x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Pe vârfuri, privind către unchiul Sam

Pe vârfuri, privind către unchiul Sam

de Carmen Vintila    |    09 Feb 2011   •   20:00
Pe vârfuri, privind către unchiul Sam
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

E ardelean.Nu este înalt, are doar 1,62 metri, dar putem spune despre el că este mare la stat. Este Fecioară cu ascendent în Săgetător. Îi place să cânte. Uneori şi să joace, dar după cum cântă alţii mai mari ca el. Cu­loa­rea ochilor: căprui. Părul: brunet. Greutatea: aproximativ 70 kg. Este Emil Boc, premier al României din 2008.

Oficial, s-a născut la 6 septembrie 1966, în satul Răchiţele, comuna Margău, judeţul Cluj. Informaţiile oficiale sunt contrazise de familie, şeful Guvernului fiind de fapt născut pe 3 şi declarat pe 6 septembrie. Şi pentru ca mai-marii americani să nu se obosească prea tare, le dăm noi, gata făcută, şi harta natală a premierului României realizată de astrologul Mihaela Dicu, din partea casei. Fecioară cu Ascendent în Săgetător, Luna în Berbec şi planeta dominată, Jupiter, în Rac, contopeşte într-un angrenaj complex raţiunea şi fantezia, curajul şi cumpătarea, spiritul de comandă şi serviabilitatea, simţul critic şi diplomaţia. 

Când a venit pe lume, Soarele strălucea în înaltul cerului, în casa a X-a, a carierei, renumelui şi statutului, însoţit de Mercur (inteligenţă), Pluto (voinţă, ambiţie) şi Uranus (originalitate, înnoire).

Este ultimul născut al lui Ioan şi al Anei Boc. Părinţii săi sunt cunoscuţi în sat sub numele de "Nuţu a' Naii" şi "Ana lu' Nuţu a Naii" sau "mama Nuţa". Premierul are trei fraţi şi o soră: Ioan (singurul care a rămas în Răchiţele şi este consilier local), Gheorghe, Traian şi Dorina. În copilărie, actualul premier era cunoscut printre copii drept "Emil gâs­ca­rul". Părinţii îi dăduseră în grijă gâş­te­le, după care alerga toată ziua. Ajun­sese chiar să le urască, pentru că din cauza lor era certat de părinţi, gâş­tele intrând de multe ori pe tarla­le­le vecinilor. "Când mama mi-a spus că, dacă merg la şcoală cu un an mai de­vreme, taie toate gâştele, am ales şcoa­la", povestea Emil Boc unui co­ti­­dian clujean, naraţiune în care te iz­­beşte asemănarea cu soarta bietului Niculaie Moromete şi a lui Bisisică. 

În 1994 se căsătoreşte cu Oana Boc, lector universitar la Facultatea de Litere din Cluj. Oana l-a cunoscut pe Emil în primul an de studenţie. "Stăteam în acelaşi cămin cu fetele de la Filozofie, iar de 1 octombrie eram de serviciu la poartă. Emil a venit să-şi viziteze nişte colege, dar s-a oprit să stea de vorbă cu mine şi când a intrat în cămin, şi când a plecat", dezvăluia, într-un cotidian local, începutul poveştii de amor soţia premierului. Pretextul pentru o nouă în­tâl­nire a fost o traducere din franceză cu care Emil Boc a rugat-o pe viitoa­rea soţie să-l ajute. Au două fete, Pa­tri­cia şi Cezara. Soţii Boc şi-au cum­părat în 1995 un apartament în Cluj-Napoca, iar în 2007, un autoturism Peugeot. Premierul are, potrivit declaraţiei de avere, patru depozite în lei, unul la BCR în valoare de 117.000 RON, unul la Banca Transilvania – 30.000 RON, unul la BRD – 36.000 RON şi unul la Banc Post – 5.000 RON. Mai are trei depozite în euro la ING, BRD, BP în valoare de 11.000 de euro şi tot trei depozite la aceleaşi bănci în sumă de 2.449 de dolari. Emil Boc mai deţine şi un card cu 70.000 RON.

Fecioarele au o minte limpede, putere de analiză şi o logică imbatabilă. Mercur, planeta intelectului, într-o poziţie de mare demnitate, exaltă aceste calităţi la Emil Boc. Pluto lângă Soare îi dă putere de concentrare, profunzime şi talent investigativ, Venus şi Marte în casa a IX-a, abilităţi ştiinţifice şi uşurinţa de a jongla cu concepte şi noţiuni abstracte, iar stăpânul hărţii în Rac, o memorie foarte bună. Nevoia de orizonturi vaste îl cheamă către studii specializate, cultură, medii universitare şi ştiinţifice, dar şi către zările largi, voiajuri şi meleaguri în­de­părtate. Astrele nu s-au înşelat. Deşi a picat primul sub linie la examenul de admitere la Facultatea de Drept, Emil Boc, Fecioară ambiţioasă, nu s-a lăsat. Pentru că era  obligat să plece în armată pentru o perioadă de 18 luni, s-a angajat la cooperativele agricole de producţie (CAP) ca să poată învăţa pentru facultate. Între timp, materiile de admitere la Drept s-au schimbat, şi nemaifiind solicitate informaţii din istorie, ci doar din filozofie şi economie politică, Emil Boc s-a înscris la Facultatea de Istorie-Filozofie.

Astfel, premierul a absolvit în 1991 Facultatea de Istorie şi Filozofie şi în 1995 Facultatea de Drept, Universitatea "Babeş-Bolyai", din Cluj-Na­poca. Este doctor în ştiinţe politice şi filozofie politică  (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca 2000). Emil Boc este şi doctorand în Drept constituţional şi instituţii politice. Premierul este şi conferenţiar universitar doctor din 2000 şi avocat în Baroul Cluj din 1996. 

Nevoia de orizonturi vaste, despre care vorbeau stelele, îl trimite într-adevăr pe premier la şcoli în străinătate: SUA, Anglia, Belgia. Locatarul de la Palatul Victoria a obţinut o bursă la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie (ia­nua­rie-iulie 1992), a fost visiting scholar la Universitatea din Pittsburg, SUA, în domeniul ştiinţelor politice şi administraţie publică (februarie-iunie 1994). Pentru a asista la cursuri în aceleaşi domenii pleacă la Universitatea din Virginia, Charlottes­ville, SUA (ianuarie-aprilie 1996), obţine două burse la Universitatea Libre din Bruxelles (februarie-martie 1997; aprilie-mai 1999) şi este iar visiting scholar, de data asta la Michigan State University, East Lancing. 

Configuraţia astrală descrie un om care poate foarte mult şi care vrea să arate lumii de ce e în stare şi este un indiciu cert de faimă, mărire şi succes.   

În 2000 intră în cursa alegerilor parlamentare şi este ales deputat pe listele PD pentru un mandat de patru ani. În aceeaşi perioadă conduce fi­liala judeţeană a partidului din Cluj. Din 2003 până în 2004 este şi preşedinte executiv al PD. La alegerile locale din 2004 este ales primar al municipiului Cluj. În decembrie 2004 este ales preşedinte al PD. Din decembrie 2007 este preşedinte al PDL. Tot în decembrie, dar în 2008, părăseşte fotoliul de primar de la Cluj pentru scaunul de la Palatul Victoria, fiind desemnat premier. A fost ca atunci când a început şcoala, doar că n-a venit de mână cu mama, ci cu soţia. Pentru o imagine bună, Oana Boc nu l-a însoţit numai la jurământul de la Cotroceni, ea a participat şi la întâlnirea cu viitorii miniştri din Cabinetul de la Camera Deputaţilor al preşedintei Roberta Anastase şi l-a dus şi în sala de plen.

Înălţimea lui Emil Boc a fost subiectul multor ironii. Imediat după învestirea sa în funcţia de premier, s-a zvonit că SPP caută gărzi de corp ceva mai scunde, pentru că selectarea unor ofiţeri după standardele clasice ale SPP, adică de vreo 1,90 de metri înălţime, ar accentua problema de imagine a premierului. Centimetrii măsuraţi de premier au constituit o temă de amuzament şi pentru preşedintele Traian Băsescu. În martie anul trecut, la bilanţul Parchetului General, amuzat de înălţimea prea mare a pupitrului de la care au fost rostite discursurile, Băsescu a spus, în hohotele de râs ale audienţei: "Fe­rească Dumnezeu să fii mai puţin înalt decât doamna Codruţa Kovesi, pentru că nu te mai vezi de la tribuna asta. O să vedem ce o să facă domnul prim-ministru". Emil Boc a avut însă inspiraţie. A urmat modelul antevorbitorului său, preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, scund şi el, şi a vorbit de la prezidiu, şi nu de la tribuna destinată discursurilor.

La lucrările celei de-a treia ediţii a Summit-ului Mondial al Procurorilor Generali, premierul a încercat să ascundă diferenţa de înălţime dintre el şi ceilalţi oficiali, dar a obţinut contrariul, reuşind să atragă atenţia presei, care l-a şi taxat. La fotografia de grup, nimerindu-se lângă baschetbalista Laura Codruţa Kovesi, Boc simte nevoia să se ridice la înălţimea ei şi se saltă pe vârfuri, moment imortalizat de aparatele de fotografiat.

În septembrie 2010, la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, premierul Emil Boc şi-a ţinut discursul de pe un po­dium de lemn amplasat special pentru el. Înainte ca Emil Boc să ajungă la pupitru, un organizator a înălţat cu o treaptă tribuna de la care se vorbea, astfel încât premierul român să ajungă la microfon.
Despre înălţimea premierului s-au făcut bancuri, iar colegii de pe scena politică au făcut glume. Li­derul PRM, Corneliu Vadim Tudor, spunea chiar în conferinţele de presă că "pe Boc, când era mic, ta-su îl bătea la fund cu cureaua de la ceas". 

În iunie 2007, la dezbaterea moţiunii iniţiate de PD "Guvernul Tăriceanu trebuie să plece!", senatorul liberal Puiu Haşotti a stârnit hohote de râs. "Înainte de a veni în sală am auzit câţiva deputaţi PD spunând că, dacă această moţiune nu trece, un mare om mic din fruntea PD se va spânzura de un bonsai", a spus Haşotti la microfonul de la tribuna sălii de plen. 

Mama premierului a explicat într-un mod original care e treaba cu înăl­­ţimea omului. "Amu’, să vă spui dum­neavoastră ce ziceau bătrânii mai demult. Erau copii mai mărunţi şi alţii pe care i-o făcut Dumnezeu mai mari. Apăi lasă, că şi baliga de cal îi mare, da’ când se uscă o mână vân­tu’, nimic nu rezolvi cu ea. Da’ aia de oaie se tomneşte locului! Aşa râ­­deau de copii când erau mici... Aşa că trăieşte, şi cela mare, şi cela mic", le-a spus Ana Boc reporterilor de la Clik.

Tot mama l-a apărat pe premier şi când măsurile luate de acesta scoteau lumea în stradă. În mai 2010, după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat intenţia Guvernului de a tăia cu 25% salariile bugetarilor şi cu 15% pensiile, mama premierului a intervenit la emisiunea "Acces Direct". "Lumea nu vrea să mai lucre, să mai facă nimic. Să steie să doarmă! Atâta le dau părere, să doarmă până când or putea", a spus Ana Boc.

O scenă amuzantă, personajele principale fiind premierul şi tatăl său, a avut loc anul trecut, de Paşte. Emil Boc s-a dus în vizită la părinţii săi, şi după ce a oferit ouă roşii şi prăjituri jurnaliştilor aflaţi în curtea casei a organizat şi un miniconcurs de ciocnit ouă, la care au participat şi părinţii premierului. La un moment dat, Emil Boc s-a trezit ciocnit cu un ou în frunte de tatăl său. Premierul nu s-a supărat, ba chiar le-a spus celor prezenţi că, în ciuda vârstei înaintate, tatălui său îi place să se ţină de glume.

Spre deosebire de preşedintele Traian Băsescu, presa nu a abundat de ştiri despre premierul care şi-a dus soţia la restaurant, în schimb sunt cunoscute ieşirile pedeliştior la chermezele de partid în care se punea ţara la cale sau se sărbătorea vreunul dintre ei.  Ardelean fiind, premierului îi cam plac mâncărurile grase. Primul Crăciun ca premier şi l-a petrecut la Răchiţele alături de cei dragi. Rudele l-au aşteptat cu caltaboşi şi grătare, preferatele premierului.

Harnic şi priceput nevoie mare
Tot în stele mai stă scris că premierul, cu patru planete în harnica Fecioară, iubeşte munca, din care face axul principal al vieţii, şi e profund angajat faţă de obligaţiile sale. În iulie 2009, Emil Boc se laudă, prezent la Feteşti, la Programul "Primul Siloz", că ştie să cosească şi face şi o demonstraţie în acest sens. Dezvăluie apoi că ştie să cosească de la 14 ani şi că a fost învăţat de tatăl său. Pe la sfâr­şitul lunii se duce la Caraş-Severin, unde pune mâna pe coasa unui ţăran şi, cu cămaşa scoasă din pantaloni, trece la treabă, pe marginea şoselei. 

Altădată, aflat într-o vizită la o fa­brică de prelucrare a lemnului din Gu­ra Humorului, premierul Emil Boc ciopleşte un trunchi de copac cu un topor.
"Eu am cioplit la viaţa mea, să ştiţi. Numai topor mai lung un pic trebuia, cu coada mai lungă. (...) Eu am lucrat la viaţa mea cu toporul, nu vă faceţi probleme. Numai cu din ăla mare, din ăla lung, nu cu din ăsta aşa scurt", a spus Boc în timp ce cioplea trunchiul de copac. 

Prin martie 2010 face o altă vizită, de data asta la fabrica de mobilă Si­mex din Şimleul Silvanei, unde dă la schimb sacoul pe un halat de tâmplar, amintindu-şi de vremea copilăriei, când şlefuia rame pentru icoane. "CTC-ul îl face domnul prefect. Am făcut rame la viaţa mea. Mă puneau taică-meu cu maică-mea să şlefuiesc ramele", a povestit premierul.

În ianuarie 2010, premierul mai scoate la iveală un talent. Se duce să inaugureze Salina Turda, unde la 120 de metri adâncime joacă popice şi participă la un spectacol de dans folcloric oferit de copii, unuia dintre ei arătându-i chiar care sunt mişcările corecte ale unui dans ardelenesc.

Dacă se dă într-adevăr în vânt după dans nu se ştie, e drept că s-a prins în vreo două hore, dar că-i place să cânte e sigur. S-a lansat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca în ianuarie 2009. Adaptând versurile cântecului popu­lar preferat, premierul le-a transmis un mesaj "bugetarilor de lux": "Puşca şi cureaua lată, ce premii, sporuri şi stimulente aveaţi odată!".

În vara aceluiaşi an i se oferă şansa să cânte pe bune şi nu o ratează. Aflat la o serbare populară în judeţul Argeş, Boc a urcat pe scenă alături de Maria Dragomiroiu, alături de care a cântat "Puşca şi cureaua lată". Premierul s-a prins şi în horă şi şi-a arătat şi talentele de fotbalist, executând lovituri de la 11 metri.

Harnic din fire, premierul s-a confesat la un post de televiziune că îşi calcă pantalonii, îşi duce hainele la curăţat şi nu se dă în lături nici de la gătit.
"Gătesc omletă, fac macaroane cu brânză, avem o reţetă specială a familiei cu caşcaval deasupra. Avem momente în care gătim cu toţii, cu soţia şi fetele. Eu fac munca de jos: curăţ cartofii, pisez usturoiul, bat maioneza", mai povestea premierul. Chiar dacă nu se află în Bucureşti la studiu şi nici la gazdă nu stă, premierul primeşte încă pachete de acasă. "Slănină, ciuperci, mere na­turale culese din pom", făcea Boc inventarul ultimului pachet primit de la părinţi. După ce părăseşte Pala­tul Victoria, premierul fuge de două-trei ori pe săptămână la centrul de la IDM, unde înoată şi face saună.

Astrele spun despre Fecioară că, de regulă, e reţinută şi ezită să se avânte prea departe. În cazul premie­ru­lui însă, ascendentul în Săge­tă­tor caută expansiunea, iar steaua fixă Zosma (Delta din Leu) conjunctă cu Soarele, dă îndrăzneală, spirit de aventură, lărgime de vederi, originali­ta­te şi... o sexualitate plină de vigoare şi exuberanţă, care poate provoca în­curcături!

Ceea ce s-ar fi şi întâmplat după cum au relatat acum patru ani ta­bloi­dele şi liderul PRM, C.V. Tudor. Boc ar fi avut nu o amantă, ci două, care la un moment dat s-au şi încăierat.

Doctor în gafe constituţionale
Doctor în Drept constituţional, premierul se poate lăuda că în doi ani de guvernare judecătorii Curţii Constituţionale i-au declarat neconstituţionale şapte acte normative. Mustăcind, pesediştii i-au cerut rectorului Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, unde Boc a predat Drept constituţional, să îi retragă acestuia titlul de profesor universitar. Între timp, premierul a fost taxat de rectorul UBB, Andrei Marga. "Emil Boc nu a fost şi nu este profesor de Drept constituţional. Această disciplină este predată de jurişti calificaţi la Facultatea de Drept. Emil Boc nu a fost angajat vreodată la Facultatea de Drept ca titular, pentru că nici nu are lucrările corespunzătoare. El predă în calitate de lector, mai de curând de conferenţiar, noţiuni de Drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice, o facultate care nu este specializată în Drept constituţional. Se ştie prea bine, specializarea principală a lui Boc este în filozofie şi istorie. Probabil că a făcut Drept la fără frecvenţă, ca multă lume după 1990", declara profesorul universitar Andrei Marga.

În februarie 2009 izbucneşte un întreg scandal, în presă răsuflând informaţia că nepoata primului-ministru, Mihaela Eugenia Boc, este angajată la Guvern. Nepoata fusese angajată şi la Primăria din Cluj-Napoca pe post de inspector de specialitate şi pregătea conferinţele de presă. "Mihaela Boc este angajată la Cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, din cancelaria primului-ministru. Mihaela Boc nu este consilier personal al primului-ministru. Mihaela Boc este rudă de gradul V, în linie colaterală, a şefului Exe­cutivului", a precizat Guvernul. În august 2010 apare informaţia că nepoata lui Emil Boc a fost angajată la MAE, ministerul păstrând tăcerea în acest caz. Relaţia premierului cu Parlamentul nu a fost una fructuoasă, motiv pentru care Emil Boc a apelat la măsura asumării răspunderii în majoritatea cazurilor când priorităţile Guvernului nu adunau suficiente voturi pentru a trece de plen. Pentru că nu erau de acord cu măsurile premierului, parlamentarii au fost ameninţaţi cu biciul! Prin octombrie 2009, aflat în Dâmboviţa, Emil Boc a cumpărat un bici de la târgul din Fieni. "Daţi-mi unul, să-mi cumpăr unul. Ia uitaţi aşa! Asta trebuie să fie! De pus biciul pe ei! Începem de la Parlament şi mergem mai jos, cu biciul mai departe. Cât face? 15 lei", a spus Emil Boc. Nu s-a dus cu biciul la Parlament, ci cu Ipad-ul, lansând o nouă modă. "Mi l-am procurat singur... Mi-am cumpărat ca orice român un Ipad, care are dorinţa să lucreze pe o asemenea formulă de lucru", a explicat, alambicat, premierul. Şi dacă Emil Boc şi-a putut cumpăra, "ca orice român", un Ipad, încurajaţi, parlamentarii şi-au afişat şi ei imediat tabletele strălucitoare pe băncile sălii de plen.

Boc, premierul care a făcut de două ori poc
13 octombrie 2009, zi cu ghinion pentru Boc. Executivul pe care-l conducea a căzut în urma adoptării unei moţiuni de cenzură, fiind primul Guvern demis astfel în ultimii 20 de ani. Nu durează însă mult şi pe 17 decembrie 2009 este reînvestit în funcţia de prim-ministru de preşedintele Traian Băsescu. Emil Boc a rămas însă în istorie şi cu o căzătură la propriu. La 14 noiembrie 2003, deputatul Emil Boc cădea în direct, în emisiunea lui Andrei Gheorghe, de la o înălţime de 2,40 metri, printre stâlpii de susţinere a platoului improvizat.

S-a ridicat şi a continuat emisiu­nea. Ulterior, a povestit că nu a vrut să-şi sperie familia. Serviabilitatea despre care vorbeau astrele o regăsim în relaţia premierului cu şeful statului, relaţie intens comentată, Emil Boc fiind criticat inclusiv de colegii din partid pentru slugărnicia de care a dat dovadă. Dacă Elena Udrea este considerată vulnerabilitatea lui Traian Băsescu, Traian Băsescu este vulnerabilitatea lui Emil Boc. Că premierului nu i-a fost uşor a re­cu­noscut chiar şeful statului într-o emisiu­ne la TVR. "Emil Boc a avut mo­mente dificile, în care i-a venit să-şi ia câmpii, să nu credeţi că totul pare simplu. O părea simplu, dar a avut momente foarte dificile, în care a spus «M-am săturat»", povestea pre­­şedintele. Că Emil Boc s-a dus cu demisia în mână la Cotroceni s-a scris nu numai o dată. Premierul n-a re­­cunoscut. "Nu mi-am dat şi nu mi-am scris nici­odată demisia", spunea Boc.

Că Traian Băsescu îi dă ordine şi Emil Boc le execută fără să comenteze o ştie "off the record" toată lumea. La un moment dat, Boc a simţit însă nevoia să explice că relaţia sa cu preşedintele este una instituţională corectă şi că niciodată Băsescu nu i-a dat ordine. "Nu a fost niciodată cazul de comandă, de­oa­rece nu este în stilul preşedintelui genul acesta de a comanda", susţinea şeful Guvernului. În culise, treburile stau însă altfel. Prin 2006, la Galaţi, ministrul Integrării, Anca Boagiu, face o gafă politică amu­zantă. "Ieri, PD a votat pentru prima dată la re­uniunea biroului politic al PPE, prin mâna preşedintelui său, Traian Boc. Ei, gura păcătosului adevăr gră­ieşte. Asta mi-s eu în PD, fac ce fac şi-o spun", declara Anca Boagiu. 

×
Subiecte în articol: emil boc