale", a spus Diaconescu, adaugand ca ne putem astepta la alegeri anticipate cel mai devreme in toamna anului 2007. Viceprese-dintele Ioan Rus sustine totusi ca PSD ia in calcul o varianta de iesire din criza ce va fi propusa, eventual, si puterii si care nu va tine cont de "solutii morale sau imorale", ci doar de interesul national. In schimb, liderul PRM, C.V. Tudor, considera ca iesirea PC de la guvernare reprezinta singura sansa a conservatorilor de a spera sa se salveze si spune ca partidul sau nu va sustine un guvern minoritar. "Noi suntem pregatiti de alegeri anticipate. Azi e duminica, daca peste o ora se anunta anticipate, sunt primul la urne, cu o conditie: sa nu mai fim furati", a precizat Vadim.
    Blaga asteapta demisia lui Tariceanu

    Pentru democrati, iesirea PD de la guvernare inseamna speranta pentru mult doritele alegeri anticipate. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, i-a amintit ieri prompt premierului Tariceanu ca, intr-un interviu acordat dupa primul avertisment al PC ca se va retrage de la guvernare, promitea sa demisioneze daca guvernul nu va mai avea majoritate in Parlament. "In urma cu doua-trei luni, Calin Popescu Tariceanu a spus ca este un om demn si a promis ca, daca Guvernul nu va mai avea sustinere politica, va lua o decizie in consecinta", a invocat Blaga declaratia lui Tariceanu.

    Propunere. Surse de la varful PD spun insa ca democratii ii vor pune in vedere lui Tariceanu ca se vor retrage din guvern daca nu va fi de acord sa demisioneze. Propunerea pe care PD i-o facuse acestuia asta-vara era sa conduca Executivul inca doi ani dupa anticipate, urmatorii doi revenind unui premier pedist. Si daca liderul PNL ar fi de acord cu convocarea alegerilor anticipate, spun sursele citate, demisia nu s-ar putea produce mai devreme de ianuarie. "Inainte de Consiliul European din 15-16 decembrie nu poate fi facuta nici o miscare. Cine crede ca e totul batut in cuie cu integrarea se insala. Iar dupa acea data, Parlamentul e deja in vacanta. Cel mai sanatos este sa asteptam sa treaca 1 ianuarie", ne-au declarat ieri sursele citate. Liderii PD inclusesera retragerea PC de la guvernare in strategia politica pentru urmatoarele luni, iar presedintele Traian Basescu a facut de mai multe ori trimitere, public, la acest demers al conservatorilor. Cel de-al doilea factor luat in calcul era conflictul intern din PNL, provocat de platformisti. Democratii erau pregatiti ei insisi sa iasa de la guvernare in luna ianuarie, ca ultima solutie insa. "De ce sa ne legam noi aceasta poveste de coada ca iesim de la guvernare a doua oara", declara un vicepresedinte al PD. (Oana Stancu)
    UDMR se lasa pe mana democratilor
    Decizia PC este criticata de liderul UDMR, Marko Bela, care o califica drept "iresponsabila". Marko afirma ca UDMR sustine actualul guvern, insa acum vede posibile alegeri anticipate. "Si pana acum a existat posibilitatea alegerilor anticipate, de acum incolo alegerile anticipate vor fi si mai posibile. In acest moment, alegerile anticipate au devenit o varianta posibila", a declarat liderul Uniunii, Marko Bela, care respinge cooptarea PSD sau PRM pentru sustinerea actualului guvern, minoritar. Declaratia liderului UDMR confirma speculatiile din ultima vreme legate de apropierea Uniunii de PD si de presedintele Traian Basescu. Surse democrate lasau recent sa se inteleaga ca intre cele doua formatiuni ar exista consultari legate de evenimentele politice si o sincronizare a deciziilor. (Oana Stancu)
    Platformisti - Ultimatum de la Stolo
    Unul dintre liderii Platformei liberale, Theodor Stolojan, a declarat ca sustinatorii acestei miscari vor mai astepta "foarte putin timp" un raspuns "onest" din partea conducerii PNL privind cererile pentru un dialog, aratand ca, in caz contrar, va fi luata "o decizie radicala". Surse liberale spun ca ar fi vorba despre transformarea in partid si decizia parlamentarilor platformisti de a demisiona din PNL si de a trece in Opozitie. "Este vremea unei optiuni foarte clare, cand fiecare sa spuna daca dorim sa sprijinim Platforma sau dorim sa sustinem acest grup care, desi nu afirma, duce partidul de rapa si traieste pe seama credibilitatii acumulate de altii. (...) In acelasi timp, pentru noi, cei care sustinem Platforma liberala, noi vedem in PD un aliat, aliatul cu care impreuna am reusit sa inlaturam acea guvernare corupta din perioada anterioara si noi consideram ca aceasta este solutia si in viitor pentru ca Romania sa poata progresa in directia pe care o dorim", a precizat Theodor Stolojan. (M.I.A.)
    ×